'Vanaf februari vorig jaar zagen we dat het de verkeerde kant op ging''

Net als vele andere mensen was ook Geert-Jelle de Vries flink verbaasd toen hij las dat Cees Roozemond per directe ingang is aangesteld als algemeen directeur van SC Heerenveen. "Ik vind het bijzonder, niet logisch en toch wel een beetje onverwacht."

De Vries vindt dat Roozemond te lang heeft gewacht met ingrijpen toen hij voorzitter was van het Stichtingsbestuur. "Dàt het Stichtingsbestuur ingreep, kan ik wel begrijpen. Toen de cijfers naar buiten kwamen, 2,5 jaar nadat Roozemond voorzitter was geworden, moest er ingegrepen worden. Mijn vraag is wat er in die 2,5 jaar ervoor is gebeurd? Wat voor toezicht was er?"

"Dat operationeel tekort is natuurlijk niet zomaar van nul naar zes miljoen opgelopen", vertelt De Vries bij Omrop Fryslân. Roozemond: "Kijk, als aandeelhouder ben je voor de grote lijnen van de organisatie verantwoordelijk. Daarnaast heb je een Raad van Commissarissen en een algemeen directeur. Dat (operationele) resultaat is één, maar het ergste was dat daar ook het effect van verrassing in zat."

"Vanaf februari vorig jaar en misschien zelfs nog wel eerder, zagen we de tendens dat we de verkeerde kant op gingen", vervolgt Roozemond. "We hebben van alle kanten geprobeerd dat bij te schaven en we zijn ook met suggesties gekomen. Maar je moet natuurlijk wel oppassen dat je niet over je rol van aandeelhouder stapt. Dus je spreekt de raad van commissarissen aan, die op haar beurt de directeur aanspreekt. Dat proces heeft bijna een jaar geduurd."

"Helaas kom je dan tot het resultaat dat er weinig vertrouwen is dat het opgelost wordt. Dan moet je ingrijpen en je verantwoordelijkheid nemen", stelt Roozemond, die altijd als eis stelde dat er maximaal een operationeel tekort van 2,5 miljoen euro mocht ontstaan. "Op een gegeven moment werd dat van 2,5 miljoen euro naar 4 miljoen euro en als het dan nog verder gaat, dan moet je wel ingrijpen."

Geert-Jelle de Vries wijst erop dat het operationeel tekort tijdens het seizoen 2016/17 ook al vier miljoen euro was. In het afgelopen seizoen liep dat nog verder op naar 5,8 miljoen euro. Roozemond: "We zagen aankomen dat het de verkeerde kant op ging. Inhoudelijk werden we wel verrast door de grootte van het tekort. Dan kom je weer uit op vertrouwen, dat je de juiste informatie krijgt en op tijd."

Roozemond kan zich vinden in de kritiek dat hij misschien eerder had moeten ingrijpen. "Je zou kunnen constateren dat je het een halfjaar eerder had moeten doen. Daar heb je gelijk in. Maar het gaat over hele belangrijke beslissingen, maar ook over mensen die het allemaal met liefde voor de club hebben gedaan", besluit de 59-jarige bestuurder uit Bergen.

Foto: Omrop Fryslân

Lees meer:
0 reacties
Agenda
vr 5 aug. 2022, 20:00
Eredivisie
SC Heerenveen -
-
Sparta Rotterdam -
za 13 aug. 2022, 21:00
Eredivisie
Feyenoord -
-
SC Heerenveen -
za 20 aug. 2022, 16:30
Eredivisie
Vitesse -
-
SC Heerenveen -
za 27 aug. 2022, 21:00
Eredivisie
SC Heerenveen -
-
Fortuna Sittard -
zo 4 sep. 2022, 14:30
Eredivisie
SC Heerenveen -
-
NEC -
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
14 RKC Waalwijk 0 0 0
15 SC Cambuur 0 0 0
16 SC Heerenveen 0 0 0
17 Sparta Rotterdam 0 0 0
18 Vitesse 0 0 0
Bekijk de hele stand