'Ze kwamen langs en zeiden: Dit is hem, jullie moeten op hem passen''

Het is deze week exact 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog in Friesland tot zijn einde kwam na de bevrijding door de Canadezen. Het betekende voor 86 jonge voetballertjes ook dat zij konden terugkeren naar Amsterdam, nadat ze vanwege hongersnood in Heerenveen waren opgevangen door gastgezinnen.

Het inmiddels bekende verhaal wordt nu door middel van de documentaire 'Een prachtige daad' opnieuw onder de aandacht gebracht. "Het laat zien dat er ook anderen dingen speelden in de oorlog, naast het vechten en dat soort dingen. Maar dat ook een soort van chemie was", vertelt Jappie Bosscha tegenover Omrop Fryslân. Hij maakte als jonge jongen deel uit van een van de gastgezinnen.

"Op een avond werden we gebeld en er kwamen een aantal bestuursleden van VV Heerenveen met een jongen aanzetten: 'Dit is hem, jullie moeten op hem passen.' Het was een hele aardige jongen van De Volewijckers uit Amsterdam-Noord, die is een half jaar - de gehele winter - bij ons geweest. Wij zijn toen overgeschakeld op het Nederlands, want hij kon geen Fries."

"Zo zijn wij de winter doorgekomen. Het was een spannende en mooie tijd", aldus Bosscha, die weet dat ook Abe Lenstra een rol speelde in het geheel. "Abe was net getrouwd en net als ons een Amsterdamse jongen in huis genomen. Ik denk dat die jongens achteraf een mooie tijd hebben gehad, want we hebben ook nog wel tegen hun gevoetbald." 

Lees meer:
0 reacties
Agenda
vr 5 aug. 2022, 20:00
Eredivisie
SC Heerenveen -
-
Sparta Rotterdam -
za 13 aug. 2022, 21:00
Eredivisie
Feyenoord -
-
SC Heerenveen -
za 20 aug. 2022, 16:30
Eredivisie
Vitesse -
-
SC Heerenveen -
za 27 aug. 2022, 21:00
Eredivisie
SC Heerenveen -
-
Fortuna Sittard -
zo 4 sep. 2022, 14:30
Eredivisie
SC Heerenveen -
-
NEC -
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
14 RKC Waalwijk 0 0 0
15 SC Cambuur 0 0 0
16 SC Heerenveen 0 0 0
17 Sparta Rotterdam 0 0 0
18 Vitesse 0 0 0
Bekijk de hele stand