Tussenrapport SC Heerenveen: ''Vijf voor de punten, zeven voor vermaak''

Zeven speelrondes zitten er inmiddels op in de Eredivisie en voor het Friesch Dagblad is dat reden om een eerste tussenrapport voor SC Heerenveen te schrijven. Wat gaat er beter ten opzichte van het vorige seizoen en waar moet er juist nog verbetering komen? 

"Wat het meeste opvalt is dat Heerenveen in die eerste zeven duels slechts acht keer scoorde. Dat is te weinig, zeker gezien het feit dat de helft van dat aantal in het openingsduel tegen Heracles Almelo (0-4) werd gemaakt. De resterende vier goals vielen in de zes wedstrijden daarna en een moyenne van ver onder de één per wedstrijd is natuurlijk weinig hoopgevend", begint Edward Jorna in zijn bijdrage.

"Toch is er weinig reden tot ongerustheid. Uitgezonderd Ajax (110) schoot geen enkele ploeg zo vaak op het doel van de tegenstander als Heerenveen (94). Probleem is wel dat het vizier daarbij te vaak niet op scherp stond", vervolgt Jorna, die ziet dat het in verdedigend opzicht ook een stuk beter staat. "Een positief punt is dat Warner Hahn op de goal nog weinig gekke capriolen heeft uitgehaald."

"Het centrum van Heerenveen met Ibrahim Dresevic en Sven Botman ijzersterk is en vele malen solider oogt dan het centrum van vorig seizoen met Daniel Høegh en Kik Pierie. Het is de voornaamste reden waarom de ploeg tot dusver 'slechts' negen goals tegen kreeg. Een beetje jammer is wel dat de backposities met Sherel Floranus en Lucas Woudenberg net zo zijn ingevuld als vorig seizoen."

"Het is grauwe middelmaat en dat zal het blijven ook. Vreugdevol voor de backs is wel dat het middenveld met Hicham Faik en de zeer sterke Joey Veerman aan voetballend vermogen heeft gewonnen. Het is nu voor de backs gemakkelijker om een balletje in te leveren. Kortom, 'het staat goed'. En toch maar 7 punten uit 7 duels en een dertiende plek op de ranglijst."

"Het is mager, te mager", concludeert Jorna. "Het cijfer op het tussenrapport? Een zes. Vijf voor de punten, zeven voor het vermaak."

Lees meer: