UEFA vraagt om herziening handsregel: ''Niet goed voor voetbal''

De UEFA wil dat de wereldvoetbalbond FIFA zo snel mogelijk de regels rondom hands gaat aanpassen. Volgens UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin zorgen de regels voor steeds meer frustratie, zoals SC Heerenveen dit seizoen ook al meerdere malen meemaakte.

In april werden de regels door de internationale spelregelcommisssie IFAB zo aangepast dat in verdedigend opzicht het al hands is als de speler zijn armen niet langs zijn lichaam houdt. In de praktijk betekent dit dat ook onbewuste handsballen of die van dichtbij werden aangeschoten direct een penalty opleveren.

Recent was er bij SC Heerenveen onder meer discussie over een handsbal van Sherel Floranus tegen Ajax die na ingrijpen van de VAR een penalty opleverde. Twee weken terug kreeg Lucas Woudenberg per ongeluk van dichtbij de bal tegen zijn onderarm, dat volgens de regels ook een strafschop had moeten zijn.

Ceferin kreeg van veel clubs klachten en hij hoopt nu de FIFA te overtuigen terug te gaan naar de oude situatie. "Het is niet goed voor het voetbal dat bewegingen die niet te voorkomen zijn nu bestraft worden met een strafschop."

Lees meer: