Van der Velde wilde Cruijff naar Heerenveen halen: "Valt wel op"

Riemer van der Velde
Riemer van der Velde Foto: © Orange Pictures

Johan Cruijff zou vandaag 75 jaar worden. Oud-voorzitter Riemer van der Velde had veel contact met de legendarische nummer 14. In gesprek met Omroep Fryslân haalt Van der Velde herinneringen op aan Cruijff.

In 1988 had Van der Velde Cruijff bijna binnengehaald als nieuwe trainer van SC Heerenveen, toen nog eerste divisionist. "We hadden een groep met een paar ondernemers, zo'n vijftien bedrijven. Ze zeiden tegen me: als we nu een bedrag garant geven en jij doet je best om Cruijff naar Heerenveen te halen, dan valt dat wel op."

Van der Velde ging er druk mee in de weer om de topvoetballer binnen te halen. Ik legde Johan uit wat we wilden. Hij zei: 'ik vlieg morgen naar Barcelona toe, daar ben ik mee in gesprek. Volgende week donderdag kom ik terug. Als ik dan nog geen trainer van FC Barcelona ben, dan wil ik er met jullie over praten. Ik bel je donderdag om tien uur.'"

Die donderdag rinkelde de telefoon bij Van der Velde. "Want hij was een man van de tijd. Dus, Johan Cruijff aan de telefoon. 'Ik word trainer van Barcelona. Maar je mag het nog niet zeggen, want het wordt pas over een week bekend!'"

Ondanks de misgelopen deal zagen de twee elkaar nog weleens in de voetbalwereld. "Ik heb hem nog eens een boek overhandigd. Toen vertelde ik dat we in Fryslân altijd vonden dat Abe Lenstra de beste voetballer was. Maar toen ik op een gegeven moment ontdekte dat in het voorgeslacht van Cruijff ook Fries bloed zat, maakte ik me daar minder druk over."

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
7/01
RKC Waalwijk
16:30
SC Heerenveen
za
14/01
SC Heerenveen
18:45
AZ
zo
22/01
SC Heerenveen
12:15
FC Groningen
wo
25/01
Fortuna Sittard
20:00
SC Heerenveen
za
28/01
SC Heerenveen
20:00
Vitesse
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
5 FC Twente 14 15 27
6 Sparta Rotterdam 14 9 24
7 FC Utrecht 14 2 24
8 SC Heerenveen 14 3 23
9 NEC 14 3 17
10 RKC Waalwijk 14 -3 17
11 Go Ahead Eagles 14 -3 15
Bekijk de hele stand