Wiedemeijer eens met kritiek: ''Het is écht een hele vervelende regel''

De regels voor een verdedigende handsbal in het strafschopgebied zijn dit seizoen een stuk aangescherpt. Waar vorig seizoen bij wijze van spreken er nog wel eens wat door de VAR door de vingers werd gezien, volgt het oordeel nu sneller dan ooit: penalty.

Afgelopen zondag werd Sherel Floranus slachtoffer van deze nieuwe regel nadat een voorzet van Dusan Tadic op de achterkant van zijn arm belandde. Scheidsrechter Björn Kuipers zag het voorval niet of liet het lopen, maar werd door de dienstdoende VAR (Rob Dieperink) naar de kant gelopen. Uiteindelijk floot Kuipers pas na ruim drie minuten voor een strafschop.

"Ik heb Dieperink gevraagd waarom het zo lang duurde", vertelt KNVB-coach en oud-arbiter Reinold Wiedemeijer bij FOX Sports. "Dat had niets te maken met of die bal nu op zijn hand kwam of niet, want dat was duidelijk te zien. Maar is het er binnen of er buiten? Dat lijkt op het oog makkelijk, totdat je hier zit en die beslissing moet nemen waar heel Nederland op zit te wachten."

Voor Ronald de Boer was dat laatste eigenlijk helemaal geen argument: "Ik vind het sowieso geen penalty." "En toch is dit de regel", reageert Wiedemeijer. "En het is een hele vervelende regel. Het is écht een vervelende regel." De Boer: "Het is en bewegingssport, hè? Als ik zo doe (terwijl hij zijn lichaam naar achteren draait) kan ik mijn hand niet kort bij m'n lichaam houden."

Ook presentator Jan Joost van Gangelen mengt zich in de discussie. "Als je op volle snelheid draait, kun je toch niet zo (met handen langs het lichaam) staan?" Wiedemeijer: "Ik ben het helemaal met jullie eens. Je ziet ook dat verdedigers soms met hun handen op de rug staan. Zo ver is het helaas gekomen", aldus Wiedemeijer, die niet denkt dat de VAR nog weer uit het profvoetbal gaat verdwijnen.

"Alleen aan de spelregels zouden ze nog van alles kunnen veranderen", aldus Wiedemeijer. Perez lijkt dat een prima idee: "Het begint meer en meer irritatie op te leveren en dat kan niet de bedoeling zijn van de VAR."

Tsja. Het zoveelste omstreden VAR-besluit. Nu wordt SC Heerenveen er de dupe van. Waar moet Floranus zijn arm laten? #ajahee

— Sander de Vries (@SanderVries_LC) October 18, 2020

De VAR kan nooit met zekerheid stellen dat Floranus hands binnen het strafschopgebied maakte. Stomme beslissing. #ajahee

— Thijs de Jong (@T_Bauke) October 18, 2020

Met de handen op de rug verdedigen wordt het nieuwe normaal #ajahee #floranus

— Arnold Bruggink (@Brug17) October 18, 2020

Lees meer:
0 reacties
Agenda
do
7/12
PSV
18:45
SC Heerenveen
za
16/12
SC Heerenveen
21:00
FC Volendam
za
13/01
PEC Zwolle
20:00
SC Heerenveen
vr
19/01
Excelsior
20:00
SC Heerenveen
zo
28/01
SC Heerenveen
12:15
AZ
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
4 AZ 12 23 29
5 Go Ahead Eagles 14 5 22
6 Sparta Rotterdam 14 1 21
7 SC Heerenveen 14 -3 19
8 Ajax 13 3 18
9 PEC Zwolle 14 -3 17
10 Excelsior 14 -3 16
Bekijk de hele stand