SC Heerenveen profiteert bij degradatie Vitesse en kan cashen

Ion Nicolaescu viert zijn treffer
Ion Nicolaescu viert zijn treffer Foto: © Orange Pictures

De degradatie van Vitesse zou voor SC Heerenveen financieel goed nieuws betekenen. De club uit Friesland schuift in dat geval gratis een plekje omhoog op de tv-ranglijst.

Vitesse kent een dramatisch seizoen en staat acht wedstrijden voor het einde van de competitie op een achterstand van vijf punten met nummer vijftien Excelsior (lijfsbehoud) en zestien RKC Waalwijk (nacompetitie). Mochten de Arnhemmers inderdaad degraderen, verdwijnen ze uit de ranglijst voor tv-gelden.

Momenteel bezet Vitesse de zesde plek, maar bij degradatie wordt die plek overgenomen door de huidige nummer zeven FC Twente. "De rest van de Eredivisie profiteert van het wanbeleid in Arnhem en schuift gratis een plaats op", schrijft Tom Knipping op de website van Voetbal International. "FC Twente en SC Heerenveen zijn de grootste profiteurs. Ze zouden allebei meer dan een miljoen verdienen aan de degradatie van Vitesse."

Volgens Voetbal International betekent dat voor de Friezen dat ze niet 5,4 miljoen, maar 6,5 miljoen euro aan tv-opbrengsten binnenhalen. "SC Heerenveen is een opvallende verschijning in de subtop", meent Knipping. "Als Vitesse degradeert, pakken de Friezen plaats zeven — zo hoog is de club sinds 2015 niet meer geëindigd in de Eredivisie. Stabiliteit is heel wat waard."

"Hoewel de voormalige subtopper al lang geen Europees voetbal meer heeft gehaald en al enige tijd enigszins kleurloos door de competitie beweegt, weet de club zich wel jaar in jaar uit te handhaven op de grens van het linker- en rechterrijtje. Zoals een niet al te spectaculaire Tour de France-coureur toch het podium kan halen door een offday uit te sluiten, zo komt SC Heerenveen omhoog op de tv-ranglijst doordat het pelotonnetje dat al tien jaar achter elkaar in de Eredivisie speelt (en dus continu punten pakt) steeds kleiner wordt", aldus Knipping.

Lees meer:
0 reacties