Van Aken: ''Op die leeftijd dacht ik wel: wat maak ik allemaal mee?!''

Voormalig SC Heerenveen-verdediger Joost van Aken stond tussen 2013 en 2017 onder contract in het Abe Lenstra Stadion en kreeg in relatief korte tijd met vier trainers te maken. Marco van Basten liet hem debuteren en daarna werkte hij ook onder Dwight Lodeweges, Foppe de Haan en Jurgen Streppel.

Van Basten bracht recent een boek uit waarin hij onder meer laat weten dat hij bij SC Heerenveen eigenlijk al na één wedstrijd wilde stoppen. "Ik was toen blij dat hij mijn trainer was, want hij heeft mij de kans gegeven, dus daar zal ik hem altijd dankbaar voor zijn", vertelt Van Aken, tegenwoordig spelend voor 2. Bundesliga-club VfL Osnabrück, in de nieuwe podcast van FC Afkicken.

"Maar ik weet van genoeg andere jongens dat ze wel dachten van: 'Oké, deze trainer is niet wat ik verwacht van een trainer.' Hij heeft natuurlijk superveel verstand van voetbal. Ik denk dat het grootste probleem was dat wat hij in zijn hoofd had, wie niet konden uitvoeren. Met alle respect, want daar was ik zelf ook onderdeel van", lacht Van Aken. "Hij was natuurlijk gewend om met de besten te werken."

Een half jaar na zijn debuut nam Dwight Lodeweges het over, al was hij iets meer dan een jaar later alweer opgestapt. "Op die leeftijd dacht ik wel: wat maak ik allemaal mee?! Na de ene trainer kwam de andere, die weer totaal andere ideëen heeft. Toen gingen we van Dwight Lodeweges naar Foppe de Haan. Dat was eigenlijk precies het tegenovergestelde."

"Dwight was heel tactisch, in zijn oefeningen maar ook in het analyseren van de tegenstander. Daarin gingen we heel goed voorbereid een wedstrijd in. Foppe heel erg op het fysieke aspect gericht. Die wilde dat we fysiek allemaal in orde waren als de wedstrijd begon. Dan was het hard werken en een beetje van de oude stempel. Dat is natuurlijk een hele andere gedachtengang."

"Ik weet niet of het goed of fout is, maar ik voelde me beter bij het tactische verhaal van Dwight", aldus Van Aken, die weet dat Lodeweges nu assistent-trainer is bij het Nederlands elftal. "Ik vond hem serieus echt een goede trainer. Koeman zei ook dat hij hem vanwege zijn tactische kennis erbij heeft genomen. Dat kan ik wel begrijpen."

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
7/01
RKC Waalwijk
16:30
SC Heerenveen
za
14/01
SC Heerenveen
18:45
AZ
zo
22/01
SC Heerenveen
12:15
FC Groningen
wo
25/01
Fortuna Sittard
20:00
SC Heerenveen
za
28/01
SC Heerenveen
20:00
Vitesse
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
5 FC Twente 14 15 27
6 Sparta Rotterdam 14 9 24
7 FC Utrecht 14 2 24
8 SC Heerenveen 14 3 23
9 NEC 14 3 17
10 RKC Waalwijk 14 -3 17
11 Go Ahead Eagles 14 -3 15
Bekijk de hele stand