'Voor mij was het heel moeilijk in Nederland mee te verdedigen''

Toen Gonzalo García tussen 2006 en 2008 bij SC Heerenveen voetbalde, waren er over zijn voetballende kwaliteiten geen enkele twijfel. Op techniek was de Uruguayaan iedereen de baas, maar aan meeverdedigen had hij een broertje dood. Tot frustratie van zijn trainers.

Voor de toenmalige SC Heerenveen-trainer Gertjan Verbeek was het een van redenen waarom hij de voorkeur gaf aan andere spelers. García is het een decennium later nog steeds niet eens met Verbeek. "Voor mij was het heel moeilijk in Nederland mee te verdedigen. Vaak was de opdracht dat we onze man moesten volgen en dan ben ik nutteloos. Then you kill me", stelt García in Voetbal International.

"Maar verdedigen in een organisatie, waarom niet? Alleen dat is veel moeilijker, ook voor een trainer die dat moet realiseren, want in een organisatie moeten elf individuele mensen coördineren en connecten. Je eigen man volgen is vrij eendimensionaal", aldus García, die als trainer van FC Twente uitstekend aan het seizoen is begonnen. Met dank aan creatieve spelers zoals Aitor Cantalapiedra.

"Weet je, ik heb de trainers nooit begrepen die zeiden: 'We zetten achter García twee controlerende middenvelders, dan kunnen zij het vuile werk voor hem opknappen.' Ik had veel liever twee goede voetballers achter me, want dan kun je als geheel tot goed voetbal komen. Zo is het natuurlijk wel: iedereen kan werken, niet iedereen kan voetballen."

"Vaak kon ik van de opstelling al aflezen of we een leuke of een vervelende wedstrijd tegemoet gingen. Van de ene medespeler wist je: die voetbalt alleen voor zichzelf. Bij weer een andere dacht je: ik krijg geen bal vandaag. Dat vond ik heel frustrerend", aldus de oud-Heerenvener, die later nog voor FC Groningen en enkele clubs op Cyprus speelde.

Toen hij kwam, dacht men: 'Wat moet een grote club met zo’n jonge en onervaren trainer?' Inmiddels heeft Gonzalo García FC Twente helemaal naar zijn hand gezet. (PRO)https://t.co/MtsR7cE015

— VI (@VI_nl) September 24, 2019

Lees meer:
0 reacties
Agenda
vr 5 aug. 2022, 20:00
Eredivisie
SC Heerenveen -
-
Sparta Rotterdam -
za 13 aug. 2022, 21:00
Eredivisie
Feyenoord -
-
SC Heerenveen -
za 20 aug. 2022, 16:30
Eredivisie
Vitesse -
-
SC Heerenveen -
za 27 aug. 2022, 21:00
Eredivisie
SC Heerenveen -
-
Fortuna Sittard -
zo 4 sep. 2022, 14:30
Eredivisie
SC Heerenveen -
-
NEC -
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
14 RKC Waalwijk 0 0 0
15 SC Cambuur 0 0 0
16 SC Heerenveen 0 0 0
17 Sparta Rotterdam 0 0 0
18 Vitesse 0 0 0
Bekijk de hele stand