SC Heerenveen-financiën gekraakt: "Dat is gewoon uit de hand gelopen"

Abe Lenstra Stadion
Abe Lenstra Stadion Foto: © Pro Shots

SC Heerenveen maakte onlangs de jaarcijfers bekend over het seizoen 2022-2023. De Friezen sloten het seizoen af met een nettoverlies van 3,6 miljoen euro en een operationeel tekort van zo'n zeven miljoen euro. Voetbaljournalist Tom Knipping is niet onder de indruk van de financiële huishouding van de Friese club.

"Het tekort is gewoon uit de hand gelopen", zegt Knipping bij Voetbal International. "Als je zeven miljoen euro tekort hebt op een begroting van achttien miljoen, dat is enorm. Als je dat vertaald naar FC Barcelona, die hebben een begroting van achthonderd miljoen. Die zouden in de situatie van Heerenveen, zo'n driehonderd miljoen euro tekortkomen. Je weet voor dit seizoen al dat je veel te weinig gaat verdienen ten opzichte van wat je uitgeeft."

Knipping ziet ook dat de Friezen een hoge huur betalen voor het Abe Lenstra Stadion. "Heerenveen heeft een vrij duur stadion. Van al het geld dat binnenkomt gaat 25 procent naar huisvesting. Ze betalen met 2,5 miljoen euro een hoge huur. Ik geloof dat de energierekening nu bijna een miljoen euro is. Ook voor het kleine onderhoud, bijvoorbeeld de technische installaties, de trappen en het veld, moet Heerenveen zelf opdraaien. Dat leidt tot hele grote huisvestingslasten."

De journalist is het niet zo eens met de klachten van SC Heerenveen over de hoge huur van het stadion. "Heerenveen klaagt al een aantal jaar over de huur, maar dat vind ik zelf niet zo'n sterk argument. In 2017 hebben ze zelf het contract met tien jaar verlengd, van 2022 tot 2032. Daar zitten ze gewoon aan vast. En al haal je er nu een miljoen euro vanaf qua huur, dan kom je nog steeds zes miljoen euro tekort."

Lees meer:
0 reacties