Sporre adviseert KNVB: ''Niet sleutelen aan het competitiemodel''

De Eredivisie moet niet op de schop, dat is de mening van voormalig SC Heerenveen-directeur Gaston Sporre. Volgens hem is het geen goed idee om het nieuwe seizoen te beginnen met minder clubs. Als dat gebeurt moeten volgens hem de kleinere clubs worden omgekocht.

“Nu komt het bekende fenomeen van smartengelduitkering om de boel rustig te houden”, zo laat hij aan Voetbal International weten. “De vraag is wat ermee wordt opgelost. Ik vrees het Droste-effect. Voetbal is het theater voor de kleine man. Moet je zo veel mogelijk investeren in het scenario om het voor een breed publiek spectaculair te maken, of ga je het ver-weg-feestje van de Europese top nastreven? Ik zou kiezen voor de eerste insteek.”

“Derby’s als PEC-Go Ahead en NEC-Vitesse zijn ook wezenlijke onderdelen van ons voetbal, die op het spel worden gezet vanwege een maatregel waarvan onzeker is of het een betekenisvolle stap is. Weerbaarheid begint met een gezonde financiële basis. Ik zou dan ook kijken naar een harmonieuzer verdelingsmodel. Niet als smartengeld, maar als uitgangspunt. Voordat die harmonisatie is bereikt, zou ik niet sleutelen aan het competitiemodel”, aldus Sporre.

Lees meer: