Zorgen om SC Heerenveen: ''Eigenlijk is het een onoplosbare situatie''

De strijd om de macht in het bestuur bij SC Heerenveen verdeeld momenteel niet alleen de club, maar ook het televisieprogramma Voetbalpraat op FOX Sports. Donderdagavond werd de situatie bij de Friese club besproken en dat leidde tot een hevige discussie.

"Ik las weer een verbazingwekkend artikel in de VI over Heerenveen met die Cees Roozemond", begint commentator Leo Driessen. "Hij (Roozemond, red.) heeft alle commissies overleefd, meegehopt van commissie naar commissie en ineens is hij de baas. 'Hé jongens, ik weet ook niet hoe ik hier kom, maar ik denk niet dat ik weg kan.'"

"In het artikel staat dat hij (daadwerkelijk Gerry Hamstra, red.) een aantal keren goede gesprekken gehad met Riemer van der Velde. Uitstekende gesprekken. 'En zijn jullie uiteindelijk tot iets gekomen?' 'Nee, want ik vind dat wij moeten beslissen in de club en Riemer gaat er niet mee akkoord dat er een adviserende rol is. Kortom: het is allemaal gelul voor de bühne", stelt Driessen duidelijk.

Collega Pascal Kamperman vindt dat het sowieso weinig zinvol is om te praten als de clubiconen geen verantwoordelijkheid willen dragen. "Het voetbal moet acuut stoppen met de 'adviserende rol', dat werkt namelijk niet. Dat van Riemer en Foppe blijft altijd boven de markt hangen. Of je geeft ze een functie met verantwoordelijkheid, of niet. Geef ze dan een seizoenkaart voor het leven op de beste plekken en dan is het klaar."

Hans Kraaij jr. vindt dat er hoe dan ook beter moet worden omgegaan met mensen als Van der Velde en De Haan. "Riemer van der Velde heeft in zijn eentje alle grote talenten ontdekt. Die nam een keer een vliegtuigje naar Noorwegen en Zweden en heeft allemaal goede spelers gehaald. En Foppe de Haan, dat is geen weggooier. Omdat ze nu 72 en 74 (daadwerkelijk 75 en 78, red.) zijn, kunnen ze niet meer scouten? Het is een schande wat die Eisenga daar achter heeft gelaten."

Mark van Rijswijk is het daar niet helemaal mee eens. "Riemer en Foppe hebben samen ook heel wat kapotgemaakt nadat ze zijn vertrokken, vergis je niet." Kraaij jr.: "Het zijn ook allemaal hele slappe trainers geweest. Want als jij een sterke trainer bent, dan ga je toch een keer een bak koffie drinken met Foppe en Riemer.." "Een keer koffie drinken. En dan?", countert Kamperman.

Van Rijswijk: "Ze willen macht, dat is precies wat hij (Hamstra, red.) zegt. Riemer en Foppe willen niet advies geven, die willen zeggenschap." Kraaij jr. is het daar duidelijk niet mee eens: "Ze willen geen macht, ze willen respect. Denk je dat Riemer van der Velde weer voorzitter wil worden?" Van Rijswijk: "Nee, maar die willen wel macht binnen Heerenveen."

Kamperman stelt vervolgens opnieuw dat een adviserende rol binnen de voetbalwereld vrijwel onmogelijk kan werken. "Luister, als je Riemer van der Velde scout maakt of hoofd scouting, en je stuurt hem naar Scandinavië en hij komt met vier spelers terug. Vier keer zegt degene die er echt over gaat, de technisch directeur: 'Ik heb mijn twijfels en doe het niet.' Dat werkt toch niet?", stelt Kamperman.

Kraaij jr. lijkt zich daarin redelijk te kunnen vinden. "Ik neem het niet voor Riemer op, maar er is heel slecht met die mensen omgegaan. Als Gertjan Verbeek daar zou zitten, dan zou hij er veel beter mee omgaan." Driessen is het daarmee eens, maar stelt wel een kanttekening: "Je kan het bij die mensen ook niet goed doen."

"Ik ga er dan vanuit dat die Roozemond (Driessen bedoelt eigenlijk Hamstra, red.) er inderdaad geweest is, en je biedt ze van alles aan, ze niet genoegen nemen met een adivserende rol. Dat willen ze niet, voor zover dat verstandig is. Eigenlijk is het een onoplosbare situatie", besluit Driessen weinig hoopvol.

Lees meer: