Tomasson geniet bij Blackburn: "Het is een geweldige league"

Jon Dahl Tomasson
Jon Dahl Tomasson Foto: © Pro Shots

Jon Dahl Tomasson timmert tegenwoordig flink aan de weg als trainer van Blackburn Rovers. Na het succes dat de oud-speler van SC Heerenveen had als trainer van het Zweedse Malmö FF, trekt hij deze lijn nu door in het Championship.

De voetbalstijl van Tomasson is sterk beïnvloed door Peter Bosz, waaronder Tomasson bij Vitesse assistent-trainer was. "Peter staat voor aanvallend, dominant voetbal. Daar houd ik ook van. Er zitten best veel Nederlandse elementen in hoe ik wil spelen. Dit was heel interessant.”

Bij Malmö werd hij als trainer binnen korte tijd enorm populair. Bij Malmö hadden ze een tijd niks gewonnen en de verwachtingen zijn daar juist torenhoog", legt Tomasson uit in De Telegraaf. "Want Malmö is een grote club, het publiek wil dat je goed voetbal brengt en goed is nooit voldoende. Alles moet er extreem goed zijn. De club is een beetje zoals Ajax in Nederland. Ik heb er fantastisch gewerkt, genoten van de kampioenschappen die we met aantrekkelijk voetbal veroverden en ik vind het echt zonde dat ze na mij alweer drie trainers hebben ontslagen. We hadden het goed voor elkaar en bereikten zelfs, na meerdere voorrondes waarin we ook Rangers uit Schotland versloegen, de Champions League.”

Hij koos er bewust voor om na Malmö aan de slag te gaan in het Championship, ondanks dat deze competitie een kerkhof voor trainers is. "Twaalf! Twaalf trainers zijn er in onze competitie al vertrokken", telt de Deen. "Maar ik heb hier bewust voor gekozen. Ik kan mijn eigen ding doen, mijn eigen voetbalstijl hier brengen en ik vind het mooi om met jonge voetballers te werken. Zaterdag had ik een verdediger van 17 jaar in mijn ploeg. Ik heb ook al zes jeugdspelers laten debuteren en het Championship is echt een geweldige league.”

"Met Boxing Day speelden we uit bij Sunderland. Gewoon 48.000 man op de tribunes, stijf uitverkocht. In de 91e minuut pas de 2-1, verloren we dus net. Maar een prachtige sfeer en een mooie wedstrijd. Weet je, in dit land gaat het bij de mensen om drie dingen. Ze gaan naar het voetballen, ze gaan naar de pub en ze gaan naar hun werk. En eigenlijk ook in die volgorde.”

Als speler vertrok Tomasson in de zomer van 1997 voor bijna vier miljoen euro van Heerenveen naar Newcastle United. "Voor mijn gevoel is het honderd jaar geleden. Ik was nog heel jong, Newcastle speelde in de Champions League en moest aan de bak in de competitie. Ik was gehaald om achter Shearer in de spits te spelen. In de voorbereiding liep het als een trein. Totdat Shearer in het laatste duel voor de start van de competitie geblesseerd raakte. En zwaar ook. Hij was er heel lang uit en toen moest ik in de spits. Ik had niet zo’n groot lijf, hè. En er kwamen heel veel ballen door de lucht. Daar was ik gewoon nog niet klaar voor.”

Zet €10 euro in & ontvang €50 euro aan FREE bets!

Heb jij vertrouwen in SC Heerenveen komend weekend? Unibet heeft een mooie actie voor nieuwe spelers! Klik hier om je te registreren, zet minimaal 10 euro in op SC Heerenveen (of een andere wedstrijd) en krijg maar liefst vijf GRATIS weddenschappen van 10 euro!

Lees meer:
0 reacties
Agenda
do
7/12
PSV
18:45
SC Heerenveen
za
16/12
SC Heerenveen
21:00
FC Volendam
za
13/01
PEC Zwolle
20:00
SC Heerenveen
vr
19/01
Excelsior
20:00
SC Heerenveen
zo
28/01
SC Heerenveen
12:15
AZ
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
4 AZ 12 23 29
5 Go Ahead Eagles 14 5 22
6 Sparta Rotterdam 14 1 21
7 SC Heerenveen 14 -3 19
8 Ajax 13 3 18
9 PEC Zwolle 14 -3 17
10 Excelsior 14 -3 16
Bekijk de hele stand