'Tukker onder de lat? Was hij dan zo slim of de journalist zo dom? Griever!''

Afgelopen week deed Friesch Dagblad-journalist Edward Jorna een poging om een 'Elftal van de Eeuw' samen te stellen met het oog op honderdjarige jubileum van SC Heerenveen komend jaar. Het duurde niet lang voordat hij een mailtje kreeg van oud-speler Gerrit Weide.

Begin jaren zeventig speelde Weide zeven jaar in het eerste elftal van de Friezen en het viel hem op dat nogal wat namen ontbraken in het lijstje van Jorna. "Dat Henk Zoetendal een plek in het elftal had gekregen, dat deed hem goed. Want na Abe was Henk absoluut de beste. Maar waar waren de drie Kisten?", schrijft Jorna in zijn wekelijkse 'jubileumsbijdrage' in het Friesch Dagblad.

"Waarom geen plek voor Cees senior, zijn broer Teun en neef Kees, de international? En Johan Tukker onder de lat? Was hij dan zo slim of de journalist zo dom. Azing Griever!", vervolgt Jorna, die de oud-speler besloot op te zoeken in Steenwijk. "Toen Gerrit Weide in de zomer 1975 na zeven seizoenen afscheid nam als speler van Heerenveen, was ik zes lentes oud en had ik nog geen idee wat voor rol Heerenveen in mijn latere leven zou gaan spelen."

"Het is daarom ook dat ik niet direct gezichten kan plakken op de namen die hij oplepelt van enkele van zijn oud-ploeggenoten. Hans Zwart, Herman Hofstra, Wiebe de Jong, Rikkert Lacroix. 'Zegt je niets hè?' Ik bevestig zijn vermoedens met een voorzichtig knikje." Toch zijn er genoeg namen die bij Jorna wél bekend zijn: "Henk Prinsen, Teun Kist, Thomas Haan, Kees Kist, Gerard Lippold en Martin Koeman."

Tegenwoordig zit Weide (74) nog iedere thuiswedstrijd op de tribune in het Abe Lenstra Stadion.

Op 20 juli 2020 bestaat @scHeerenveen honderd jaar. In de aanloop naar het eeuwfeest schrijft Edward Jorna op de sportpagina's van @frieschdagblad elke woensdag over de club. Vandaag: Gerrit Weide laat een traan. https://t.co/eYZaB39kaJ

— FrieschDagblad SPORT (@FD_sport) October 9, 2019

Lees meer: