VIDEO | SC Heerenveen wint beker na zinderende finale tegen FC Twente

SC Heerenveen heeft voor het eerst in de historie van de club de KNVB Beker gewonnen. In een zinderende eindstrijd in de Kuip werd FC Twente pas verslagen na strafschoppen. Voor FC Twente begon de eindstrijd bijzonder slecht.

Marko Arnautovic en Peter Wisgerhof moesten al na respectievelijk twaalf en zeventien minuten het veld verlaten vanwege blessures. Zij werden vervangen door Romano Denneboom en Ronnie Stam. Ondertussen had Viktor Elm al het eerste schot op Sander Boschker gelost, maar de poging van de Scandinaviër miste precisie en belandde naast het doel.

Niet veel later moest de Twentse goalie wel aan de bak toen Michal Svec na een lange rush van Goran Popov kon uithalen; het schot belandde op de vuisten van Boschker. Na een dikke twintig minuten was Grindheim centimeters verwijderd van de 1-0, maar zijn poeier belandde op de lat. Na 26 minuten was het dan toch raak. Boschker schatte een vrije bal van Pranjic vanaf de rechterkant verkeerd in waarna Goran Popov beheerst de bal in het lege doel schoof: 1-0.

Na de openingstreffer zakte de ploeg van Trond Sollied iets terug op eigen helft maar Twente kon geen grote kansen creëren. Alleen Kenneth Perez kwam in de buurt van Vonk, die diens vrije trap tot hoekschop verwerkte. Even daarvoor was Heerenveen dicht bij de 2-0, maar Beerens zag zijn inzet uit een voorzet van Pranjic net voorlangs gaan.

Na rust draaide het wedstrijdbeeld volledig. Heerenveen werd langzaam maar zeker verder terug gedrukt op de eigen helft. Nadat Romano Denneboom voor open goal net te kort kwam om een voorzet van Blaise N’Kufo binnen te prikken was het tien minuten na rust wel raak: Eljero Elia wist door het twijfelende optreden van Hans Vonk de bal in het goal te vuren: 1-1.

Waar Twente in de eerste helft van geluk mocht spreken dat het geen verdere averij opliep, ‘zwijnde’ Heerenveen in het tweede bedrijf. Kenneth Perez wist met een volley Vonk te verschalken, maar de Zuid-Afrikaan zag tot zijn geluk de bal via de binnenkant van de paal het veld weer in rollen.

In het laatste kwartier van de tweede helft werd Heerenveen weer iets sterker, maar de ploeg kon een verlenging niet voorkomen. Twente nam het heft in de verlenging weer in handen, maar was opnieuw ongelukkig bij de afronding. Ronnie Stam wist een prachtig schot te produceren, maar ook zijn poging raakte het staalwerk.

Tegen de verhouding in kwam Heerenveen op voorsprong. Nadat Sibon zich langs enkele Twentse spelers had gewurmd kreeg Kalou de bal via de rug van Douglas in het doel: 2-1. Heerenveen dacht hiermee de wedstrijd beslist te hebben, maar de ploeg (en diens aanhang) juichten te vroeg.

Michael Dingsdag liet zich namelijk na 118 minuten in de lucht kloppen door Youssouf Hersi, die op de voorzet van Elia voor de 2-2 tekende. Niet veel later wist invaller Geert Arend Roorda een klutsbal uit een voorzet van Theo Janssen van de lijn te werken, waardoor strafschoppen de beslissing moesten brengen.

Hierin waren de Friezen het meest succesvol. De mannen van Trond Sollied misten geen enkele penalty, Youssouf Hersi faalde voor FC Twente. Gerald Sibon wist de beslissende penalty achter Boscker te werken, waarna de beker én de rode badjas in ontvangst konden worden genomen.