'Wie de een na beste is? Alves heeft zijn miljoenen aan hem te danken''

Over wie er nu de beste voetballer in de geschiedenis van SC Heerenveen is geweest hoeft eigenlijk niet te worden gediscussieerd. Want of je hem nu wel of niet hebt zien voetballen: Abe Lenstra is de enige voetballer die deze eretitel mag dragen.

Maar wie is dan de op een na beste speler die SC Heerenveen ooit heeft gekend? Met die vraag ging journalist Edward Jorna aan de slag, aan de hand van een soort afvalrace. "Kanshebbers moeten voldoen aan een aantal criteria, waarvan de belangrijkste toch wel is dat ze met Heerenveen in de top van het Nederlandse voetbal - en bij voorkeur ook Europees - hebben gespeeld."

"De tegenstand was op die momenten namelijk het sterkst. Voorwaarde is verder dat de winnaar bij Heerenveen heeft geschitterd", vervolgt Jorna in het Friesch Dagblad. "Dat klinkt vanzelfsprekend - en dat is ook zo - maar deze bepaling maakt bijvoorbeeld dat iemand als Hakim Ziyech afvalt. Dit criterium is trouwens ook funest voor de kansen van Kees Kist en Ruud van Nistelrooy."

"De laatste 'eis' is dat het een teamspeler moet zijn. Een loner als Afonso Alves valt dus af. De Braziliaan, die eind januari 2008 voor twintig miljoen euro vertrok naar Middlesbrough, zat trouwens wel dichtbij het vuur. Sterker nog: hij heeft de miljoenen die hij verdiende voor een groot deel te danken aan de man die de op één na beste voetballer ooit van Heerenveen was. Zijn naam? Danijel Pranjic."

Zijn jullie het eens met de keuze van Jorna voor Pranjic of ziet hij iemand over het hoofd? Laat het weten in de reacties!

Wie was de beste speler van @scHeerenveen aller tijden? Het is vragen naar de bekende weg. Daarom vandaag antwoord op de vraag: wie was de op een na beste? https://t.co/y8BmDX9eyA

— FrieschDagblad SPORT (@FD_sport) January 8, 2020

Lees meer: