'Sinds die wedstrijd was Prinsen een idool; een cultheld was geboren''

Misschien nog wel meer dan een 'Elftal van de Eeuw' is een 'Cultelftal van de Eeuw' eigenlijk nooit compleet. Friesch Dagblad-journalist Edward Jorna deed recent een poging, maar zag volgens een oplettende lezer toch een echte cultheld over het hoofd: Henk Prinsen.

Wim Slagter uit IJsbrechtum stuurde een brief in om Prinsen (tussen 1966 en 1974 speler van Heerenveen) onder de aandacht te brengen. "We schrijven 3 april 1972, tweede paasdag. Normaal gesproken mocht ik als gereformeerd (en gezagsgetrouw) kind van die tijd ’s zondags niet naar een (betaalde) voetbalwedstrijd."

"Maar omdat mijn (hervormde) vrienden zo aandrongen én omdat paasmaandag in feite een healsnein was, stemden mijn ouders toe. Zo bezocht ik voor het eerst in mijn leven een wedstrijd van - toen nog - VV Heerenveen. Het was toen nog in het stadion aan de J. H. Kruisstraat, onoverdekt oost, f 5,50 voor een zitplaats. De tegenstander was het geroutineerde Eindhoven," herinnert Slagter (62) zich nog goed.

"Vlak voor mijn ogen speelde in de eerste helft de 'linkerkant' van Heerenveen: John van Wensveen, Cees Kist sr. en Henk Prinsen. Vooral Prinsen trok mijn aandacht. Vaak leek het alsof hele stukken van de wedstrijd ongemerkt aan hem voorbijgingen en sjokte hij wat ongeïnteresseerd in de linkerhoek van het veld, terwijl hij het volgende ogenblik een briljante passeeractie of splijtende dieptepass kon afleveren."

"Halverwege dat eerste bedrijf, dat blijkbaar niet naar ieders tevredenheid verliep, werd er plotseling van de Oosttribune een portemonnee (!) op het veld gegooid. Prinsen had weer even niets te doen en inspecteerde op zijn gemak de inhoud van de beurs. Er verdween wat kleingeld in zijn voetbalbroek en bij een spelonderbreking overhandigde hij de portemonnee met een plechtig gebaar aan de arbiter."

"Prinsen en Sjef Dorpmans (de scheidsrechter, red.) staken beide elk een duim op naar de toeschouwers op de Oosttribune die bijna niet meer bijkwam van het lachen. Nu ja - op eentje na dan misschien... Henk Prinsen was blijkbaar geïnspireerd geraakt, werd plotsklaps actiever en leverde een kleine tien minuten later de perfecte voorzet af, waaruit rechterspits Rudi Wierts scoorde."

"Vlak voor de rust miste Prinsen een oplegde kans, maar Henk Zoetendal niet en uiteindelijk won Heerenveen met 2-1. De Feansters zouden dat jaar niet promoveren, heel veel jaren overigens niet... Maar sinds die wedstrijd was Henk Prinsen een idool en, vooruit (het woord bestond nog niet): een cultheld was geboren", aldus Slagter.

Foto: Archief Leeuwarder Courant

Lees meer: