Vlap: ''Hij kon me altijd heel erg achter mijn broek aan zitten''

Het komende seizoen zal Michel Vlap op huurbasis te zien zijn in het shirt van FC Twente. Hij zal daarbij onder meer de lessen van zijn voormalige trainer Johnny Jansen toepassen, die een belangrijke rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van de nu 24-jarige Fries.

"Hij kon me altijd heel erg achter mijn broek aan zitten. Johnny kon me echt triggeren, dat ik vanzelf hard wilde werken en zin kreeg in hard trainen. Hoe hij dat deed, weet ik eigenlijk niet, dat kan ik niet uitleggen, dat is gewoon een gevoel dat je hebt bij iemand", vertelt Vlap lovend in gesprek met Voetbal International. "Blijf doorgaan, blijf gasgeven, herhaalde hij keer op keer."

Op dat moment was Jansen nog assistent-trainer en was Jurgen Streppel eindverantwoordelijk. Enkele weken nadat hij debuteerde in november 2017, werd echter Martin Ødegaard plotseling vastgelegd. "Ik werd aan de kant gezet, maar was wel echt goed bezig. Ik ben gewoon doorgegaan en uiteindelijk heb ik mijn kans gekregen en die dubbel en dwars gepakt."

Onder Jan Olde Riekerink kwam Vlap echt tot wasdom, al kwam dat zeker ook door de aanwezigheid van de flegmatieke spits Sam Lammers. Ook in die periode was Jansen druk met hem bezig. "Bijvoorbeeld dat ik meer om me heen moest kijken, dat je de situatie al hebt gezien voor - dat je de bal krijgt. Dat is wat Messi heel goed kan, dat hij al weet hoe de situatie is voordat hij de bal krijgt."

In zijn laatste seizoen (2018/2019) bij SC Heerenveen liep het zo goed, dat hij (en ook Lammers) zestien keer scoorde en zes assists gaf. Het leverde hem een toptransfer op naar RSC Anderlecht, maar daar is de Fries door omstandigheden nog niet doorgebroken.

We spraken met Michel Vlap uitgebreid over zijn ontwikkeling. ''Dat is wennen in het begin, spelen met Vincent Kompany. Gaf hij me een bal met vijfhonderd kilometer per uur en die moest je dan controleren, zeg maar.' (PRO) https://t.co/2Vacmdqkbn

— Voetbal International (@VI_nl) July 24, 2021

Lees meer: