Verbazing bij Roosenburg: ''De verslaggever zei het echt''

Het vrouwenvoetbal gaat in Nederland stapje voor stapje naar een steeds hoger niveau, maar desondanks blijft de vergelijking met het mannenvoetbal altijd bestaan. Jessica Roosenburg, voorzitter van de SC Heerenveen Vrouwen, vecht met enige regelmaat tegen de vooroordelen.

Afgelopen vrijdag hoorde ze de commentator van het duel met VV Alkmaar een vreemde opmerking maken. "Grapje dacht ik. Dus ik de uitzending een stukje terugspoelen om nog een keer te luisteren. En ja hoor, niets mis met mijn gehoor, de verslaggever zegt het echt", schrijft Roosenburg in een column op de website van de SC Heerenveen Vrouwen.

"We zijn niet snel genoeg. We spelen minder dynamisch. We zijn niet leuk om naar te kijken. We hebben niet veel kracht. Het is spel is niet aantrekkelijk. Allemaal kritieken die we regelmatig horen of lezen van voetballers en voetbalkenners. En daar komt vandaag dan nog bij dat we sorry zeggen als we iets verkeerd doen. Dus dat. Laten we eens kijken naar deze ongelijkheid."

Roosenburg somt daarna op hoe lang de Eredivisie al bestaat (64 jaar) tegenover de 13 jaar van de Vrouwen Eredivisie. "Net als de 'Abe Lenstra-generatie' werken of studeren de meeste vrouwen er nog naast. De sturing en organisatie is bij veel clubs in handen van gepassioneerde vrijwilligers die het runnen van een club er 'gewoon' bij doen."

In tegenstelling tot bij de mannen worden er bij de vrouwen geen transfersommen betaald en stoppen ze ook sneller op jonge leeftijd om een voorkeur te geven aan een maatschappelijke carrière. "Wat zou er gebeuren als de speelsters alleen maar met voetbal bezig hoeven te zijn?", vraagt Roosenburg zich hardop af. "Gelijke kansen voor iedereen, daar staan we voor en daar gaan we voor."

Roosenburg is in elk geval erg trots op haar speelsters. "Het zijn enorme doorzetters als je voetbal kan combineren met werk/studeren en wanneer ze dit niet doen, kunnen ze heel goed met geld omgaan, want veel krijgen ze niet. Ze zijn spontaan en staan dicht bij sponsoren. Ze zijn sportief en zeggen dus blijkbaar soms sorry. Als dit dan een typisch vrouwending moet zijn, dan eentje die ik wil behouden."

"Stap voor stap komen we verder. Een volgende stap is om het bedrijfsleven meer te binden aan deze sport, dan gaan we samen de volgende stappen zetten."

Lees de volledige column van Roosenburg hier.

“Dat is ook typisch een vrouwending..”; hij zei het echt. Ik vond het iets om even bij stil te staan.https://t.co/S4mkO798Xw

— Jessica Roosenburg (@JessRoos) November 16, 2020

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
7/01
RKC Waalwijk
16:30
SC Heerenveen
za
14/01
SC Heerenveen
18:45
AZ
zo
22/01
SC Heerenveen
12:15
FC Groningen
wo
25/01
Fortuna Sittard
20:00
SC Heerenveen
za
28/01
SC Heerenveen
20:00
Vitesse
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
5 FC Twente 14 15 27
6 Sparta Rotterdam 14 9 24
7 FC Utrecht 14 2 24
8 SC Heerenveen 14 3 23
9 NEC 14 3 17
10 RKC Waalwijk 14 -3 17
11 Go Ahead Eagles 14 -3 15
Bekijk de hele stand