Zweedse kritiek op Zeneli: ''Houdt zich niet vast aan de waarheid''

Komende zondag staat er voor Arber Zeneli een pikante wedstrijd op het programma: Kosovo - Zweden. De voormalige aanvaller (26) van SC Heerenveen is geboren in Zweden maar besloot als international uit te willen komen voor het land van zijn roots.

Volgens Zeneli had dat onder meer te doen met het gebrek aan interesse van de Zweedse voetbalbond in zijn persoon, maar dat wordt nu ontkracht door assistent-trainer Peter Wettergren. De 53-jarige Zweed kent Zeneli nog uit zijn tijd bij Elfsborg. "Ik heb tien jaar bij Elfsborg gewerkt. Hij is lenig, snel, heeft een laag zwaartepunt en kan goed onder de druk uitspelen", vertelt Wettergren.

"Het is belangrijk dat hij op snelheid komt voordat hij zijn actie gaat maken", vervolgt Wettergren tegenover het Zweedse Fotbollskanalen. "Of ik hem graag bij het Zweedse nationale elftal had gezien? We hebben de spelers die we hebben. We leven in een democratische samenleving en het is zijn keuze voor wie hij wil uitkomen. Dat respecteer ik. Ik heb met hem gewerkt en weet dat hij goed is."

Zeneli kwam in het verleden ook uit voor jeugdelftallen van Zweden, waaronder het team van Jong Zweden dat in 2015 Europees Kampioen werd. Volgens de oud-Heerenvener hoorde hij daarna lange tijd niets van de Zweedse voetbalbond, maar dat is niet waar volgens Wettergren. "Hij houdt zich niet echt vast aan de waarheid, kan ik zeggen. We hebben er samen namelijk over gesproken."

"Dat gebeurde vlak nadat hij bij Heerenveen had getekend. We hebben toen afgesproken dat ik hem in Nederland zou gaan bezoeken en daar was hij erg blij mee. Ik eindigde het gesprek met: 'Top, dan zie ik je daar en kunnen we de toekomst bespreken.' Twee weken later koos hij voor Kosovo", aldus Wettergren, die met die keuze an sich geen probleem heeft. "Nogmaals, ik respecteer zijn keuze."

Het duel tussen Kosovo en Zweden begint zondag om 20:45 uur. SC Heerenveen-verdediger Ibrahim Dresevic (eveneens geboren in Zweden) moet het duel vanwege een schorsing aan zich voorbij laten gaan.

TV: Här slår Wettergren tillbaka mot Zeneli inför VM-kvalmötet: "Håller sig inte till sanningen". https://t.co/Jge3w1mkLK pic.twitter.com/FX02MppHyw

— Fotbollskanalen (@fotbollskanal) March 26, 2021

Lees meer: