Nieuws - FeanOnline.nl - SC Heerenveen Nieuws https://www.feanonline.nl/rss/nieuws FeanOnline Minuut stilte en rouwbanden bij duel tussen SC Heerenveen en Ajax https://www.feanonline.nl/nieuws/hoofdnieuws/194881/minuut-stilte-en-rouwbanden-bij-duel-tussen-sc-heerenveen-en-ajax https://www.feanonline.nl/nieuws/hoofdnieuws/194881/minuut-stilte-en-rouwbanden-bij-duel-tussen-sc-heerenveen-en-ajax SC Heerenveen staat komende zaterdagavond stil bij het overlijden van Germ Hofma. De oud-speler van SC Heerenveen en voormalig international overleed zondag op 93-jarige leeftijd.

De spelers van SC Heerenveen zullen daarom zaterdag rouwbanden dragen bij de thuiswedstrijd tegen Ajax. Ook is er voor de aftrap een minuut stilte in het Abe Lenstra Stadion. Hofma speelde in de jaren veertig en vijftig bij SC Heerenveen.

Hofma, die een gevaarlijk aanvalsduo vormde met Abe Lenstra, scoorde tussen 1945 en 1958 maar liefst 110 goals voor Heerenveen. De aanvaller kwam in het Limburgse Sittard ter wereld maar groeide op in Friesland. De laatste jaren van zijn leven woonde hij in Doetinchem.

]]>
Wed, 17 Oct 2018 14:45:00 +0200
VIDEO | Allbäck bezoekt SC Heerenveen - Ajax: ''Ik hoop jullie daar te zien'' https://www.feanonline.nl/nieuws/sfeer-supporters/194869/video-allbaeck-bezoekt-sc-heerenveen-ajax-ik-hoop-jullie-daar-te-zien https://www.feanonline.nl/nieuws/sfeer-supporters/194869/video-allbaeck-bezoekt-sc-heerenveen-ajax-ik-hoop-jullie-daar-te-zien SC Heerenveen speelt komende zaterdag in eigen huis tegen Ajax. De wedstrijd in het Abe Lenstra Stadion wordt bijgewoond door Marcus Allbäck.

"Hallo supporters van SC Heerenveen", zegt de oud-spits van de Friezen. "Zaterdag komt ik terug naar het Abe Lenstra Stadion om de wedstrijd tegen Ajax te zien. Ik probeer onze ploeg te steunen voor een opnieuw grootse overwinning. Ik hoop jullie daar te zien, want ik mis jullie. Tot ziens."

Tot dusver zijn er meer dan 21.000 kaarten verkocht voor het treffen tussen SC Heerenveen en Ajax. Het is nog altijd mogelijk om een ticket aan te schaffen voor het duel. Dat kan via deze website. De wedstrijd tussen SC Heerenveen en Ajax begint zaterdagavond om 20.45 uur.

]]>
Wed, 17 Oct 2018 13:31:00 +0200
SC Heerenveen-strooiveld geopend: ''Eerbetoon aan overleden supporters'' https://www.feanonline.nl/nieuws/sfeer-supporters/194850/sc-heerenveen-strooiveld-geopend-eerbetoon-aan-overleden-supporters https://www.feanonline.nl/nieuws/sfeer-supporters/194850/sc-heerenveen-strooiveld-geopend-eerbetoon-aan-overleden-supporters SC Heerenveen heeft dinsdagmiddag in Nieuweschoot het SC Heerenveen-strooiveld geopend. Op het strooiveld bij Yarden kunnen nabestaanden van supporters de as van hun overleden dierbaren verstrooien.

Namens de selectie van SC Heerenveen waren Ben Rienstra en Warner Hahn bij de opening van het strooiveld. Het veld met een bloemenperkje in de clubkleuren is voorzien van stadionstoeltjes en een speciaal ontworpen afbeelding van het SC Heerenveen-logo.

"Voor velen is SC Heerenveen niet alleen een voetbalclub, maar een deel van hun leven", legt locatiemanager Janet de Vries van Yardenhuis Schoterhof uit op de officiële website van SC Heerenveen. "De gedeelde passie en liefde voor de club zijn het kloppende hart voor de beleving van het voetbal. Het strooiveld is een eerbetoon aan de overleden supporters. Yarden wil deze fans en nabestaanden tot steun zijn in tijden van afscheid en een plek bieden om in vertrouwde sfeer hun dierbare te herdenken."

De Vries ziet dat sport en emotie vaak samen gaan, net als bij een afscheid. "Nabestaanden van voetbalfans leggen bijvoorbeeld vlaggen en sjaals van de voetbalclub rondom de uitvaartkist om hun overleden dierbare een persoonlijk afscheid te geven. Deze speciaal ingerichte plek voor supporters maakt het mogelijk om het afscheid van overleden fans persoonlijk te maken. Dat is belangrijk, want een goed afscheid helpt je verder", aldus De Vries.

]]>
Wed, 17 Oct 2018 12:19:00 +0200
VIDEO | Samenvatting: Vlap en Floranus boeken ruime zege met Jong Oranje https://www.feanonline.nl/nieuws/eerste-elftal/194766/video-samenvatting-vlap-en-floranus-boeken-ruime-zege-met-jong-oranje https://www.feanonline.nl/nieuws/eerste-elftal/194766/video-samenvatting-vlap-en-floranus-boeken-ruime-zege-met-jong-oranje Jong Oranje heeft de teleurstellende EK-kwalificatiereeks afgesloten met een fraaie overwinning. Op de Vijverberg werd er door de Nederlanders met 0-3 gewonnen van hun Oekraïense leeftijdsgenoten.

Michel Vlap en Sherell Floranus konden dinsdagavond op een basisplek rekenen onder bondscoach Erwin van de Looi. Laatstgenoemde maakte de gehele negentig minuten vol in Doetinchem, terwijl Vlap tien minuten voor tijd werd gewisseld.

Oekraïne Onder 21 bleek op De Vijverberg geen partij voor Jong Oranje. In de 21e minuut kwamen de Nederlanders al op voorsprong via Justin Kluivert. Drie minuten na de openingstreffer nam Richairo Zivkovic het tweede doelpunt voor zijn rekening. De spits van KV Oostende deed in de tweede helft opnieuw van zich spreken, toen hij in de 78e minuut ook de 3-0 binnen tikte.

Jong Oranje wist zich ondanks de overwinning niet te kwalificeren voor het EK. Voorafgaand aan het slotduel met Oekraïne maakte het elftal van Erwin van de Looi al geen kans meer. 

Opstelling Jong Oranje: Groothuizen; Floranus, Diks, Hoogma, Van Drongelen; Ramselaar, Vlap (80' Kadioglu), Koopmeiners; Kluivert (80' Idrissi), Zivkovic en Dilrosun (66' Malen).

]]>
Wed, 17 Oct 2018 11:02:00 +0200
Kaartverkoop bekerduel met Groene Ster gestart: slechts 200 kaarten beschikbaar https://www.feanonline.nl/nieuws/sfeer-supporters/194807/kaartverkoop-bekerduel-met-groene-ster-gestart-slechts-200-kaarten-beschikbaar https://www.feanonline.nl/nieuws/sfeer-supporters/194807/kaartverkoop-bekerduel-met-groene-ster-gestart-slechts-200-kaarten-beschikbaar SC Heerenveen is vandaag gestart met de kaartverkoop voor de bekerwedstrijd tegen RKSV Groene Ster. Dat duel wordt gespeeld op woensdag 31 oktober om 19.45 uur.

Voor het bekerduel in Heerlerheide zijn slechts 200 kaarten beschikbaar voor supporters voor SC Heerenveen. Tickets zijn vanaf vandaag te koop via deze website op in de Feanstore in het Abe Lenstra Stadion.

De bekerwedstrijd tegen RKSV Groene Ster is te bezoeken met de bus. Leden van supportersclub Feanfan betalen 16 euro. Niet-leden betalen 10 euro extra. De bus vertrekt op 31 oktober om 15.00 uur. Het is ook mogelijk om de bekerwedstrijd op eigen vervoer te bezoeken. Een kaart kost 5 euro.

]]>
Wed, 17 Oct 2018 09:48:00 +0200
''Het winnen van de beker was een sensatie, maar zulke wedstrijden...'' https://www.feanonline.nl/nieuws/historie-oud-spelers/194400/het-winnen-van-de-beker-was-een-sensatie-maar-zulke-wedstrijden https://www.feanonline.nl/nieuws/historie-oud-spelers/194400/het-winnen-van-de-beker-was-een-sensatie-maar-zulke-wedstrijden Deze maand is het alweer tien jaar geleden dat AC Milan in de UEFA Cup op bezoek kwam in het Abe Lenstra Stadion. Ondanks dat het duel met 1-3 werd verloren, hebben alle betrokkenen van toen toch vooral goede herinneringen aan het duel.

"Dat zijn toch de momenten in je carrière dat er wat meer spanning op zit", blikt Roy Beerens, toen rechtsbuiten in het team van Trond Sollied, terug bij FOX Sports. "Ik was toen twintig, geloof ik. Je wil jezelf in de etalage zetten, want je wil meer, meer en meer. Je wilt niet verzuipen, je wilt je kop boven water houden en het liefste iets extra's geven. Van dat soort wedstrijden geniet je zeker."

"Het winnen van de beker was een sensatie, maar het spelen van zulke wedstrijden.. Je wilt je toch graag een keer meten met de jongens die daar spelen. Die hebben een bepaald niveau, status en hebben veel meegemaakt. Dan ga je toch kijken of je het niveau aankunt. Vooral toen ik jong was, was ik daar heel gretig in. Ik wilde me gewoon meten en presteren."

Beerens mocht zich tegen AC Milan meten met Gianluca Zambrotta, die twee jaar daarvoor nog een hoofdrol vervulde bij de wereldtitel van Italië. Beerens was na afloop dan ook trots dat hij zijn shirt kon wisselen met de oud-speler van FC Barcelona en Juventus. "Ik had het geluk dat hij wilde wisselen. Ik ben blij dat ik een shirt heb van nog het oude-AC Milan met topspelers. Daar ben ik nog steeds blij mee", besluit Beerens glimlachend.

]]>
Wed, 17 Oct 2018 08:35:00 +0200
Magnusson met Jong IJsland vernederd door Jong Spanje https://www.feanonline.nl/nieuws/eerste-elftal/194780/magnusson-met-jong-ijsland-vernederd-door-jong-spanje https://www.feanonline.nl/nieuws/eerste-elftal/194780/magnusson-met-jong-ijsland-vernederd-door-jong-spanje Julius Magnusson heeft dinsdagavond met Jong IJsland flink klop gekregen van hun leeftijdsgenoten uit Spanje. De Spanjaarden wisten in Reykjavik met 2-7 te winnen.

Magnusson mocht bij IJsland aan de aftrap beginnen. De 20-jarige SC Heerenveen-middenvelder maakte tegen Spanje de gehele negentig minuten vol, maar kon een ruime nederlaag niet voorkomen.

Jong Spanje bleek in Reykjavik veel te sterk voor Jong IJsland. In de 25e minuut openden de Spanjaarden de score via Mikel Oyarzabal. Nog geen minuut later nam Rafa Mir de tweede Spaanse treffer voor zijn rekening. De Las Palmas-aanvaller breidde de voorsprong in de 41e minuut uit naar 3-0. In dezelfde minuut deden de IJslander iets terug: Jón Thorsteinsson maakte de 3-1. 

Nog voor rust liepen de Spanjaarden via een eigen doelpunt van Hördur Gunnarsson uit naar 4-1. In de 56e minuut volgde ook de 5-1, toen Calos Soler het net vond. Óttar Karlsson maakte drie minuten later nog een IJslandse eretreffer, waarna de Spanjaarden in de 87e en 90e minuut via respectievelijk Borja Mayoral en Fabian Ruiz nog uitliepen naar 7-2.

]]>
Tue, 16 Oct 2018 22:37:00 +0200
Thorsby blijft met Jong Noorwegen steken op gelijkspel https://www.feanonline.nl/nieuws/eerste-elftal/194778/thorsby-blijft-met-jong-noorwegen-steken-op-gelijkspel https://www.feanonline.nl/nieuws/eerste-elftal/194778/thorsby-blijft-met-jong-noorwegen-steken-op-gelijkspel Jong Noorwegen is dinsdagavond blijven steken op een 1-1 gelijkspel. De Noren deelden de punten met hun leeftijdsgenoten uit Azerbeidjan.

Morten Thorsby kon dinsdag zoals gewoonlijk op een basisplek rekenen bij Jong Noorwegen. De SC Heerenveen-middenvelder maakte de gehele negentig minuten vol, maar kon niks aan de uitslag te veranderen.

Noorwegen keek in Drammen al snel tegen een achterstand aan. Na negen minuten spelen zette Femin Muradbeyli zijn land uit een strafschop op voorsprong. Pas laat in de tweede helft kwamen de Noren langszij. Leo Oestigaard maakte in de 78e minuut de gelijkmaker: 1-1.

]]>
Tue, 16 Oct 2018 22:17:00 +0200
Hofma was laatste speler van legendarische 6-5 overwinning op Ajax https://www.feanonline.nl/nieuws/historie-oud-spelers/194774/hofma-was-laatste-speler-van-legendarische-6-5-overwinning-op-ajax https://www.feanonline.nl/nieuws/historie-oud-spelers/194774/hofma-was-laatste-speler-van-legendarische-6-5-overwinning-op-ajax Met het sterven van Gerben 'Germ' Hofma (93) is de laatste Heerenvener overleden die deel uitmaakte van de legendarische overwinning op Ajax op 7 mei 1950. Het lukte de Friezen die middag om een 1-5 achterstand om te buigen naar een 6-5 overwinning.

Halverwege de wedstrijd stond Ajax al met 1-3 voor via goals van Joop Stoffelen, Guus Dräger, Gerard Bruins en een Friese goal van Abe Lenstra. Een kwartier na rust stond het zelfs al 1-5 dankzij twee goals van Rinus Michels, die later nog succes vierde als bondscoach van het Nederlands elftal.

Na de laatste goal van Michels in de 60e minuut, draaide Heerenveen het duel in een halfuur compleet om. Abe Lenstra (62'), Marten Brandsma (69'), Hennie Jonkman (75', pen.), Germ Hofma (82') en opnieuw Brandsma (86) maakten het spektakel compleet: 6-5!

Hoewel de meeste spelers van toen de tachtig hebben gehaald, waren er ook minder fortuinlijke oud-spelers bij. Zo overleed Brandsma op 53-jarige leeftijd aan een hartaanval in 1977. Ook vedette Abe Lenstra (64, †1985) en verdediger Sietse 'Sietze' van der Laan (66, †1986) werden relatief gezien niet oud.

Wim Molenaar (84, †2008), Jan Bosscha (88, †2009), Hennie Jonkman (87, †2010), Jan Lenstra (91, † 2010), Jan Ploegh (91, †2013) en Gerben 'Germ' Hofma (93, †2018) waren wel in de gelukkige omstandigheid dat ze langer van hun pensioen konden genieten.

Van reservekeeper Gerben 'Germ' Voolstra is weinig bekend, hij verving die dag Tiemen Veenstra (81, †1997) omdat de doelman 'hommeles had met de 'technische commissie'. Ook van Jacob de Jong is weinig meer te vinden - ook hij behoorde niet tot de vaste kern van de ploeg rondom Abe Lenstra.

Bij Ajax speelde er overigens ook een Fries mee: Geerhard 'Gerard' Bruins uit Heeg. De midvoor van weleer scoorde zelfs de 3-1 tegen Heerenveen, maar de rest is geschiedenis. Bruins overleed in 2016 op 92-jarige leeftijd.

Foto: Delpher Kranten

]]>
Tue, 16 Oct 2018 21:59:00 +0200
Pierie verliest met Oranje Onder 19 en grijpt naast poulewinst https://www.feanonline.nl/nieuws/eerste-elftal/194758/pierie-verliest-met-oranje-onder-19-en-grijpt-naast-poulewinst https://www.feanonline.nl/nieuws/eerste-elftal/194758/pierie-verliest-met-oranje-onder-19-en-grijpt-naast-poulewinst Nederland Onder 19 is dinsdagmiddag tegen een pijnlijke nederlaag aangelopen. In en tegen Ierland werd er door de ploeg van Maarten Stekelenburg met 2-1 verloren.

Kik Pierie mocht in het EK-kwalificatieduel aan de aftrap beginnen. De SC Heerenveen-verdediger maakte in Ierland de gehele negentig minuten vol, maar kon een nederlaag niet voorkomen.

Nederland Onder 19 begon nog zo sterk aan de wedstrijd. Via een fraai doelpunt van N.E.C.-aanvaller Ole ter Haar Romeny kwamen de jeugdinternationals in de 15e minuut op voorsprong. Lang duurde de feestvreugde bij Oranje overigens niet. Nog geen tien minuten later kwam Ierland via Adum Iche Idah op gelijke hoogte. In de tweede helft maakte Will Ferry de tweede Ierse treffer, waarmee hij de eindstand op 2-1 bepaalde. 

Door de nederlaag is Nederland in de poule op een tweede plek achter koploper Ierland geëindigd. De tweede positie in de poule geeft recht op deelname aan de Elitepoule. Vanuit daar kan Nederland Onder 19 zich plaatsen voor het EK.

]]>
Tue, 16 Oct 2018 20:12:00 +0200
Jong Oranje met twee Heerenveners tegen Oekraïne: Lammers op de bank https://www.feanonline.nl/nieuws/eerste-elftal/194747/jong-oranje-met-twee-heerenveners-tegen-oekraine-lammers-op-de-bank https://www.feanonline.nl/nieuws/eerste-elftal/194747/jong-oranje-met-twee-heerenveners-tegen-oekraine-lammers-op-de-bank Jong Oranje neemt het dinsdagavond in Doetinchem op tegen Oekraïne. De ploeg van Erwin van de Looi trapt om 18.30 uur af op De Vijverberg.

Michel Vlap kan in het EK-kwalificatieduel rekenen op een basisplek. De SC Heerenveen-middenvelder staat voor zijn basisdebuut bij Nederland Onder 21. Ook Sherell Floranus begint tegen Oekraïne Onder 21 aan de aftrap. De 20-jarige verdediger staat net als tegen Letland op linksback geposteerd.

Sam Lammers begint dinsdagavond opnieuw op de bank. De van PSV gehuurde spits, die in zijn laatste wedstrijd voor SC Heerenveen twee keer het net wist te vinden, is gepasseerd door Richairo Zivkovic. 

Opstelling Jong Oranje: Groothuizen; Diks, Hoogma, Van Drongelen, Floranus; Koopmeiners, Ramselaar, Vlap; Kluivert, Zivkovic, Dilrosun

Wissels: Van Osch, Schuurs, Malen, Lammers, Kadioglu, Malacia, Idrissi

 

]]>
Tue, 16 Oct 2018 18:26:00 +0200
Update: SC Heerenveen maakt nieuwe tussenstand voor Ajax-thuis bekend https://www.feanonline.nl/nieuws/sfeer-supporters/194229/update-sc-heerenveen-maakt-nieuwe-tussenstand-voor-ajax-thuis-bekend https://www.feanonline.nl/nieuws/sfeer-supporters/194229/update-sc-heerenveen-maakt-nieuwe-tussenstand-voor-ajax-thuis-bekend SC Heerenveen speelt komend weekend in het eigen Abe Lenstra Stadion tegen Ajax. Het is een wedstrijd waarbij het stadion nog wel eens vol kan lopen, al valt dat vooralsnog mee. 

Er zijn op dit moment bijna 20.000 kaarten verkocht, dat meldt de club op Twitter. Er zijn dus nog circa 7.000 kaarten beschikbaar voor de wedstrijd tegen de Amsterdammers. De afgelopen thuisduels zaten er gemiddeld 17.458 fans op de tribune.

Update: Inmiddels zijn er 20.750 kaarten verkocht voor de wedstrijd tussen SC Heerenveen en Ajax, zo maakt de Friese club bekend via de officiële kanalen.

]]>
Tue, 16 Oct 2018 15:58:00 +0200
''Het duurde een half seizoen voordat Van Basten hem serieus nam'' https://www.feanonline.nl/nieuws/hoofdnieuws/194714/het-duurde-een-half-seizoen-voordat-van-basten-hem-serieus-nam https://www.feanonline.nl/nieuws/hoofdnieuws/194714/het-duurde-een-half-seizoen-voordat-van-basten-hem-serieus-nam Het Nederlands elftal won zaterdagavond in de Johan Cruijff Arena met 3-0 van Duitsland en Henk Spaan heeft genoten van de ploeg van bondscoach Ronald Koeman. De columnist zag dat Marten de Roon een belangrijke rol had tegen Die Mannschaft. 

“De Roon speelde tegen Duitsland een uitstekende wedstrijd, opgeluisterd met minstens zes overtredingen, maar we hadden ze nodig", schrijft hij in Het Parool. "In Nederland zagen trainers zelden zijn kracht. Bij Sparta zette Vonk hem reserve, Vloet verzuimde hem bij te laten tekenen en bij Heerenveen duurde het een half seizoen voordat Van Basten hem serieus nam.”

“Tegen Duitsland konden wij goed zien hoe slecht die technische mensen het destijds zagen” blikt Spaan terug. “Rest mij te moeten wijzen op de slechtste helft die Matthijs de Ligt als betaald voetballer ooit speelde: die eerste tegen de Duitsers. Het is een wonder dat Koeman de zelfbeheersing opbracht hem niet te wisselen voor De Vrij.”

]]>
Tue, 16 Oct 2018 14:43:00 +0200
FOTO'S | Vijf spelers ontbreken nog bij training SC Heerenveen https://www.feanonline.nl/nieuws/hoofdnieuws/194705/fotos-vijf-spelers-ontbreken-nog-bij-training-sc-heerenveen https://www.feanonline.nl/nieuws/hoofdnieuws/194705/fotos-vijf-spelers-ontbreken-nog-bij-training-sc-heerenveen SC Heerenveen neemt het zaterdagavond in het Abe Lenstra Stadion op tegen Ajax, maar trainer Jan Olde Riekerink heeft zijn selectie waarschijnlijk morgen of donderdag pas weer compleet. 

Tijdens de training van dinsdag ontbraken er nog vijf spelers vanwege interlandverplichtingen: Sam Lammers, Michel Vlap, Sherel Floranus, Kik Pierie en Arber Zeneli. Ook Doke Schmidt traint nog niet met de groep mee. De verdediger werkte, net als Stijn Schaars, op een ander veld aan zijn herstel. 

]]>
Tue, 16 Oct 2018 13:20:00 +0200
KNVB maakt scheidsrechter bekend voor wedstrijd tegen Ajax https://www.feanonline.nl/nieuws/hoofdnieuws/194669/knvb-maakt-scheidsrechter-bekend-voor-wedstrijd-tegen-ajax https://www.feanonline.nl/nieuws/hoofdnieuws/194669/knvb-maakt-scheidsrechter-bekend-voor-wedstrijd-tegen-ajax De KNVB heeft Pol van Boekel aangesteld om de wedstrijd tussen SC Heerenveen en Ajax in goede banen te leiden. Het duel in het Abe Lenstra Stadion begint zaterdag om 20:45 uur. 

SC Heerenveen staat na acht competitiewedstrijden op een negende plek met tien punten. Ajax (19 punten) staat op een tweede plek met vijf punten achterstand op koploper PSV. 

]]>
Tue, 16 Oct 2018 12:04:00 +0200
Väyrynen: ''Als er in Heerenveen iets vrij komt, sta ik daar zeker voor open'' https://www.feanonline.nl/nieuws/historie-oud-spelers/194402/vaeyrynen-als-er-in-heerenveen-iets-vrij-komt-sta-ik-daar-zeker-voor-open https://www.feanonline.nl/nieuws/historie-oud-spelers/194402/vaeyrynen-als-er-in-heerenveen-iets-vrij-komt-sta-ik-daar-zeker-voor-open Zelden was de 'match' tussen een buitenlandse speler en SC Heerenveen zo groot als bij Mika Väyrynen. Verdeeld over twee periodes (2001-2005 en 2008-2011) speelde de Finse middenvelder maar liefst zeven seizoenen in het Abe Lenstra Stadion en groeide hij uit tot een echte publieksspeler.

"Ik denk dat ik mijn beste jaar had in het seizoen 2004/2005, dat was een heel goed jaar voordat ik naar PSV ging", blikt Väyrynen terug bij FOX Sports. "Maar ook het seizoen 2010/11 ging goed. Daarin heb ik acht goals gemaakt en ook met goede spelers gespeeld. Dat waren mijn beste jaren." Väyrynen speelde uiteindelijk van alle wedstrijden (359) in clubverband de helft (178) in dienst van SC Heerenveen.

Ook het seizoen 2008/2009 was een sportief succesvol jaar voor SC Heerenveen, maar miste de Fin de tweede seizoenshelft (inclusief de bekerfinale) vanwege een blessure. "We hadden toen een goed elftal toen met veel Scandinavische spelers. Voor Europese wedstrijden dachten we: we hebben een goede kans. Ik kende veel mensen bij de club - ook binnen het bestuur - en kon heel goed met mensen omgaan, dus ik dacht dat ik misschien ook één van de leiders kon zijn."

"We speelden voetbal wat ik graag speelde, met veel aandacht voor positiespel. Daar hadden we ook goede spelers voor", aldus Väyrynen, die in Heerenveen het gevoel had dat hij een tweede thuis had gevonden. "Het is altijd een warme club geweest toen ik daar was. Ik had een goede relatie met de spelers en trainers, daar heb ik nog hele warme herinneringen aan.

Inmiddels is Väyrynen (36) gestopt en richt hij zich op een trainerscarrière, die wellicht ooit nog weer eens naar het Abe Lenstra Stadion leidt. "Ik wil zeker nog een keer terug. Ik heb altijd nog goede herinneren aan Heerenveen. Als daar iets vrij komt, dan sta ik daar zeker voor open."

]]>
Tue, 16 Oct 2018 10:33:00 +0200
Oud-Heerenvener en Oranje-international Germ Hofma overleden https://www.feanonline.nl/nieuws/historie-oud-spelers/194619/oud-heerenvener-en-oranje-international-germ-hofma-overleden https://www.feanonline.nl/nieuws/historie-oud-spelers/194619/oud-heerenvener-en-oranje-international-germ-hofma-overleden Voormalig Heerenveen-linksbuiten Gerben 'Germ' Hofma is afgelopen zondag op 93-jarige leeftijd overleden. De tweevoudig Oranje-international vormde in de jaren veertig en vijftig een gevaarlijk aanvalsduo met generatiegenoot Abe Lenstra.

In die succesvolle jaren wonnen de Friezen tussen 1946 en 1951 vijf jaar achter elkaar de noordelijke titel en greep men in 1948 nipt naast de landelijke titel. In 1950 speelde Hofma twee interlands voor het Nederlands elftal, die beiden (tegen Finland en Zweden) met 1-4 verloren gingen.

Hofma scoorde tussen 1945 en 1958 maar liefst 110 goals voor Heerenveen. De aanvaller kwam in het Limburgse Sittard ter wereld maar groeide op in Friesland. De laatste jaren van zijn leven woonde hij in Doetinchem.

]]>
Tue, 16 Oct 2018 09:14:00 +0200
VIDEO | Finnbogason scoort werelddoelpunt voor IJsland https://www.feanonline.nl/nieuws/historie-oud-spelers/194611/video-finnbogason-scoort-werelddoelpunt-voor-ijsland https://www.feanonline.nl/nieuws/historie-oud-spelers/194611/video-finnbogason-scoort-werelddoelpunt-voor-ijsland Alfred Finnbogason ontwikkelde zich bij SC Heerenveen tot een ware doelpuntenmachine en vertrok vervolgens vol goede moed naar het buitenland.

Bij Real Sociedad en Olympiakos Piraeus verliep het niet zoals gehoopt, maar bij FC Augsburg heeft hij zijn oude vorm weer te pakken en daardoor mocht hij ook weer zijn opwachting maken voor de nationale ploeg van IJsland.

En dat deed hij maandagavond niet onopgemerkt. Finnbogason scoorde in de tweede helft van het Nations League-duel met Zwitserland namelijk een heer-lijk doelpunt.

]]>
Tue, 16 Oct 2018 07:51:00 +0200
Ten Berge baalt van commotie: ''Ze verstonden de Friese taal niet'' https://www.feanonline.nl/nieuws/overige-elftallen/194602/ten-berge-baalt-van-commotie-ze-verstonden-de-friese-taal-niet https://www.feanonline.nl/nieuws/overige-elftallen/194602/ten-berge-baalt-van-commotie-ze-verstonden-de-friese-taal-niet Tiny Hoekstra, speelster van de vrouwen van sc Heerenveen, gaf vorige week een interview in het Fries. Trainer Roeland ten Berge ziet zo'n interview liever in het Nederlands gebeuren zodat er een grote publiek bereikt wordt.

Ten Berge baalt dan ook op de commotie die ontstaan is nadat hij dit aangaf. ''De commotie is allemaal veel te groot geworden en dat is gewoon jammer. Heerenveen is een hartstikke grote club en het Friese volkslied hoort daarbij. Maar het feit is ook dat wij niet heel veel Friezen in de selectie hebben, dus daar hebben wij het even kort over gehad'', zo legt Ten Berge uit bij Omrop Fryslan

 ''Na die interviews kregen we heel veel reacties van mensen die het jammer vonden dat ze Tiny niet konden verstaan. Ze verstonden de Friese taal niet. Medespelers verstonden het niet, maar ook mensen uit het hele land die geïnteresseerd zijn'', aldus Ten Berge die nog aangeeft dat het absoluut niet de bedoeling was om de speelsters een Fries praatverbod op te leggen.

]]>
Mon, 15 Oct 2018 21:20:00 +0200
'Kilometervreter' De Roon geniet: ''Dat is het allemaal waard geweest'' https://www.feanonline.nl/nieuws/historie-oud-spelers/194488/kilometervreter-de-roon-geniet-dat-is-het-allemaal-waard-geweest https://www.feanonline.nl/nieuws/historie-oud-spelers/194488/kilometervreter-de-roon-geniet-dat-is-het-allemaal-waard-geweest Dit weekend lag de eredivisie stil, maar voor de supporters van SC Heerenveen was er genoeg te genieten. In het duel tussen Nederland en Duitsland speelden maar liefst drie spelers met een verleden in Friesland.

Een van die spelers was Marten de Roon. Hij moest Toni Kroos verdedigen op het middenveld en dat was niet gemakkelijk. "Als Kroos vrij aan de bal is, kan hij 'm overal neerleggen, dus we moesten proberen druk op hem te houden. Ik denk dat ik dat zo veel mogelijk heb gedaan'', vertelt hij aan Trouw.

Een hele wedstrijd achter een man aanlopen is voor veel spelers een ergernis, maar De Roon doet niks liever. Hij speelt in Italië en daar is hij het wel gewend. "Bij Atalanta loop ik ook elke wedstrijd zo'n twaalf, dertien kilometer. Dat is juist mijn kracht. Ik kan die ruimtes en meters belopen. Dan ben je na afloop wel moe, maar dat is het allemaal waard geweest als je met 3-0 wint van Duitsland."

De Roon ziet dat het Nederlands elftal zich ontwikkeld. "Ik denk dat er nog genoeg ruimte voor verbetering is.'' Je ziet dat we steeds meer een team worden en dat we voor elkaar door het vuur gaan. Dit voelt als een stap in onze ontwikkeling."

]]>
Mon, 15 Oct 2018 10:58:00 +0200
Kosovo verslikt zich met invaller Zeneli in Faeroër Eilanden https://www.feanonline.nl/nieuws/overige-elftallen/194490/kosovo-verslikt-zich-met-invaller-zeneli-in-faeroer-eilanden https://www.feanonline.nl/nieuws/overige-elftallen/194490/kosovo-verslikt-zich-met-invaller-zeneli-in-faeroer-eilanden Kosovo is er zondagavond niet in geslaagd om het nietige Faeroër Eilanden te verslaan in de UEFA Nations League. Na een vroege wereldgoal van Milot Rashica (ex-Vitesse) leek Kosovo goed op weg, maar na de gelijkmaker van de Rene Joensen (Grindavík) werd er niet meer gescoord.

Arber Zeneli mocht om onduidelijke redenen niet in de basis starten bij Kosovo, terwijl hij de zes voorgaande duels telkens een groot gedeelte van de wedstrijd speelde. Een kwartier voor tijd kwam hij in het veld voor Edon Zhegrova.

Kosovo blijft door het gelijkspel overigens wel koploper in de poule en houdt het kans op promotie naar League C.

]]>
Mon, 15 Oct 2018 09:35:00 +0200
Oud-Heerenveners passen in trend: ''Hij werd ooit weggestuurd'' https://www.feanonline.nl/nieuws/historie-oud-spelers/194480/oud-heerenveners-passen-in-trend-hij-werd-ooit-weggestuurd https://www.feanonline.nl/nieuws/historie-oud-spelers/194480/oud-heerenveners-passen-in-trend-hij-werd-ooit-weggestuurd Het Nederlands elftal trad afgelopen weekend tegen Duitsland aan met veel spelers die het in het verleden niet hebben gered bij een traditionele topclub in Nederland. Die voetballers wisten met 3-0 te winnen van de oosterburen.

Willem van Hanegem ziet in Oranje veel spelers die via een omweg alsnog aan de top zijn gekomen. "Wij speelden zaterdagavond in de Arena met Denzel Dumfries, die vier jaar geleden nog bij de amateurs van Barendrecht speelde. Onze aanvoerder Virgil van Dijk was volgens onze drie topclubs niet goed genoeg en Willem II bood hem niet eens een contract aan", schrijft de columnist in het Algemeen Dagblad.

Veel spelers worden dus weggestuurd uit de jeugdopleiding van eredivisie-topclub en sommige spelers maken via Heerenveen alsnog de stap naar het buitenland of binnen de eredivisie. Denzel Dumfries en Marten de Roon speelden bijvoorbeeld beide in het Abe Lenstra Stadion. "Marten de Roon werd ooit weggestuurd uit de jeugdopleiding bij Feyenoord."

Van Hanegem vindt het onzin dat er steeds wordt gezegd dat Nederland andere landen moet kopiëren om weer succes te hebben. "We hoeven echt niet alles om te gooien. Het herkennen van die spelers, dáár zit hem de crux. Wie heeft er potentie en wie dus niet."

]]>
Mon, 15 Oct 2018 08:20:00 +0200
Dumfries geniet van debuut: ''Ik was echt even moe'' https://www.feanonline.nl/nieuws/historie-oud-spelers/194473/dumfries-geniet-van-debuut-ik-was-echt-even-moe https://www.feanonline.nl/nieuws/historie-oud-spelers/194473/dumfries-geniet-van-debuut-ik-was-echt-even-moe Denzel Dumfries speelde vorig seizoen nog bij SC Heerenveen, maar inmiddels is hij een sterkhouder bij PSV. Dat viel ook bondscoach Ronald Koeman op en hij besloot de rechtsback negentig minuten te laten spelen tegen Duitsland.

De verdediger maakte indruk bij zijn debuut. Hij was belangrijk met zijn rushes langs de zijlijn, maar het was wel vermoeiender dan in een eredivisiewedstrijd. ''Ik moet bekennen: ik was echt even moe'', erkent Dumfries in De Telegraaf. ''Het was wel even schakelen en ging sneller dan de Eredivisie. Die jongens spelen allemaal in topcompetities.''

Dumfries ontwikkelt zich razendsnel. Via Sparta Rotterdam, SC Heerenveen en PSV mocht hij nu dus debuteren in het Nederlands elftal. Dat was voor de rechtsback een beloning. ''Onderweg naar de wedstrijd had ik wel even een momentje van: dit is wel echt wat ik wilde en waar niemand in geloofde. Op dat moment ben je wel echt trots op jezelf.''

Dat niemand in hem geloofde werd duidelijk toen hij een aanbod van het nationale elftal van Aruba afwees omdat hij hoopte op Oranje. Hij speelde toen nog bij amateurvereniging Barendrecht en wist dat hij naar Sparta zou gaan. Hij werd voor gek verklaard, maar inmiddels mag hij toch in het Oranje-shirt dragen in het veld. ''Een fantastisch moment voor mij, hier heb ik keihard voor gewerkt.''

]]>
Mon, 15 Oct 2018 07:20:00 +0200
De Roon maakt indruk: ''Speelt een ondergeschikte rol op de juiste manier'' https://www.feanonline.nl/nieuws/historie-oud-spelers/194469/de-roon-maakt-indruk-speelt-een-ondergeschikte-rol-op-de-juiste-manier https://www.feanonline.nl/nieuws/historie-oud-spelers/194469/de-roon-maakt-indruk-speelt-een-ondergeschikte-rol-op-de-juiste-manier Ruud Gullit heeft zaterdag genoten van Marten de Roon tijdens Nederland tegen Duitsland. De voormalig-voetballer vindt dat de voormalig speler van SC Heerenveen meer krediet verdiend.

"Degene die niet opviel, maar het wel goed deed, was De Roon. Hij knapte al het vuile werk op en zat overal tussen. Niemand heeft het erover, want hij valt niet op, maar hij speelt een ondergeschikte rol op de juiste manier", aldus Gullit zondagavond bij Rondo op Ziggo Sport.

Ook heeft Gullit genoten van Frenkie de Jong. "Hij had echt hele mooie momenten, maar er waren ook echt momenten waarop hij de tegenstander aan het uitlokken was. Op een gegeven moment kreeg hij een kegel. Dat moet je niet uitlokken. Als het maar 1-0 is, dan moet je een tegenstander soms niet boos maken. Dat kan net even het momentje zijn waardoor ze geïrriteerd raken."

]]>
Sun, 14 Oct 2018 21:25:14 +0200
''We hadden toen het gevoel dat we konden doordrukken naar de topdrie'' https://www.feanonline.nl/nieuws/historie-oud-spelers/194403/we-hadden-toen-het-gevoel-dat-we-konden-doordrukken-naar-de-topdrie https://www.feanonline.nl/nieuws/historie-oud-spelers/194403/we-hadden-toen-het-gevoel-dat-we-konden-doordrukken-naar-de-topdrie Met slechts vijf punten achterstand op nummer vier PSV eindigde SC Heerenveen het seizoen 2008/09 op een knappe vijfde plek. De club won daarnaast voor het eerst in de clubgeschiedenis de KNVB Beker en de aanval op de top werd daarna geopend.

Huidig Vitessenaar Roy Beerens speelde als rechtsbuiten een belangrijke rol in dat team. "Ik was twintig en we hadden een paar oudere spelers met Michael Dingsdag, Michel Breuer en Gerald Sibon. Het was een heel aardig elftal. Ik kwam van NEC naar Heerenveen en had wel wat ervaring opgedaan, maar ik wilde spelen", blikt Beerens terug bij FOX Sports.

Speeltijd verdienen bij PSV, de club die hem destijds voor een halfjaar verhuurde aan NEC, was destijds een vrijwel onmogelijke opgave. "Toen was de keus voor Heerenveen heel makkelijk en achteraf een goede geweest. Als ik kijk naar mijn carrièreverloop dan heb ik het heel gestaag gedaan. Ik had hier en daar misschien een andere keuze moeten maken, maar al met al ben ik heel tevreden met het aantal wedstrijden dat ik overal heb gespeeld."

Bij Heerenveen maakte hij tijdens het seizoen 2008/09 uit van een bijzondere ploeg, met spelers als Gerald Sibon, Mika Väyrynen en Danijel Pranjic. "We hadden toendertijd het gevoel dat we konden doordrukken naar de top-drie van Nederland. Persoonlijk had ik ook het idee dat het mogelijk was, daarom verlengde ik mijn contract ook. Alleen is dat (het doodrukken naar de top, red) helaas uiteindelijk niet gebeurd. Dan zie je toch maar dat het heel moeilijk is."

Uiteindelijk koos Beerens na vier seizoenen Heerenveen voor AZ en speelde hij later nog in Duitsland voor Hertha BSC en het Engelse Reading FC. Maar terugkeren in het Abe Lenstra Stadion blijft ook iedere keer een speciale ervaring. "Het is altijd bijzonder om terug te keren, dat was toen bij AZ ook al. Ik vind het altijd leuk, ik heb er mijn eerste echte stappen gezet als voetballer."

"Ook het stadion, de mensen, het voelt toch als iets bijzonders. Sommige mensen hebben daar iets minder mee, maar voor mij is het toch de plek waar het is gebeurd", besluit Beerens met een glimlach.

]]>
Sun, 14 Oct 2018 12:47:00 +0200