Voormalig SC Heerenveen-talent: ''Ik voel me niet altijd veilig''

Faysal Shayesteh (29) brak bij SC Heerenveen niet door maar is in Afghanistan inmiddels een grote man. Inmiddels de voormalig jeugdspeler van SC Heerenveen 43-voudig international van Afghanistan.

"Ooit was het mijn droom om überhaupt voor Afghanistan te spelen, tegenwoordig kan ik er niet meer over straat. In het stadion nemen mensen weleens grote foto’s van me mee. Daar staat dan bij: ‘Faysal, we houden van je!’", zo begint Shayesteh bij VICE Sports. "Er wordt zelfs in Afghaanse tv-programma’s weleens over me gepraat, bijvoorbeeld over mijn tatoeages. Ik heb de president al twee keer mogen ontmoeten en er staan schilderingen van mij op gebouwen."

Met Afghanistan speelde hij pas vorig jaar de eerste wedstrijd in zijn thuisland. "Dat was echt een droom die uitkwam. Het was een chaos qua beveiliging. We werden vervoerd alsof we de president zelf waren. Een groot deel van mijn familie zat op de tribune. Ik moet zeggen dat ik me niet altijd even veilig voel in Afghanistan. Als ik bijvoorbeeld voor een tv-programma word uitgenodigd, heb ik constant beveiliging om me heen en word ik rondgereden in een kogelwerende auto."

Shayesteh hoopt nog wat interlands aan zijn totaal toe te voegen. "Mijn vader was arts en is toen ik heel jong was met de familie uit Afghanistan naar Nederland gevlucht. Hij vindt het geweldig dat ik nu de naam Shayesteh groot maak in zijn geboorteland. Doordat er al zo lang oorlog is in Afghanistan, wonen er Afghanen over de hele wereld: van New York tot Australië. Families over de hele wereld kijken naar de wedstrijden van de nationale ploeg. Het idee dat mensen over de hele wereld mij kennen, vind ik inspirerend."

In het nationale elftal van Afghanistan speelt een Nederlander. Hij werd er zelfs aanvoerder. “Ik geniet er volop van, omdat ik ook de andere kant van het leven heb gezien.” https://t.co/fcNXVUkT8w

— VICE Sports NL (@vicesportsnl) August 3, 2020

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
12/02
SC Heerenveen
14:30
Feyenoord
zo
19/02
SC Cambuur
12:15
SC Heerenveen
za
25/02
SC Heerenveen
18:45
RKC Waalwijk
za
4/03
FC Twente
21:00
SC Heerenveen
zo
12/03
SC Heerenveen
14:30
Ajax
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
5 FC Twente 20 19 37
6 Sparta Rotterdam 20 13 34
7 FC Utrecht 20 2 33
8 SC Heerenveen 20 -2 27
9 RKC Waalwijk 20 0 26
10 NEC 20 2 23
11 Fortuna Sittard 20 -8 23
Bekijk de hele stand