Vier redenen waarom duel met Levante cruciaal is voor SC Heerenveen

Het laatste oefenduel van SC Heerenveen tegen Levante UD is om meerdere redenen een heel interessante graadmeter voor de Friezen. Hoe is de reactie na het echec tegen Hoffenheim, hoe gaat trainer Jan Olde Riekerink het middenveld organiseren en kan Heerenveen hetzelfde doen als PEC Zwolle en Feyenoord? (Namelijk: winnen van de Spanjaarden)

De afgang tegen Hoffenheim
Nooit eerder ging SC Heerenveen in een (oefen)wedstrijd zo hard onderuit als vorige week tegen TSG Hoffenheim. De 8-2 nederlaag dreunde behoorlijk lang door en bracht de nodige zwaktepunten naar voren in het team. Het duel met de Duitsers was een 'pijnlijke reality check' voor Heerenveen.

"Op werkelijk alle facetten – voetballend vermogen, tactisch inzicht en fysieke kracht – werd de ploeg overlopen", constateerde sportjournalist Sander de Vries na afloop. De supporters van Heerenveen verwachtten wat dat betreft geen wonderen, maar wél een reactie van het team.

Puzzelen op het middenveld
Tegen Hoffenheim probeerde Olde Riekerink een experiment uit met Rodney Kongolo als vijfde verdediger, vlak voor centrumverdedigers Daniel Høegh en Dave Bulthuis. Al bij rust (5-0) bleek het proefballonnetje geknapt. Volgens Olde Riekerink lag dat overigens niet alleen aan Kongolo.

Ook Yuki Kobyashi en Morten Thorsby waren daar debet aan, liet de 55-jarige trainer na afloop weten. Na rust bracht hij Michel Vlap in het veld en leek de organisatie beter op orde. En dus is nu de grote vraag hoe Olde Riekerink zijn selectie gaat positioneren in de generale repetitie tegen Levante UD.

Kiest de oefenmeester voor een middenveld met de punt naar voren (met bijvoorbeeld Michel Vlap) of houdt hij toch vast aan een tactiek met meer defensieve zekerheden? Als dat al uit de opstelling tegen Levante blijkt, dan zal dat zeker ná het duel duidelijk moeten zijn.

Enis Bardhi
Eén van de voordelen van het duel met Levante is dat de meest waardevolle speler van de Spanjaarden op '10' staat: Enis Bardhi. Voor SC Heerenveen-fans zal dit geen onbekende naam zijn, aangezien hij vorig seizoen (toen hij nog in Hongarije speelde) nog aan de Friezen werd gelinkt.

Kijkend naar de transferwaarde van de Levante-selectie zou Bardhi (ingeschat op zes miljoen euro) de meest gevaarlijke speler moeten zijn. Het is voor het eerder genoemde middenveld (in welke opstelling dan ook) een mooie opdracht om hem uit te schakelen én vervolgens snel om te schakelen naar voren.

De tegenstander
Een ander voordeel van de oefenpot tegen Levante is dat de concurrenten van SC Heerenveen afgelopen week al tegen hen geoefend hebben. Zo wonnen PEC Zwolle (3-1) en Feyenoord (2-1) van Levante en sleepte FC Utrecht een 2-2 gelijkspel uit het vuur (zie onderstaande video).

Met deze uitslagen in het achterhoofd mag SC Heerenveen worden geacht om zaterdag in het eigen Abe Lenstra Stadion te winnen van Levante. Een gelijkspel of verlies is niet onoverkoombaar, maar zal het vertrouwen na de 8-2 zeperd in Duitsland geen goed doen richting de seizoensopening in Zwolle.

Het duel tussen SC Heerenveen en Levante UD begint om 19:30 uur en is voor seizoenkaarthouders gratis te bezoeken. Losse kaarten kosten vijf euro. Omrop Fryslân zal daarnaast het duel live uitzenden via televisie, internet en haar eigen app.

Lees meer: