SC Heerenveen troefde FC Twente af: "Hij was gek van Veerman"

Joey Veerman draagt inmiddels het shirt van PSV, maar was daarvoor actief bij SC Heerenveen. De middenvelder werd door de Friezen opgepikt bij FC Volendam en hadden destijds volgens Volendammer en analist Kees Kwakman concurrentie van FC Twente. De Enschedeërs hadden echter geen geld om Veerman los te weken

"Heb je de rapporten van Evert (Bleuming, red.) gelezen over Joey Veerman?", zegt Kees Kwakman bij ESPN. "Hij was gek van Joey. Die wilde hem toen ook naar FC Twente halen, maar toen hadden ze financieel denk ik zo weinig daadkracht dat ze die vijf ton, die in zijn contract stond, niet eens konden betalen. Moet je nagaan dat FC Twente toen zo laag bij de grond zat."

Bleuming werd bij FC Twente opgevolgd door Patrick Busby, die in het begin ook op zoek moest naar 'gratis' spelers. "Toen we begonnen konden we allemaal maar transfervrije spelers of huurlingen halen", vertelt Busby. "Gijs Smal was dan vrij. Die heeft zich heel goed ontwikkeld. Hij is op dit moment denk ik een van de beste backs van Nederland op die positie. Die kwam voor niets van FC Volendam. Dat heb ik nog even met de vader van Kwakman overlegd. Ik zei: Wim, moeten we het doen? Wim was wel positief, maar het was moeilijk om als jongen van Volendam gelijk naar de Eredivisie te gaan. FC Twente moest erin blijven."

Volgens Busby is het niet makkelijk om een speler te scouten. "Spelinzicht bij een speler is wel het allerbelangrijkste als je scout", meent de hoofdscout. "Wij moeten eigenlijk de progressie van een speler voorspellen. Dus wat kan een speler bijvoorbeeld bij FC Volendam, dat is dan op een ander niveau, en wat zou hij dan bij FC Twente kunnen? Is hij dan sportief gelijk een versterking of op termijn? Maar we willen dan ook nog graag aan die jongen verdienen, dus hij moet ook nog een transfer maken. Dus je moet eigenlijk bij een speler die je bij Volendam scout zien hoe hij is na FC Twente. Dat is best een stap."

Busby vindt de mentaliteit van een speler belangrijk. "De instelling van een speler kan je al veel zien in het veld. Als een speler goed omschakelt of juist zijn man laat lopen. Je kan met zijn agenten en de speler zelf spreken. Dus je hebt wel een aantal mogelijkheden om dat te kunnen testen", aldus Busby, die merkt dat er veel concurrentie is. "Zelfs in de vijver waarin FC Twente vist, zitten misschien 200 clubs. Dat is heel moeilijk. Dus de contacten zijn tegenwoordig cruciaal."

Lees meer:
0 reacties
Agenda
do
25/04
SC Heerenveen
18:45
PSV
vr
3/05
Almere City
20:00
SC Heerenveen
zo
12/05
SC Heerenveen
14:30
Vitesse
zo
19/05
Sparta Rotterdam
14:30
SC Heerenveen
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
7 FC Utrecht 30 2 45
8 Go Ahead Eagles 30 5 42
9 Sparta Rotterdam 30 2 40
10 SC Heerenveen 30 -6 36
11 Fortuna Sittard 30 -18 35
12 Almere City 30 -18 33
13 PEC Zwolle 30 -18 32
Bekijk de hele stand