Tomasson tegen Juventus: ''Wellicht kunnen we wat mensen verrassen''

Jon Dahl Tomasson, voormalig speler van SC Heerenveen, staat als trainer van Malmö FF voor een grote taak. Deze week speelt zijn relatief kleine Zweedse club tegen het grote Juventus in de Champions League.

"Op een bepaalde manier leven we nu in een droom", vertelt de 45-jarige trainer aan Stats Perform geciteerd door Voetbal International. "Natuurlijk hebben we ook ambities, we zijn de grootste club in Scandinavië, maar het draait voor een groot deel om geld. Je kunt Malmö niet vergelijken met die andere clubs. Wellicht kunnen we wat mensen verrassen."

Hij keek ook terug naar zijn verleden in Nederland. "Ik kwam als jong ventje vanuit Denemarken naar Nederland, een land dat graag jonge mensen en spelers ontwikkelt. Mijn oude trainer Foppe de Haan nam me mee naar wedstrijden, om te analyseren, om mijn voetbalbrein te ontwikkelen. Zoiets probeer ik ook bij Malmö, ik ben door die werkwijze geïnspireerd. Onze jonkies moeten ook presentaties geven aan de technische staf, zodat ze op een andere manier gaan nadenken over voetbal. Het trekt ze uit hun comfort zone."

Tomasson is nog altijd een groot liefhebber van de sport. "Ik hou van voetbal, ik zou voetbal éten, als dat kon. Ik heb veel geweldige trainers gehad. Grote namen, zoals Carlo Ancelotti, Manuel Pellegrini, Bert van Marwijk en Leo Beenhakker. Zij inspireren je. De Hollandse School heeft me gevormd, maar door mijn tijd in Italië, Spanje, Duitsland en Engeland ben ik wat internationaler georienteerd. Je wint met je hoofd, het is als schaken op gras."

Jon Dahl Tomasson staat als trainer van Malmö FF aan de vooravond van een volgend hoofdstuk in het sprookje van de club. De Deense trainer is mede geïnspireerd door Foppe de Haan, zo verklapt hij. https://t.co/HLXiT2jLtG

— Voetbal International (@VI_nl) September 13, 2021

Lees meer: