SC Heerenveen vreest: "Dan ontstaat een zeer bedreigende situatie"

Osame Sahraoui
Osame Sahraoui Foto: © BSR Agency

SC Heerenveen moet vrezen voor de uitspraak van het Europese Hof. De rechters doen dit jaar namelijk uitspraak over het transfersysteem in het betaalde voetbal en mogelijk worden de transferregels van de FIFA onwettig verklaart. En dat kan flinke consequenties hebben voor veel clubs, waaronder SC Heerenveen.

Zo meldt Reon Boeringa van de Leeuwarder Courant. Hoe dit in zijn werk gaat? Clubs betalen een transfersom voor en speler en de FIFA zorgt ervoor dat de speler ingeschreven wordt bij zijn nieuwe club. Zonder deze inschrijving mag een voetballer geen wedstrijden spelen en clubs/spelers die zich niet aan de regels houden, krijgen hoge boetes. Spelers kunnen ook langdurig worden geschorst.

In 2014 is het zaadje geplant voor het onder de loep nemen van het transfersysteem. De Fransman Lassana Diarra raakte in conflict met zijn club Lokomotiv Moskou, die eenzijdig het salaris van de middenvelder zou hebben verlaagd. Diarra weigert hierop te trainen en te spelen en wordt aangeklaagd door zijn oud-club voor contractbreuk.

Lokomotiv Moskou wordt in het gelijk gesteld en Diarra moet een schadevergoeding van liefst 10 miljoen euro betalen aan de Russische club, voor het tussentijds beëindigen van zijn contract. In hoger beroep steunt het CAS de uitspraak van de FIFA, maar reguliere rechter stelt Diarra in 2017 in het gelijk. De rechter plaatste vraagtekens of de FIFA-reglementen wel in lijn zijn met de Europese wetgeving en vraagt het Europese Hof van justitie om uitspraak. En dit gebeurd later dit jaar.

Lassana Diarra namens Paris Saint Germain in 2018
Lassana Diarra namens Paris Saint Germain in 2018 Foto: © Pro Shots

Nadat Diarra is opgestapt bij Lokomotiv gaat hij op zoek naar een nieuwe club, maar deze vindt hij niet. Clubs zijn bang dat hij pas ingeschreven kan worden bij de FIFA als de schadevergoeding van 10 miljoen euro is betaald en clubs vrezen dat dit op hun bordje komt als Diarra ingeschreven wordt. En dat willen de clubs niet. Diarra is dus werkloos, maar de regels van de FIFA maken het voor hem onmogelijk om een nieuwe werkgever te vinden. Wordt nu het transfersysteem onwettig verklaard, zouden voetballers veel makkelijker onder hun contracten uit kunnen. Forse transfersommen zijn dan verleden tijd.

En dat is slecht nieuws voor Nederlandse clubs en in het bijzonder ook voor SC Heerenveen. De Friezen hebben namelijk een bedrijfsmodel gevormd naar de winsten uit transfers. "De Friese club is voor het schrijven van zwarte cijfers al jaren volledig afhankelijk van het verhandelen van voetballers", schrijft Boeringa.

"Zonder transfersommen had Heerenveen vorig seizoen een tekort van liefst 7 miljoen euro gehad. De jaren ervoor was de situatie vergelijkbaar. Dit seizoen verwacht de club zonder transfers 5 miljoen euro verlies te draaien", aldus Boeringa, die weet dat het wegvallen van het transfersysteem heel slecht kan uitpakken voor de club.

"Voor SC Heerenveen ontstaat in dat scenario een zeer bedreigende situatie. De tekorten van de club zijn groot van omvang en niet voldoende terug te brengen, omdat ze in tegenstelling tot bij FC Groningen van structurele aard zijn. Tot overmaat van ramp heeft Heerenveen niet voldoende geld op de bank om (langdurige) verliezen op te vangen."

Lees meer:
0 reacties