'Sommige fenomenale spelers hadden dat niet, maar Cammie wel''

Als het aan Wim en Hans Anker ligt is er in het Elftal van de Eeuw van SC Heerenveen zeker een plekje ingeruimd voor cultheld Rodion Camataru. De Roemeense spits groeide begin jaren negentig in het Abe Lenstra Stadion uit tot een ware publiekslieveling.

"Vier namen kwamen bij ons voorbij", begint Wim Anker bij de Sportcast van Omrop Fryslân. "Mijn broer zei direct: Petter Hansson. Die wordt niet heel vaak genoemd in dit soort teams, maar het was een fenomenale verdediger. Ik zei: onze grote vriend Igor Korneev, de meest technische voetballer die we hier hebben gehad. Op twee staat Gerald Sibon: 47 goals en de winnende goal in de bekerfinale."

"Van nummer één hebben we gezegd dat hij niet in de buurt komt van Abe Lenstra, want dat mag je niet zeggen, maar het is de one and only Cammie: Rodion Camataru", vervolgt Anker enthousiast. "Hij heeft drie seizoenen bij Heerenveen gespeeld maar had had een enorme band met het publiek. Wij hebben ook fenomenale spelers gehad, die dat niet hadden. Cammie had dat wel."

"Ik weet niet of er meer spelers zijn, maar hij heeft in 1993 zijn eigen afscheidswedstrijd gehad. Van het geld dat toen werd ingezameld, kreeg hij een bus die hij mee heeft genomen naar Roemenië", aldus Anker, die samen met zijn broer Hans na afloop ook nog een verrassing hadden. "Hans en ik hebben, na drie of vier Beerenburgjes, een nummer voor hem gezongen in het Roemeens."

Het advocatenduo kende een Roemeense tolk in Drachten. "We hebben toen een nummer geschreven en dat fonetisch overgeschreven in het Roemeens. Dat hebben we er toen uitgegooid naar drie of vier Beerenburgjes. Cammie was helemaal ontroerd", besluit Anker.

Foto: NOS

Lees meer: