Woerts schetst negatief Heerenveen-scenario: "Dat valt allemaal weg"

Chris Woerts
Chris Woerts Foto: © Pro Shots

Het huidige transfersysteem gaat mogelijk volledig op de schop. Sportmarketeer Chris Woerts stelt dat er een situatie kan ontstaan waarin voetballers gaan vallen onder het reguliere arbeidsrecht, waarbij contracten simpelweg opgezegd kunnen worden.

"De advocaat-generaal heeft aan het Europees Hof geadviseerd dat de voetballers vallen onder het gewone arbeidsrecht", zo vertelt Woerts donderdag tijdens een uitzending van Vandaag Inside. "Als jij bij bedrijf X werkt en je wil naar bedrijf Y, dan zeg je op en kun je weg. Geen transfersom of wat dan ook."

De sportmarketeer vervolgt: "Als dat oordeel wordt overgenomen door het Europees Hof, kan een speler zeggen: mijn contract loopt door, maar ik heb er geen zin meer in. Ik zeg op en ga naar een andere club." Johan Derksen haakt in: "Dan wordt het een chaos, dan worden de werknemers de baas." Woerts beaamt: "Het hele Europese systeem is gebaseerd op solidariteit. Als dat wegvalt..."

Woerts schetst de negatieve gevolgen voor Nederlandse clubs als deze 'bom onder het transfersysteem' er daadwerkelijk komt. "Clubs drijven grotendeels op transferinkomsten. We hebben jeugdopleidingen, we leiden op om te verkopen, niet om succes te hebben." Derksen vult aan: "Dé bron van inkomsten valt weg. Nu ga je een speler die nog een jaar contract heeft verkopen, dan krijg je nog wat. Maar dat heeft allemaal geen zin meer."

Woerts noemt vervolgens SC Heerenveen als voorbeeld van een club die hard getroffen kan worden. "Heerenveen moet ieder jaar zes tot zeven miljoen aan transferinkomsten genereren om quitte te spelen. Dat valt dan allemaal weg", aldus Chris Woerts. 

Lees meer:
0 reacties