Sporre: ''Vond dat makkelijker dan het leiden van een voetbalclub''

Het is bestuurlijk bij veel clubs in Nederland onrustig. Ook bij SC Heerenveen zijn er vaak twijfels over de clubleiding. Voormalig Heerenveen-bestuurder Gaston Sporre weet hoe moeilijk het is om een voetbal club te leiden.

"De profielschets van een algemeen directeur bij een voetbalclub is veranderd", zegt Sporre in het Algemeen Dagblad. "In die zin: dat een goede bestuurder in het bedrijfsleven niet automatisch een goede baas van een voetbalclub is, lijkt nu wel duidelijk."

"Als ik naar mezelf kijk: ik was directievoorzitter van Achmea. Een bedrijf met duizenden werknemers waar miljarden in omgingen. Ik kan je zeggen: ik vond dat makkelijker dan het leiden van een voetbalclub, met al zijn emoties en meningen", aldus Sporre, die vindt dat clubs moeten kiezen voor bestuurders met ervaring in de topsport.

"Dat moeten dan wel mensen zijn met een gestoffeerde bovenkamer, om overeind te blijven in het repertoire van de do's en de don'ts", meent hij. "Ook belangrijk: vind die functie vooral niet te leuk. Want dat is die namelijk niet. Dat realiseren mensen die nooit in de sport hebben gewerkt, zich toch minder. Zij vinden het vaak maar wát interessant."

Lees meer: