'Ze vonden het leuk om mee te maken, maar het kostte de club geld''

Hoewel Marco van Basten net als velen bepaald geen voorstander is van de European Super League, probeert de oud-trainer van SC Heerenveen er wel al jaren verandering door te krijgen in de voetbalwereld. Hij pleit onder meer voor een zogeheten BeNeLiga.

Hoewel Ajax de laatste jaren redelijk succesvol is geweest in Europa, is de hegemonie van Nederlandse clubs in Europa alweer ruim vijftig jaar geleden. "De vraag is wat je wil: wil je gewoon lekker voetballen of wil je meedoen in het prestatiegeweld? Voor mij eist topvoetbal prestaties", vertelt Van Basten in De Standaard. "Om het topvoetbal te behouden, is het stimuleren van de BeNeLiga essentieel."

Van Basten denkt niet dat de BeNeLiga in Europa het verschil gaat maken. "Maar je kan wel een goeie zesde competitie in Europa worden. De landen achter de grote vijf, zoals Portugal, Rusland, Oekraïne of Turkije, geef je een signaal dat wij een interessante competitie hebben." Dat beide competities met een BeNeLiga Europese tickets moeten inleveren, is daarbij volgens de oud-international geen argument.

"Neem Portugal. Dat is een klein land, maar in Europa vertegenwoordigt het zich succesvoller dan Nederland of België met slechts vier clubs. Wij zeggen dat iedereen Europa in moet. Dat gaat dan om clubs als Vitesse, Utrecht... Dat is onzin. Die gaan eruit bij de eerste kwalificaties en dat kost het land punten", aldus Van Basten, die weet dat het voor veel clubs financieel ook niet veel uitmaakt.

"Dat is lulkoek. Toen ik trainer was van Heerenveen, speelden we ook Europees. We moesten naar Molde en Boekarest. Het kostte de club geld. Ze vinden het wel leuk om het eens mee te maken. Maar voor de UEFA-coëfficiënt is het zinloos", vervolgt de oud-bondscoach (56), die weet dat hij er veel weerstand is tegen het idee van een gezamenlijke competitie met België.

"Je hebt een groep mensen die ervoor is en vooruit wil. En je hebt een groep mensen die ertegen is, die het liever leuk en knus wil houden zoals nu. Die laatste groep is eigenlijk tegen verandering. Die kan ik niet overtuigen. Maar waarom zou je het niet eens vijf jaar doen en dan grondig evalueren? Alleen zo hou je topvoetbal in België en Nederland in leven", besluit Van Basten.

‘Alleen met een BeNeLiga hou je het topvoetbal hier in leven’ https://t.co/UBE79Dje4l pic.twitter.com/duiAsE21az

— De Standaard (@destandaard) April 24, 2021

Lees meer:
0 reacties
Agenda
do
25/04
SC Heerenveen
18:45
PSV
vr
3/05
Almere City
20:00
SC Heerenveen
zo
12/05
SC Heerenveen
14:30
Vitesse
zo
19/05
Sparta Rotterdam
14:30
SC Heerenveen
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
7 FC Utrecht 30 2 45
8 Go Ahead Eagles 30 5 42
9 Sparta Rotterdam 30 2 40
10 SC Heerenveen 30 -6 36
11 Fortuna Sittard 30 -18 35
12 Almere City 30 -18 33
13 PEC Zwolle 30 -18 32
Bekijk de hele stand