Van der Hart: "Continu vrezen voor een fout, ik zat in een diep dal"

Mickey van der Hart baalt
Mickey van der Hart baalt Foto: © Pro Shots

Na de vormcrisis van sc Heerenveen-doelman Andries Noppert krijgt Mickey van der Hart momenteel de voorkeur van trainer Kees van Wonderen. De goalie, waarvoor een gouden toekomst werd voorspeld, geeft in gesprek met de Leeuwarder Courant toe dat hij een tijd gevangen zat in negativisme.

"Continu denken dat je niet goed genoeg bent. Continu vrezen voor een fout. Ja, ik zat in een diep dal", vertelt Van der Hart over zijn tijd bij Go Ahead Eagles. Pas toen hij de Eagles verruilde voor PEC Zwolle durfde hij aan de bel te trekken. "Ik gooide alles op tafel en heb flink gejankt. Dat gesprek was het vertrekpunt van de ommekeer. Met hulp van die mental coach werd ik langzaamaan weer de oude.”

"Na vier seizoenen PEC Zwolle had ik meer dan honderd duels in de eredivisie gespeeld", gaat hij verder. "Dan weet je dat pieken en dalen erbij horen. Zeker voor een keeper, bij uitstek de positie waar je veel lof óf de wind van voren krijgt.” Toch heeft Van der Hart nog wel eens stress, bijvoorbeeld in de zomers dat hij clubloos was. Zo leek in 2022 een deal met Serie B club Cosenza rond te zijn. ,,Het leek erop dat de deal zou rondkomen, ik had andere clubs al afgezegd, maar op het laatst ging er toch een streep door. Gelukkig had ik Emmen nog achter de hand, waar ik een eenjarig contract tekende.”

Die optie had Van der Hart afgelopen zomer niet. "Er gebeurde heel lang niets. En dan denk je toch: shit, komt er wel een club? Mijn vriendin Merel vond die onzekerheid eveneens heel vervelend. Zij wilde ook weten waar ze aan toe was. We waren beiden dan ook blij en opgelucht met Heerenveen, een mooie club op rijafstand van onze woonplaats Zwolle.”

Bij Heerenveen is de doelman op dit moment gelukkig. ,Ik moest mezelf laten zien op trainingen en bekerduels. En als een van de ervaren jongens moest ik een belangrijke rol vervullen in de kleedkamer. Gezien Andries’ vorige seizoen vond ik dat perspectief heel logisch. Maar ik ben niet vies van knokken voor mijn plek. En ja, momenteel valt het mijn kant op." Ook raakt de doelman niet zo snel meer van de leg. "Ik zat vroeger na een goede wedstrijd een week met mijn hoofd in de wolken. En zat omgekeerd na een slecht duel een week in de put. Slaat nergens op. Je presteert nooit zo goed als het lijkt, maar ook nooit zo slecht. Die les heb ik de voorbije jaren wel geleerd."

Lees meer:
0 reacties