Vooruitblik op 2018: ''Tijd voor een crowdfundingsactie voor Ødegaard?''

Samen met onze columnisten Frank Beenen, Redmer Wijnsma en Marcel Koppers (Geert Arend Roorda was helaas verhinderd) kijkt FeanOnline deze oudjaarsdag nog een aller-laatste keer terug op de mooiste en minder mooie momenten van 2017. Wat waren de mooiste wedstrijden? Wie verraste ons en wie viel tegen? En wordt het allemaal beter in 2018?

Wat was de mooiste wedstrijd van 2017?

Frank: "PSV-Heerenveen van 22 januari. Die helaas verloren werd met 4-3 maar deze wedstrijd was reclame voor het voetbal en sc Heerenveen!"

Redmer: "Hoewel het de opmaat naar een oneindig lijkende reeks teleurstellingen werd, noem ik toch de uitwedstrijd tegen PSV. Het was ergens aan het begin van dit jaar. We waren ongelooflijk in vorm, speelden PSV in Eindhoven met prachtig voetbal kapot, stonden vlak voor tijd nog met 2-3 voor en... verloren alsnog jammerlijk. Een prachtwedstrijd die alles had. Ook een zuur einde. Daarna is het eigenlijk nooit meer echt goed gekomen."

Marcel: "Puur kijkend naar de wedstrijd en dus niet het resultaat, dan denk ik dat dit PSV - Heerenveen van 22 januari was. Reza speelde de wedstrijd van zijn leven (waarvan één uit een briljante assist van Larsson), scoorde gewoon drie keer in Eindhoven, maar uiteindelijk gingen we toch als verliezers van het veld. Maar het was wel een fantastische pot.."

Wie was de verrassing van 2017?

Redmer: "Arber Zeneli. From zero to hero. Hoe is het in vredesnaam mogelijk dat een voetballer het ene seizoen wordt verguisd, gewogen en te licht bevonden. En het jaar erop scoort hij een paar goaltjes, raakt geblesseerd en wordt daarna aangewezen als reden voor matige prestaties. Nee, dat gaat er bij mij allemaal niet in. De waarheid zal ergens in het midden liggen. Ik vind Zeneli op zich een goede voetballer. Maar wie gepasseerd wordt door Slagveer zal nooit een grote worden."

Marcel: "Aangezien de eerste helft van het jaar gewoon prut was (met NEC-thuis op de laatste speeldag als dieptepunt) kijk ik vooral naar dit seizoen. Daarin vond ik Denzel Dumfries een grote verrassing, aangezien ik in hem in eerste instantie vooral een nieuwe Goran Popov zag. Hij heeft nog veel te verbeteren maar met zijn drive, kracht én persoonlijkheid vind ik hem echt een toegevoegde waarde."

Frank: "Kik Pirie en Michel Vlap. Twee nieuwe talenten uit de jeugdopleiding van SC Heerenveen. Reuze knap dat de club elke keer weer eigen jeugd laat doorstromen! Aan beide Friese nuchtere mannen gaan we nog veel plezier beleven!"

Wie viel tegen in 2017?

Marcel: "Het ligt voor de hand, maar ik kom dan toch bij Jurgen Streppel uit. Hij was zeker niet de enige die teleurstelde maar ik vind dat hij veel te lang heeft vastgehouden aan zijn idealen en daarbij de realiteit volledig uit het oog verloren heeft. De speelwijze is dan nu ein-de-lijk veranderd, maar ik vrees dat hij teveel geloofwaardigheid verloren heeft om de hele spelersgroep daarin mee te krijgen."

Frank: "Eigenlijk de gehele selectie en staf. Ik had ons beter verwacht dit seizoen dan vorig seizoen. We zijn niet zo goed als ik vantevoren had ingeschat. Ook van een Marco Rojas had ik meer verwacht. Als je een 25-jarige speler haalt uit een andere werelddeel moet het eigenlijk wel een geheide basisspeler zijn, in plaats van een bankzitter."

Redmer: "Er vielen er wel meer tegen het afgelopen jaar. Ik pik Erwin Mulder eruit. Dat heeft deels met mijn verwachtingspatroon te maken. Ik zag in Erwin Mulder heel lang de keeper de we nodig hadden. Een beetje de solide saaiheid van Hans Vonk met het talent van Kristoffer Nordfeldt. Mede door een zwaar onderpresterend team kwam het er allemaal niet meer uit. Maar juist een keeper die veel te doen krijgt, kan zich onderscheiden. En dat deed hij niet."

Wat verwacht je na 2017 van 2018?

Frank: "Ik verwacht dat met dit team en deze staf de tweede seizoenshelft niet anders zal zijn dan de eerste seizoenshelft. Wisselvallig en met ups en downs. We kunnen best nog de play-offs halen maar zullen hier geen rol van betekenis in spelen. We wonnen in 2017 al zelden van concurrende subtoppers als Utrecht, Zwolle, AZ of Vitesse. Ik zie het zonder echte versterkingen dan ook in de play-offs in 2018 niet gebeuren. Tevens verwacht ik dat het niet succesvolle huwelijk van Heerenveen en Streppel geen vervolg krijgt. Het blijkt geen match te zijn."

Redmer: "Wel, veel erger gaat het qua resultaten allemaal niet worden. En dus zal het beter worden. Op welke plek we deze competitie gaan afsluiten, maakt me niet zo heel veel uit. Laten we eerst maar weer eens zorgen dat we weer eens leuk en lekker gaan voetballen. Daarin is voor mij vooral Ødegaard belangrijk. Die gaat nog zoveel klasse laten zien dat het misschien tijd wordt dat we een crowdfundingsactie op touw zetten om hem hier nog even te houden. Verder hoop ik dat we, al dan niet noodgedwongen, lekker gaan inzetten op de eigen opleiding. Vlap en Pierie zijn de voorbode van al het moois dat komt. De jeugd heeft de toekomst, nietwaar?"

Marcel: "Na zo'n kalenderjaar kan het inderdaad bijna niet anders dat het volgend jaar weer beter gaat. Maar hoe? Geen idee. Arber Zeneli en Martin Ødegaard keren weliswaar terug maar met Us Arber weet je het nooit en MØ heeft het verschil op een enkele wedstrijd na ook amper kunnen maken. Maar ieder jaar staan er weer nieuwe spelers op, dus ik laat me graag verrassen. Pelle misschien?"

Namens de redactie en columnisten van FeanOnline wensen we iedereen een fijne jaarwisseling en een gezond en sportief 2018!

Lees meer:
0 reacties
Agenda
do
25/04
SC Heerenveen
18:45
PSV
vr
3/05
Almere City
20:00
SC Heerenveen
zo
12/05
SC Heerenveen
14:30
Vitesse
zo
19/05
Sparta Rotterdam
14:30
SC Heerenveen
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
7 FC Utrecht 30 2 45
8 Go Ahead Eagles 30 5 42
9 Sparta Rotterdam 30 2 40
10 SC Heerenveen 30 -6 36
11 Fortuna Sittard 30 -18 35
12 Almere City 30 -18 33
13 PEC Zwolle 30 -18 32
Bekijk de hele stand