Verbeek: ''Daar zitten ze in de rest van wereld niet op te wachten''

Ron Jans is tijdelijk teruggetreden als trainer van FC Cincinnati. Jans staat onder vuur wegens racistisch taalgebruik. Hij zou namelijk het 'n-woord' gebruikt hebben. Collega's steunen Jans en weten dat dit niet bij de trainer past.

Veel collega’s en oud-spelers hebben het al voor Jans opgenomen. "Als er iemand integer is en wars van racisme, dan is het Ron wel", zegt Hans Westerhof in de Leeuwarder Courant. "Maar toch, als het onderzoek van de Amerikaanse spelersvakbond naar Jans’ uitlatingen negatief voor hem uitpakt, dan lijkt zijn trainersdroom in de VS ten einde."

Het is een harde les, zegt oud-Heerenveen trainer Gertjan Verbeek, nu coach van het Australische Adelaide United. "Wij denken in het buitenland altijd maar: wat wij Nederlanders zeggen, dat slaat ergens op, maar we zijn ons er veel te weinig van bewust dat we een Nederlandse bril op hebben."

"Wees voorzichtig en hou je mond over zaken waarvan je als buitenlander nu eenmaal nooit helemaal goed de gevoeligheden kunt inschatten. Omdat het ook nog eens je eigen taal niet is, moet je helemaal oppassen. Wij zijn als Nederlanders vaak heel uitgesproken, maar daar zitten ze in rest van de wereld meestal helemaal niet op te wachten", aldus Verbeek.

LC+ | Nederlandse trainers zijn in het buitenland onder meer gewild omdat ze zo direct zijn. Dat is ook een valkuil, zeggen coaches die Ron Jans zijn voorgegaan. Coaches adviseren collega's na racisme-klacht tegen Ron Jans: 'Wees voorzichtig en hou je mond'https://t.co/cvfNV4S8Rs

— Leeuwarder Courant (@lc_nl) February 18, 2020
Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo 2 okt. 2022, 20:00
Eredivisie
FC Emmen -
-
SC Heerenveen -
zo 9 okt. 2022, 16:45
Eredivisie
SC Heerenveen -
-
PSV -
za 15 okt. 2022, 20:00
Eredivisie
Go Ahead Eagles -
-
SC Heerenveen -
zo 23 okt. 2022, 20:00
Eredivisie
FC Volendam -
-
SC Heerenveen -
za 29 okt. 2022, 16:30
Eredivisie
SC Heerenveen -
-
FC Utrecht -
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
4 Feyenoord 7 11 16
5 FC Twente 8 10 16
6 SC Heerenveen 7 1 12
7 Sparta Rotterdam 7 1 10
8 RKC Waalwijk 7 5 9
Bekijk de hele stand