Van Wonderen spreekt zich uit: "Je zult klappen voor je kop krijgen"

Kees van Wonderen
Kees van Wonderen Foto: © Pro Shots

Kees van Wonderen plaatste eind vorig jaar een bericht op LinkedIn. Daarin sprak de trainer van SC Heerenveen zich onder meer uit over wat hij steeds vaker ziet gebeuren op de sportvelden.

"Ik vind het schrijnend om te zien wat er wekelijks op de sportvelden gebeurt met onze kinderen. In onze hang dat we onze kinderen willen beschermen tegen allerlei teleurstellingen, gaan we onze invloed uitoefenen om als ouder/grootouder of vriend een team te bevoordelen. Om wedstrijden zo te leiden, dat hun team maar vooral wint of kampioen wordt", schreef Van Wonderen onder meer.

Wat bracht de oefenmeester ertoe om dat bericht te posten? "Een opeenstapeling aan ervaringen. Ik zat in de bus op weg naar de uitwedstrijd tegen PSV. Na een mindere periode zag alles er bij de club wat positiever uit, we hadden de opwaartse lijn weer te pakken", vertelt hij aan Voetbal International. "Daar zat ik over na te denken, de periode van ontwikkelen, investeren en roeien met de riemen die je hebt en hoe je teleurstelling ombuigt naar mooie momenten. Dat tegen elkaar houden, het samenspel tussen teleurstelling en succes, is het mooie van sport en een belangrijk onderdeel van het leven", aldus Van Wonderen.

De periodes waarin het niet lukt of tegenzit zijn leerzaam, zo geeft hij aan. "Dat koppelde ik onder meer aan wat ik bij mijn sportende dochters zie en heb gezien. Je wilt dat je kinderen het goed hebben, succesvol zijn, plezier maken. Alleen gaat dat niet vanzelf en hebben zij net als iedereen hun highs en lows. Er is niemand ter wereld die het altijd voor de wind gaat, je zult klappen voor je kop krijgen en daarmee om moeten gaan, want je kunt er veel van leren."

Van Wonderen gaat verder: "Alleen, wat ik soms zie bij voetbalwedstrijden van mijn jongste dochter… Het is een bescheiden niveau, maar ik zie scheidsrechters, grensrechters, ouders en trainers bezig op een bepaalde manier bezig. Ze willen ervoor zorgen dat hun kind altijd speelt, dat het ene team net wat meer voordeel heeft, de grootste kans op succes heeft. Het is zo kortzichtig, als je denkt dat je je kind op die manier vooruithelpt. Je wint er uiteindelijk niets mee; je mist er juist iets door. Die boodschap wilde ik kwijt", aldus de trainer van SC Heerenveen.

Lees meer:
0 reacties