Sporre: ''Zodra dat wegvalt, zal het ook de clubs hard gaan raken''

Het voorgestelde Deltaplan van de KNVB is een goede eerste stap om de coronacrisis binnen het profvoetbal te overwinnen. Maar volgens voormalig interim-directeur Gaston Sporre blijven de vaderlandse competities kwetsbaar en gemankeerd.

"Het is een grote denkfout te veronderstellen dat het leed is geleden als de overheid met dit plan akkoord gaat. Als voormalig voorzitter van de Kamer van Koophandel Oost-Nederland valt mij op dat er nog nauwelijks faillissementen zijn", vertelt Sporre in Voetbal International. "Sla de economische pagina’s er maar op na. Dat komt doordat de overheidssteun voor het bedrijfsleven nu nog loopt."

"Zodra die wegvalt, verwacht ik een golf van faillissementen en die zullen ook de clubs hard gaan raken, omdat zij afhankelijk zijn van sponsors uit het midden- en kleinbedrijf", aldus Sporre. Voormalig FC Groningen-directeur Hans Nijland liet eerder weten dat om die reden verwacht dat SC Heerenveen en 'zijn' Groningen extra geraakt zullen worden. Sporre: "De echte klap moet nog komen."

"Er moet natuurlijk een draaiboek worden gemaakt zoals keurig is gebeurd, maar dat is geen structurele oplossing die wél een centrale rol zou moeten spelen als je praat over een Deltaplan. Wat nu is gebeurd, is de dijken verzwaren met zandzakken. Het zal voor nu even helpen, maar het landschap blijft kwetsbaar", aldus de 75-jarige Sporre tot besluit.

VI's @knipping_tom dook in het KNVB-plan en schetst de achtergrond. Hoe kan het Nederlandse voetbal de coronacrisis zo goed mogelijk overleven? (PRO) https://t.co/52epZ352Ri

— VI_nl (@VI_nl) June 9, 2020

Lees meer: