Sporre: ''Inkrimpen Eredivisie zal maar marginaal meer spanning opleveren''

Vanaf het seizoen 2018/19 zal de Eredivisie waarschijnlijk in een andere vorm verder gaan om ervoor te zorgen dat de Nederlandse competitie niet verder zakt op de internationale ranglijst. Eén van de ideëen is om het aantal ploegen naar zestien clubs terug te brengen, terwijl de Volkskrant afgelopen weekend een pleidooi publiceerde voor de invoering van een Beneliga met België.

Gaston Sporre, voormalig interim-voorzitter van SC Heerenveen, begrijpt dat er over een andere invulling wordt nagedacht. "Er staat geen enkele straf op goed nadenken als het over dit thema gaat", begint Sporre in de Voetbal International. "Het voorstel van Gijs de Jong (zestien clubs, geen play-offs, red.) is niet alleen veel te voorbarig, het is ook heel slecht doordacht."

"Het inkrimpen van de Eredivisie met twee clubs zal maar heel marginaal meer spanning en weerstand opleveren", aldus Sporre, die denkt dat de Eredivisie zich beter eerst op andere vlakken kan verbeteren: "Zorg er net als in Engeland en Duitsland voor dat de tv-gelden eerlijker worden verdeeld, zodat de clubs die minder vermogend zijn hun selecties kunnen versterken. Dan neemt de spanning vanzelf toe."

"Maar als je over tv-gelden begint, krijgen heel veel mensen rode wangetjes in de voetballerij", besluit Sporre.

Lees meer: