'Wat er toen allemaal gebeurde, konden we gewoon niet geloven''

Michael Dingsdag is op de achtergrond bezig om zich op te werken tot hoofdtrainer in het betaald voetbal. De afgelopen drie seizoenen was de oud-Heerenvener (36) jeugdtrainer bij NAC Breda en kon hij al het een en ander in de praktijk brengen.

In zijn periode bij SC Heerenveen (2006-2010) kon hij het trainersvak onder meer leren van Gertjan Verbeek, Trond Sollied, Jan de Jonge en Jan Everse. "Van iedere trainer neem je wat mee. Iedereen vind Verbeek stug en op tv komt hij nors over, maar ik hield wel van zijn manier van aanpak", vertelt Dingsdag bij Radio Camataru. "Hij wist van alle spelers iets van hun familie en was nieuwsgierig wat er thuis allemaal gebeurde."

Ook de manier waarop hij spelers beschermde, kon Dingsdag wel bekoren. "Verbeek koos ervoor om Alves niet te straffen omdat hij twee weken te laat kwam in januari. Zijn antwoord op een vraag van een journalist was legendarisch: 'Weet jij wat er met hem gebeurd is dan in Brazilië?' Die journalist zei: 'Nee, dat weet ik niet.' Dus Verbeek zei: 'Hoe moet ik hem dan straffen als ik niet eens weet wat er gebeurd is?' Dat zijn natuurlijk wel dingen die je meeneemt."

Na één jaar Verbeek kwam vervolgens Trond Sollied voor de groep te staan. "Dat was van het ene uiterste naar het andere uiterste", herinnert Dingsdag zich nog goed. "Wat er toen allemaal gebeurde in het begin, konden we gewoon niet geloven. Verbeek wilde alles tot in de puntjes zelf organiseren, terwijl Sollied alles aan de spelers over liet."

"Een heel gek voorbeeld daarvan is dat we bij partijtjes altijd met winnende goal speelden. 'Winnende goal!', riepen we dan. 'Nee,' zei Sollied. 'Afgelopen.' Dus wij: 'Kom op trainer, laten we dat gewoon doen!' Sollied zei: 'Nee, tijd is tijd. Op zaterdag heb je toch ook geen winnende goal?'Daar had hij wel een punt", lacht Dingsdag, die datzelfde principe nu ook zelf toepast bij zijn spelers.

Terugkijkend op zijn carrière beschout hij Sollied als de grootste tacticus waarmee hij samen heeft gewerkt. "Met Verbeek hadden we vaste afspraken. Met een doeltrap ging ik naar het middenveld en werd het eigenlijk één op één. Dat kon makkelijk met Petter Hansson achterin. Dat was meer een tactiek. Wat Sollied deed was meer een strategie om de tegenstander te bespelen. Dat is wat anders dan doorstappen en één-op-één spelen, dat kan iedereen wel bedenken."

Lees meer:
0 reacties
Laatste reacties
Stand
# Team GS DS P
5 FC Twente 33 37 61
6 Sparta Rotterdam 33 18 56
7 FC Utrecht 33 4 51
8 SC Heerenveen 33 -8 43
9 RKC Waalwijk 33 -10 41
10 Go Ahead Eagles 33 -8 40
11 NEC 33 -3 38
Bekijk de hele stand