Sollied blikt terug: ''Zoiets is niet goed voor je gezondheid''

Tien jaar geleden verloor FC Twente de strijd om de KNVB Beker van SC Heerenveen. Trond Sollied was destijds trainer bij de Friezen en denkt nog vaak terug aan die bijzondere dag. Zijn team, de underdog, won van het sterker geachte FC Twente.

"De finale viel op de Noorse nationale feestdag. Ik nam Christian Grindheim (de Noorse middenvelder van SC Heerenveen, red.) apart en zei: ‘Dit is onze dag. Wij winnen vandaag’", vertelt de trainer in gesprek met de Leeuwarder Courant

Natuurlijk kon ook Sollied niet voorspellen hoe de finale tegen het favoriete FC Twente zou aflopen. Laat staan dat het een thriller zou worden die 120 minuten zou duren inclusief een slopende penaltyserie. Sibon was toen dé man aan de zijde van de Friezen, hij maakte de winnende. "Zenuwslopend. Zoiets is niet goed voor je gezondheid", zegt Sollied.

"Twente had een verschrikkelijk goede ploeg. Een jaar later werden ze kampioen. Ik wist: van de tien keer dat we ze treffen, wint Twente zeven keer. Kort voor de bekerfinale hielden we ze thuis voor de competitie op 1-1. Toen voelde ik: we zijn klaar met die zeven, nu komt duel nummer acht eraan. Deze is voor ons", vertelt Sollied.

Enfin, Heerenveen ging uiteindelijk dus naar huis met de beker, voor Sollied zelf een prachtig eerbetoon aan zijn tijd in Nederland: "Elke prijs is geweldig, maar de Nederlandse cupfinale is groter dan de Belgische. De fans van Twente en Heerenveen waren super. Voor en na de wedstrijd. De terugreis naar Heerenveen was niet normaal. In één woord fantastisch. Het overtrof al mijn verwachtingen."

Trond Sollied was de mysterieuze trainer, de sfinxachtige tacticus, die niet bij de clubcultuur van SC Heerenveen bleek aan te sluiten. Maar die bij zijn vertrek wél zilverwerk naliet, zoals bij bijna elke club die hij leidde. https://t.co/0Q8r6kw9u9

— Sportredactie LC (@LC_Sport) 4 mei 2019

Lees meer:
0 reacties
Laatste reacties
Stand
# Team GS DS P
5 FC Twente 33 37 61
6 Sparta Rotterdam 33 18 56
7 FC Utrecht 33 4 51
8 SC Heerenveen 33 -8 43
9 RKC Waalwijk 33 -10 41
10 Go Ahead Eagles 33 -8 40
11 NEC 33 -3 38
Bekijk de hele stand