Samenvatting: SC Heerenveen houdt knap een punt over aan duel met AZ

SC Heerenveen heeft zaterdag een punt overgehouden aan het uitduel met AZ. In Alkmaar kwam de ploeg via Sydney van Hooijdonk al vroeg op voorsprong. Na ingrijpen van de VAR kwam de gelijkmaker in de tweede helft op het scorebord.

SC Heerenveen begon uitstekend aan de wedstrijd in Alkmaar. Al na vijf minuten kwam de ploeg op voorsprong nadat Van Hooijdonk een voorzet van Sahraoui kon binnentikken. Na tien minuten spelen moesten beide ploegen echter de kleedkamer weer opzoeken nadat supporters vanuit het vak van SC Heerenveen vuurwerk op het veld gooiden. Na een korte pauze werd de wedstrijd hervat.

Na de hervatting had AZ de overhand en wist het enkele grote kansen te creëren. SC Heerenveen kon echter rekenen op een uitstekend keepende Mous. Vlak voor rust kwam Heerenveen weer beter in de wedstrijd en werd het ook gevaarlijk. Vlak voor rust leek het er ook even op dat Heerenveen het restant van de wedstrijd tegen tien man zou mogen spelen. Jochem Kamphuis bestrafte natrapen van Karlsson echter met geel, zodat AZ goed wegkwam. Gescoord werd er niet meer zodat met een 0-1 voorsprong de rust werd bereikt.

Na de rust bleef AZ zoeken naar de gelijkmaker. De ploeg uit Alkmaar werd daarbij geholpen door Mous die onnodig een strafschop veroorzaakte. De doelman maakte zijn fout echter goed door de strafschop van Karlsson fantastisch te keren. De wedstrijd werd meer open en ook Heerenveen zocht op gepaste momenten de aanval.

Een kwartier voor tijd kwam AZ toch op gelijke hoogte. Een inzet van Meerdink leek door Van Ewijk via de lat uit het doel te worden gewerkt, maar de VAR besloot dat de bal in het geheel de doellijn was gepasseerd. Na de gelijkmaker wilden beide ploegen de overwinning nog uit het vuur slepen. De ingevallen Karlsbakk was enkele minuten voor tijd via een kopbal nog dichtbij een doelpunt. AZ kwam nog met een slotoffensief in de slotfase van de wedstrijd, maar gescoord werd er niet meer.

AZ – SC Heerenveen 1-1

0-1 Van Hooijdonk 5’
1-1 Meerdink 76’

Opstelling SC Heerenveen: Mous, Van Ewijk, Van Ottele, Bochniewicz, Köhlert; Haye, Van Amersfoort (94' Colassin), Tahiri, Olsson (67’ Nunnely); Van Hooijdonk (67’ Karlsbakk) en Sahraoui (78’ Kaib).

Opstelling AZ: Ryan, Sugawara, Beukema, Hatzidiakos (74’ Mihalilovic), Kerkez; Clasie, Mijnans, Reijnders; Odgaard (64’ Lahdo), Pavlidis (64’ Meerdink), Karlsson (74’ Van Brederode).