Van den Berg: 'Had Van Bommel vroeger voor zijn bek geslagen'

Joey van den Berg werd in 2006 bij SC Heerenveen weggestuurd door zijn opstandige gedrag en uiteindelijk het gebruik van cannabis. Via een lange weg keerde de middenvelder terug naar Friesland. Hoewel hij nog steeds over veel pit beschikt is hij als persoon rustiger geworden, zo blijkt uit een interview met Van den Berg in de Telegraaf.

'Had ik het meegekregen, dan had ik hem vroeger voor zijn bek geslagen, aldus Van den Berg over het opstootje met Van Bommel na de verliespartij van de Eindhovenaren in Heerenveen. 'Nu zou ik hem vragen wat voor problemen hij eigenlijk had dat hij zich zo druk maakte. Als je nu ‘Bommel’ zegt, dan denk ik: dat is een leermomentje geweest. Ik heb nu innerlijke rust. Er zit nog altijd iets van binnen bij me, maar dat is tegelijkertijd ook mijn kracht.'

Van den Berg merkt overigens niets van het gedoe rond de club: 'Als speler krijg je niets mee van alle heisa. Het is lulkoek dat zoiets overslaat op de spelersgroep. Heb ik nog nooit meegemaakt tenminste.'

Licht ontvlambaar
'Ik was licht ontvlambaar, probeerde het voetbal met het aangename te combineren. Maar op mijn voetbal viel weinig aan te merken. Bij Heerenveen was gewoon al gek genoeg. Ik wil niet zeggen dat het bekrompen was, maar je werd als persoon wel ingeperkt. En als je als opstandig iemand dan in een keurslijf wordt geperst, ga je juist de dingen doen die niet mogen. En als ze je dan proberen af te remmen, ga je het juist wel doen. Daarin kun je doorslaan.'

Van den Berg probeert daarmee te zeggen dat zo'n strakke aanpak niet bij iedereen werkt. Dat de club hem wegstuurde vind hij echter nog steeds zijn eigen schuld. 'Ik heb zelf domme keuzes gemaakt. Misschien had ik beter moeten luisteren naar bepaalde mensen. Iedereen zei me toen dat ik niet links-maar rechtsaf moest.'

Volgens technisch directeur Johan Hansma is de club inmiddels niet meer zo streng tegenover jeugdspelers: 'Moeilijke jongens zijn vaak goede voetballers. Wij zien het als uitdaging om daar met ze uit te komen. Het zijn vaak types die op het veld hun mannetje staan. Wij hebben in de praktijk ook geleerd dat je geduld moet hebben met (lastige) spelers.'

Ondergang en terugkeer
'Toen de stekker uit mijn profvoetbal ging, was dat helemaal een teken om vogelvrij te worden. Ik ging zonder regels door het leven en had een tijdje het gevoel van opluchting.' Dat duurde echter niet lang. De middenvelder kreeg baantjes in de bouw, als pizzakoerier, stond in de keuken en ging aan de slag bij een uitgeverij.

'Eigenlijk deed ik niks, wilde ik niks en kon ik niks. Ik was een klaploper.' Toen zijn familie en vriendin zich van hem afkeerden werd hij wakker: 'Dat merkte ik. Toen ik moest gaan werken voor de centen, viel het kwartje.'

Via Jan Bos van Alcides in Meppel keerde Van den Berg terug in het voetbal. Hij omarmde zijn familie en vriendin weer en had daarmee een stabiele basis. Bij PEC keerde de 27-jarige terug in het betaalde voetbal, waarna in de winterstop de overgang naar Heerenveen volgde.

'Ik weet nu dat ik altijd mijn optimale bijdrage wil leveren in het veld', aldus Van den Berg die zichzelf niet als reden ziet voor de goede reeks. 'Bij de spelersgroep is nu gewoon het besef daar, dat we punten moeten pakken. Het gaat niet om leuk en aardig voetballen.'

Van den Berg blijkt nuchter te zijn geworden en zonder problemen lacht hij om zichzelf: 'Ik heb genoten van mijn leven. Als ik het over mocht doen, zou ik het niet anders doen. Het is karaktervormend geweest om te worden wie ik nu ben. Ik moest dit ondergaan om volwassen te worden.'

Lees meer:
0 reacties
Agenda
vr 5 aug. 2022, 20:00
Eredivisie
SC Heerenveen -
-
Sparta Rotterdam -
za 13 aug. 2022, 21:00
Eredivisie
Feyenoord -
-
SC Heerenveen -
za 20 aug. 2022, 16:30
Eredivisie
Vitesse -
-
SC Heerenveen -
za 27 aug. 2022, 21:00
Eredivisie
SC Heerenveen -
-
Fortuna Sittard -
zo 4 sep. 2022, 14:30
Eredivisie
SC Heerenveen -
-
NEC -
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
14 RKC Waalwijk 0 0 0
15 SC Cambuur 0 0 0
16 SC Heerenveen 0 0 0
17 Sparta Rotterdam 0 0 0
18 Vitesse 0 0 0
Bekijk de hele stand