'Vanuit Deense top hoef je niet meer naar een subtopper als SC Heerenveen''

SC Heerenveen heeft een rijke historie met Deense voetballers. Kenneth Perez verwacht echter niet meer dat veel spelers van Deense topclubs de overstap naar Friesland zullen maken.

"Vanuit de Deense top hoef je echt niet meer naar een subtopper als Heerenveen, Vitesse of Utrecht te gaan", zegt de analist tegenover Voetbal International. "Sportief en financieel kun je dan beter naar bijvoorbeeld de Tweede Bundesliga. Alleen Ajax, PSV of Feyenoord zijn nog een verbetering. De transfer van Nicolai Jørgensen begreep ik wel."

Perez weet wel dat Denen gek zijn van de Eredivisie. "Wij zijn gek op schoonheid", meent hij. "Iets moet in de eerste plaats mooi zijn. Dat was het voetbal van Ajax waar we door de overstap van Søren Lerby en Frank Arnesen eind jaren zeventig kennis mee maakten. Zo werd de Eredivisie de competitie waar iedere Deen naartoe wilde. Zelf kon ik ooit van AZ naar een club aan de onderkant van de Premier League, maar ik koos voor Ajax. Vanwege de grote naam én vanwege Lerby en Arnesen."

In totaal speelden er maar liefst zeventien Denen in de hoofdmacht bij SC Heerenveen, namelijk Allan Bak Jensen, Kristian Bak Nielsen, Thomas Dalgaard, Jesper Håkansson, Daniel Jensen, Allan Jepsen, Timmi Johansen, Simon Karkov, Ken Ilsø Larsen, Younes Namli, Hjalte Bo Nørregaard, Marc Nygaard, Jakob Poulsen, Bo Storm, Kevin Stuhr Ellegaard, Ole Tobiasen en Jon Dahl Tomasson.

Lees meer: