'Toen wist ik het eigenlijk wel zeker dat hij te weinig karakter had''

Als Foppe de Haan in zijn carrière door iets gedreven werd dan was het wel zijn doel om zijn spelers beter te maken. Bij velen lukte dat maar bij sommigen lukte het niet om de juiste snaar te raken - of zij hadden gewoonweg niet het juiste karakter om zichzelf te willen ontwikkelen.

Eén van de spelers waarbij dat niet lukte was Mark van Eijk (36), die - tot het debuut van Kik Pierie eerder dit jaar - jarenlang de jongste debutant ooit was bij SC Heerenveen. De aanvaller was 17 jaar, drie maanden en drie dagen toen hij debuteerde tegen Willem II. Helaas leidde het niet tot een rijke carrière.

De Haan nam Van  Eijk in zijn eerste twee weken in Friesland in huis en merkte toen al dat de geboren Surinamer niet het sterkste karakter had. Zeker toen hij Van Eijk mee uit fietsen nam door Friesland. "Hartstikkene leuk. Onderweg een beetje kletsen en we deden een paar tussensprintjes. Gewoon voor de lol", vertelt De Haan in zijn nieuwe boek 'Een leven lang voetbaltrainer', geciteerd door het Friesch Dagblad.

"Wat denk je? Ik reed hem er elke keer af. Hij was veel jonger en honderd keer fitter dan ik. Ja, toen wist ik eigenlijk wel zeker dat hij te weinig karakter had", besluit De Haan. Van Eijk liet in 2014 in een interview weten dat hij gedeeltelijk de schuld bij zichzelf legt maar dat hij ook de juiste begeleiding en warmte miste.

Lees meer: