Van Basten openhartig: ''Ik wilde er na de eerste wedstrijd mee kappen''

Door een toevallige samenloop van omstandigheden heeft Marco van Basten niet één duel maar twee volledige seizoenen SC Heerenveen getraind. Na zijn eerste wedstrijd als trainer, die verloren ging tegen NEC, wilde Van Basten het liefste direct al de handdoek gooien. Dat en meer valt te lezen in zijn nieuw verschenen autobiografie Basta.

Het 55-jarige voetbalicoon erkent bij De Wereld Draait Door dat hij een dag na het duel ontslag wilde nemen. "Ik dacht: na de training zie ik de voorzitter (Robert Veenstra, red.) wel, maar die heb ik niet meer kunnen zien", lacht Van Basten, die beaamt dat hij ontslag had genomen als hij Veenstra wél was tegengekomen. "Ja... Dat is toeval... Maar zó heftig was het om te verliezen, dat was verschrikkelijk."

In het boek vertelt hij openhartig over angstaanvallen en andere slechte ervaringen. "Verliezen was écht verschrikkelijk. Ik wilde er na de eerste wedstrijd bij wijze van spreke mee kappen. Maar ik kon hem niet vinden, dus toen heb ik de training in de ochtend nog even meegedaan en toen voelde het alweer wat beter. Later had ik hem nog steeds niet gezien en toen ben ik maar weer naar huis gegaan."

"Toen was de meeste emotie alweer weg, maar dat bleef natuurlijk altijd", vervolgt Van Basten, die ook in zijn tijd in Friesland liet zien dat hij niet bang was om zijn kwetsbare kant te laten zien. "Ik ben twee jaar bij Heerenveen gebleven en daar ook veel hulp van andere jongens gekregen. Samen waren we wel een goed team." Later werkte San Marco onder meer nog bij AZ en wereldvoetbalbond FIFA.

"Ik wilde dingen doen waar ik uiteindelijk niet gelukkig van werd. Het was elke keer wel een uitdaging en ik wilde een zo goed mogelijke trainer zijn, maar het kostte me zoveel kracht... Daar werd ik moe van en uiteindelijk niet gelukkiger van", besluit Van Basten.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
7/01
RKC Waalwijk
16:30
SC Heerenveen
za
14/01
SC Heerenveen
18:45
AZ
zo
22/01
SC Heerenveen
12:15
FC Groningen
wo
25/01
Fortuna Sittard
20:00
SC Heerenveen
za
28/01
SC Heerenveen
20:00
Vitesse
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
5 FC Twente 14 15 27
6 Sparta Rotterdam 14 9 24
7 FC Utrecht 14 2 24
8 SC Heerenveen 14 3 23
9 NEC 14 3 17
10 RKC Waalwijk 14 -3 17
11 Go Ahead Eagles 14 -3 15
Bekijk de hele stand