'Voetbal wordt nu vooral gespeeld voor de pot met tv-gelden''

De laatste seizoenen valt het niet alleen bij SC Heerenveen op dat de tribunes in de Eredivisie steeds leger worden. De Friezen hebben qua tribunebezetting nog wel de vierde plaats in Nederland, maar het wordt steeds moeilijker om mensen naar het Abe Lenstra Stadion te lokken.

Journalist Lodewijk Born stelt dat de voetbalclubs hier grotendeels zelf verantwoordelijk voor zijn. "Dit seizoen ziet SC Heerenveen gemiddeld drieduizend fans minder door de toegangspoorten komen. Per wedstrijd. Gemiddeld komen er nu nog 17.760 toeschouwers. Het seizoen is nog jong, maar het is een tendens die al langer te zien is", stelt Born in het Friesch Dagblad.

"De voetbaldirecties hopen dat hun elftallen met fris en aantrekkelijk voetbal de stadions ‘weer vol spelen’. Daar wordt een trainer op afgerekend. IJdele hoop, want heel andere redenen liggen aan de leegloop ten grondslag", vervolgt Born. "Er is tegenwoordig zoveel voetbal op televisie dat je er niet meer de deur voor uit hoeft. Van Champions League tot Nations League, náást de reguliere competities."

"Voetbal wordt tegenwoordig vooral gespeeld voor de pot met tv-gelden. Er wordt op zulke rare tijdstippen gevoetbald dat niemand er naar toe wil – of kan. Het voetbal ‘moest’ over meerdere dagen gespreid worden. Zondag om 12.15 uur een wedstrijd uit de hoogste Nederlandse divisie op FOX Sports is nu de werkelijkheid."

"In Duitsland is dezelfde ontwikkeling te zien", stelt Born, die zag dat de supporters het voetballen op maandagavond gingen boycotten. "Ze vinden dat de directies dansen naar de pijpen van de tv-bazen. Dus blijven de tribunes – ook daar – leeg. De lange arm van Sky, die de wedstrijden uitzendt, reikt ver."

"Het voetbal is slaaf geworden van de commercie, het geld, de grotere belangen. Clubs zijn afhankelijk van tv-gelden die binnenkomen door deals waar ze zelf ja op (moeten) zeggen – zodat wedstrijden tot in Indonesië worden uitgezonden."

"Het zou beter zijn als in ons land beleid wordt gemaakt hoe je het ‘voetbaluitje’ weer aantrekkelijk kunt maken voor de supporters. Want voor lege tribunes spelen, dat wil geen enkele voetballer", besluit Born.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
10/03
NEC
16:45
SC Heerenveen
zo
17/03
SC Heerenveen
14:30
Feyenoord
za
30/03
RKC Waalwijk
20:00
SC Heerenveen
wo
3/04
SC Heerenveen
21:00
FC Twente
zo
7/04
SC Heerenveen
20:00
FC Utrecht
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
6 Go Ahead Eagles 24 6 37
7 NEC 24 9 36
8 FC Utrecht 24 -3 32
9 SC Heerenveen 24 -4 31
10 Sparta Rotterdam 24 -4 30
11 PEC Zwolle 24 -11 27
12 Fortuna Sittard 23 -16 27
Bekijk de hele stand