Veenstra faalde ook in rol als toezichthouder bij Caparis'

Naast de toenemende druk in Heerenveen, dreigt Robert Veenstra ook zijn rol als voorzitter van de raad van commissarissen bij Caparis op te moeten geven.

Nadat Caparis-directeur Wilko de Vreeze in april opstapte, eist de politiek nu dat ook de rvc zijn conclusies trekt. 'De commissarissen stapelen fout op fout,' zo reageert D'66 raadslid Ron van der Leck. Veenstra vindt op zijn beurt dat de rvc niets te verwijten valt.

Onder toeziend oog van Veenstra en zijn rvc-collega's blijkt dat De Vreeze via zijn persoonlijke bv geld verdiende aan interim-managers of externe adviseurs bij Caparis. Twee gevallen zijn aantoonbaar, zo blijkt uit onderzoek van BING in Amersfoort. Nog voordat de rvc het resultaat kon bespreken met De Vreeze, stapte hij vrijwillig op.

De commissarissen stapelen fout op fout, vindt D66-raadslid Ron van der Leck. Niet alleen rond de recent opgestapte directeur Wilko de Vreeze, maar ook door 'de code te schenden' dat commissarissen geen zaken mogen doen met het bedrijf waarop zij toezicht houden. Bij Heerenveen en Caparis is dit het geval geweest.

Caparis is namelijk als een van de grotere sponsoren al jaren aan SC Heerenveen verbonden. Zo huurt de sociale werkinstelling een skybox van ruim twee ton per jaar en zijn ze sinds september 2010 (een maand na het aantreden van Veenstra) 'supplier' geworden. De gezamenlijke kosten voor Caparis hiervoor lopen richting de 350.000 euro.

Belangenverstrengeling
De Leeuwarder Courant schrijft dat De Vreeze bij zijn benoeming in september 2007 al in verband gebracht met mogelijke belangenverstrengeling. Alle reden voor de rvc om scherp toe te zien, zou je zeggen. Veenstra treft geen enkele blaam, zo vindt hij zelf: 'Wij vinden dat wij in alle fases van dit verhaal adeqaat gereageerd hebben,' aldus Veenstra tegenover Omrop Fryslân.

Het lijkt echter een kwestie van tijd voordat Veenstra ook bij Caparis gedwongen wordt op om te stappen. Verschillende politieke partijen, waaronder de VVD, D'66 en GroenLinks hebben inmiddels het vertrouwen in de directie en de rvc van Caparis opgezegd. 

Lees meer:
0 reacties
Agenda
do
25/04
SC Heerenveen
18:45
PSV
vr
3/05
Almere City
20:00
SC Heerenveen
zo
12/05
SC Heerenveen
14:30
Vitesse
zo
19/05
Sparta Rotterdam
14:30
SC Heerenveen
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
7 FC Utrecht 30 2 45
8 Go Ahead Eagles 30 5 42
9 Sparta Rotterdam 30 2 40
10 SC Heerenveen 30 -6 36
11 Fortuna Sittard 30 -18 35
12 Almere City 30 -18 33
13 PEC Zwolle 30 -18 32
Bekijk de hele stand