Nieuws - FeanOnline.nl - SC Heerenveen Nieuws https://www.feanonline.nl/rss/nieuws FeanOnline Roorda roemt SC Heerenveen: ''Al mag het achterin wel wat stabieler'' https://www.feanonline.nl/nieuws/historie-oud-spelers/255722/roorda-roemt-sc-heerenveen-al-mag-het-achterin-wel-wat-stabieler https://www.feanonline.nl/nieuws/historie-oud-spelers/255722/roorda-roemt-sc-heerenveen-al-mag-het-achterin-wel-wat-stabieler Met drie overwinningen op rij is SC Heerenveen momenteel duidelijk de ploeg in vorm in de Eredivisie. Het wordt voor de jonge ploeg van Johnny Jansen - veruit de jongste in de Eredivisie - echter een grote uitdaging om die vorm vast te houden, meent oud-Heerenvener Geert-Arend Roorda.

"Een 2-4 zege tegen het AZ dat bulkt van het talent is een ontzettend knappe prestatie. Met de extreem jonge selectie van SC Heerenveen is het niet gemakkelijk te voorspellen hoe een en ander in zo’n wedstrijd gaat uitpakken", schrijft Roorda (31) in zijn wekelijkse bijdrage voor de Leeuwarder Courant.

"Joey Veerman (20), Mitchell van Bergen (20), Sven Botman (19) en Jens Odgaard (21) zijn allemaal jonge spelers die heel goed kunnen voetballen, maar dat niet altijd even gemakkelijk laten zien. Natuurlijk is er veel talent, maar constant presteren is een echte vervolgstap. Dat is in elke sport zo", aldus Roorda, die dat zelf als jonge speler ook mee heeft gemaakt.

Roorda zag dat het voor Heerenveen in Den Haag echter 'allemaal op z'n plek' viel. "Al mag het achterin wel wat stabieler. De interlandverplichtingen van veel AZ-spelers deed de frisheid van het normaal zo bejubelde spel van de Alkmaarders geen goed. Dat was een groot contrast met de rust waarin Jansen de afgelopen twee weken heeft kunnen toewerken naar de zege van zaterdag."

"Zo heeft elk nadeel z’n voordeel en andersom. Voor Heerenveen is de overwinning een prima opmaat naar een serie waarin er eigenlijk niet mag worden verloren. Te beginnen aanstaande zondag thuis tegen FC Groningen. Een uitgelezen kans om de positieve ontwikkeling van spelers en spel te tonen in een (hopelijk) volgepakt Abe Lenstra-stadion", besluit Roorda hoopvol.

]]>
Tue, 22 Oct 2019 09:47:00 +0200
Veerman: ''Ik heb er wel zin in, laat FC Groningen maar komen'' https://www.feanonline.nl/nieuws/eerste-elftal/255568/veerman-ik-heb-er-wel-zin-in-laat-fc-groningen-maar-komen https://www.feanonline.nl/nieuws/eerste-elftal/255568/veerman-ik-heb-er-wel-zin-in-laat-fc-groningen-maar-komen Na de klinkende 2-4 overwinning op AZ Alkmaar gaat de focus bij SC Heerenveen snel weer over naar het aankomende duel met FC Groningen. In het Abe Lenstra Stadion gaan de Friezen vol overtuiging voor hun vierde overwinning op rij.

Uitblinker Joey Veerman had een belangrijke rol met twee directe assists en twee zogeheten 'voorassists'. Al na zeven minuten was het raak uit een corner van Veerman; Sven Botman kopte gedecideerd binnen. Veerman: "Het ging niet zo lekker tussen ons tweeën, toen we oefenden op standaardsituaties. Vandaag was het perfect, dus we gaan er maar mee door", lacht Veerman in het Friesch Dagblad.

"Oefening baart kunst", vervolgt Veerman, die voor wie het pas zijn eerste assists waren in Friese dienst. "Ik had tegen Ajax ook al een assist, maar toen werd de treffer afgekeurd. Een goal geeft wat meer ontlading, maar een assist is ook mooi. Ik vond zelf ook dat ik op dit vlak belangrijker moet zijn. Ik denk dat ik aardig bezig ben en dit ontbrak er nog aan."

Nu wacht komende zaterdag de Derby van het Noorden tegen FC Groningen. Veerman was er vier jaar geleden bij toen Heerenveen voor het laatst won. "De wedstrijd was niet veel aan, maar het was qua sfeer wel mooi. En Henkie (Veerman, red.) kwam het laatste kwartier erin. Ik heb er wel zin in; laat ze maar komen", besluit Veerman strijdvaardig.

]]>
Tue, 22 Oct 2019 08:14:00 +0200
Radio Camataru S02E16 | Binden we na AZ ook FC Groningen aan de zegekar? https://www.feanonline.nl/nieuws/sfeer-supporters/255707/radio-camataru-s02e16-binden-we-na-az-ook-fc-groningen-aan-de-zegekar https://www.feanonline.nl/nieuws/sfeer-supporters/255707/radio-camataru-s02e16-binden-we-na-az-ook-fc-groningen-aan-de-zegekar Ook na uitzending nummer zestien van het tweede seizoen is Radio Camataru nog altijd de enige, officiële podcast over SC Heerenveen. Deze keer praten we met vier fans uitgebreid na op de mooie 2-4 overwinning op AZ Alkmaar en de verwachtingen voor komend weekend.

Host Marcel Koppers wordt weer geflankeerd door drie gasten: sidekick Redmer Wijnsma en 'oude bekenden' Wout de Jong en Hielke Biemond. Samen bespreken ze onder meer de rol van Rodney Kongolo, de 'misser' van Jens Odgaard en de opnieuw uitblinkende Joey Veerman.

Na een lange variant van 'In de korte hoek' gaat de focus daarna snel over naar FC Groningen. Gaat Danny Buijs de bus parkeren en gaan we daar een antwoord op vinden? Luister de uitzending hieronder terug of via iTunes, Spotify, Podbean of Google Podcasts!

]]>
Tue, 22 Oct 2019 07:00:00 +0200
Tegengoal AZ 'leermoment' voor Botman: ''Dat hoort erbij, hè?'' https://www.feanonline.nl/nieuws/eerste-elftal/255625/tegengoal-az-leermoment-voor-botman-dat-hoort-erbij-he https://www.feanonline.nl/nieuws/eerste-elftal/255625/tegengoal-az-leermoment-voor-botman-dat-hoort-erbij-he Met zijn fysieke aanwezigheid zorgt Sven Botman al heel wat wedstrijden ervoor dat SC Heerenveen in verdedigend opzicht als een huis staat. Bij sommige wedstrijden ging hij in de slotfase al mee naar voren als stormram, maar scoren deed hij tot zaterdag nog niet.

Tegen AZ Alkmaar kopte Botman vroeg in de eerste helft raak uit een hoekschop. "Of dat geen kunst is voor een speler van 1,93 meter? Nou, tot dusver is dit mijn eerste goal in de Eredivisie. Dus zo makkelijk blijkt het niet te zijn", reageert Botman lachend na afloop bij de NOS.

"Je moet met corners ook een beetje geluk hebben dat die bal lekker op je hoofd valt. Ik kwam goed inlopen en uiteindelijk was het een mooie goal", vervolgt Botman, die ook direct betrokken was bij de gelijkmaker van Ron Vlaar. Even daarvoor raakte hij licht geblesseerd aan zijn knie na een sliding.

Botman wilde graag een blessurebehandeling, maar arbiter Björn Kuipers wilde daar niet op wachten. "Ik zei ook tegen de scheidsrechter: even rustig aan. Maar hij wilde gelijk door, terwijl ik nog even met m'n knie bezig was. Dat is een leermoment voor de volgende keer. Dat hoort erbij, hè?"

]]>
Mon, 21 Oct 2019 20:05:00 +0200
VIDEO | Samenvatting: SC Heerenveen boekt verrassende zege op AZ https://www.feanonline.nl/nieuws/eerste-elftal/255417/video-samenvatting-sc-heerenveen-boekt-verrassende-zege-op-az https://www.feanonline.nl/nieuws/eerste-elftal/255417/video-samenvatting-sc-heerenveen-boekt-verrassende-zege-op-az SC Heerenveen wist vandaag op verrassende wijze te winnen van AZ. Waar veel voetbalkenners misschien gerekend hadden op een overwinning voor AZ, wist Heerenveen de wedstrijd met 2-4 te winnen van de Alkmaarders. 

De ploeg van trainer Johnny Jansen kwam al vroeg op voorsprong, nadat Sven Botman in de zesde minuut raak kopte. Even later kreeg ook Mitchell van Bergen een grote kans, maar AZ-doelman Bizot wist een tweede doelpunt te voorkomen. Na een half uur spelen maakte Ron Vlaar aan de andere kant van het veld de gelijkmaker, maar SC Heerenveen zette nog voor rust de 1-2 en zelfs de 1-3 op het scorebord na doelpunten van Rodney Kongolo en Jens Odgaard.

Na rust kwam AZ nog even terug in de wedstrijd door een doelpunt van Calvin Stengs en was er zelfs nog hoop op een gelijkmaker voor de ploeg uit Alkmaar, maar Heerenveen hield knap stand en kreeg zelfs hulp uit onverwachte hoek. Teun Koopmeiners leek een inzet van Kongolo redelijk eenvoudig weg te kunnen werken, maar de bal belandde op klungelige wijze in eigen doel, waardoor de wedstrijd werd beslist in het voordeel van SC Heerenveen: 2-4. 

Opstelling SC Heerenveen: Hahn; Floranus, Dresevic, Botman, Woudenberg (Van Rhijn '64); Kongolo, Faik, Veerman; Van Bergen (Halilovic '82), Odgaard (Dreyer '90), Ejuke.

]]>
Mon, 21 Oct 2019 19:13:00 +0200
''Kom naar het stadion want we willen weer spektakel bieden'' https://www.feanonline.nl/nieuws/eerste-elftal/255632/kom-naar-het-stadion-want-we-willen-weer-spektakel-bieden https://www.feanonline.nl/nieuws/eerste-elftal/255632/kom-naar-het-stadion-want-we-willen-weer-spektakel-bieden Met een tijdelijke zesde plek is SC Heerenveen in elk geval een week weer waar het thuis wil horen in de Eredivisie. Komende zondag wil het team van trainer Johnny Jansen haar positie versterken door in eigen huis FC Groningen te verslaan.

Aan de instelling van het team zal het volgens Jansen niet liggen. "Het team wil zo graag goed met elkaar samenwerken. Als je ook kijkt naar Hicham Faik of Sven Botman. Dan komt er een schot en dan gaan ze er nog even voor liggen en wordt die bal net nog even aangetikt. Dat geeft alles aan hoe bereidwillig die jongens zijn om een resultaat te halen", vertelt Jansen bij Omrop Fryslân.

Wat ook meespeelt is dat de Friezen afgelopen zaterdag in AZ een tegenstander troffen die graag het spel maken. "Maar wij kunnen goed compact verdedigen en counteren. Dat doen we goed maar tegen AZ scoren we drie keer uit een standaardsituatie. Daar zijn we ook druk mee bezig om te ontwikkelen, dus het is mooi om te zien dat we daar ook stappen maken."

"We hebben echt aandacht besteed aan het trappen van cornerballen. Er moet meer snelheid in komen, harder spelen, de loopacties voor de goal moeten écht gelopen worden. Dat pakte tegen AZ goed uit", vervolgt Jansen, die hoopt dat zijn ploeg de huidige vorm tegen FC Groningen kan voortzetten in een volgepakt Abe Lenstra Stadion. "Ja, dat hoop ik ook man."

"Kom naar het stadion want we willen weer spektakel bieden. Het zal lastig worden want FC Groningen heeft gewoon een goede en stugge ploeg. We gaan ons weer goed voorbereiden en we hopen op weer een hele mooie wedstrijd", besluit Jansen strijdvaardig.

]]>
Mon, 21 Oct 2019 18:23:00 +0200
Kaartverkoop FC Groningen-thuis gaat hard: Noordtribune uitverkocht https://www.feanonline.nl/nieuws/sfeer-supporters/255657/kaartverkoop-fc-groningen-thuis-gaat-hard-noordtribune-uitverkocht https://www.feanonline.nl/nieuws/sfeer-supporters/255657/kaartverkoop-fc-groningen-thuis-gaat-hard-noordtribune-uitverkocht Het aankomende duel tussen SC Heerenveen en FC Groningen is qua populariteit rap aan het toenemen. Inmiddels zijn er al ruim 20.000 kaarten verkocht voor de Derby van het Noorden, melden de Friezen via haar social media-kanalen.

Supporters die een kaartje willen halen voor de Noordtribune hebben pech: de vakken rondom Nieuw Noord zijn al uitverkocht. Wel zijn er voor de andere tribunes nog kaarten beschikbaar. Toegangskaarten zijn online verkrijgbaar via ticketing.sc-heerenveen.nl.

De aftrap van De Derby van het Noorden is zondag om 12:15 uur. 

]]>
Mon, 21 Oct 2019 17:39:00 +0200
''Het is lekker dat we een standaard niveau kunnen aantikken'' https://www.feanonline.nl/nieuws/eerste-elftal/255652/het-is-lekker-dat-we-een-standaard-niveau-kunnen-aantikken https://www.feanonline.nl/nieuws/eerste-elftal/255652/het-is-lekker-dat-we-een-standaard-niveau-kunnen-aantikken Vorig seizoen liet Sven Botman bij Jong Ajax al regelmatig zien dat hij goed kan verdedigen maar bij SC Heerenveen kan hij het nu wekelijks op Eredivisie-niveau laten zien. De 20-jarige mandekker is blij met zijn ontwikkeling én dat van het team in de eerste tien duels.

"Ik ben blij met de stap naar Heerenveen. Ik heb tot nu alles gespeeld, heb zelfs nog geen minuut gemist. Ik voel me elke wedstrijd beter worden. Het bevalt me heel goed hier", vertelt Botman in gesprek met De Telegraaf. "Het doel was om mezelf op Eredivisie-niveau te verbeteren en mezelf in de kijker te spelen."

Het helpt daarbij dat hij in een elftal met veel potentie is terechtgekomen. "We worden steeds beter, kunnen onder de druk uit voetballen. En we kunnen knokken, zoals vandaag. Daarbij is het lekker dat we een standaard niveau kunnen aantikken", vervolgt Botman, die ondanks zijn jonge leeftijd al erg stabiel is.

"We hebben een jonge ploeg, ja. Maar we zijn niet onvoorspelbaar en worden steeds constanter", aldus de jeugdinternational, die normaal gesproken na dit seizoen terugkeert naar Ajax. "Het is moeilijk om daar in de basis te komen. Maar ik geef de hoop niet op."

]]>
Mon, 21 Oct 2019 16:48:00 +0200
''Als het Roozemond nu nog niet lukt, dan lukt het nooit zou je zeggen'' https://www.feanonline.nl/nieuws/bestuur-beleid/255596/als-het-roozemond-nu-nog-niet-lukt-dan-lukt-het-nooit-zou-je-zeggen https://www.feanonline.nl/nieuws/bestuur-beleid/255596/als-het-roozemond-nu-nog-niet-lukt-dan-lukt-het-nooit-zou-je-zeggen Juist op het moment dat SC Heerenveen al weken sportief floreert, is het eigenlijk verbazingwekkend dat de club nog altijd geen nieuwe hoofdsponsor heeft gevonden. Er zijn dit seizoen een flink aantal spelers die dit seizoen de aandacht trekken. 

"Rodney Kongolo staat symbool voor het huidige Heerenveen. Hij is niet te beroerd om hard te werken, gaat voor een ander door het vuur en, misschien wel het allerbelangrijkste, straalt spelvreugde uit", schrijft journalist Anne Roel van der Meer in de Leeuwarder Courant. "Vorig jaar was het twijfelachtig of hij in Heerenveen ooit echt zijn plek zou vinden, nu is hij van grote waarde."

"Maar er zijn er meer bij Heerenveen die opstaan. De metamorfose van Sherel Floranus is al vaak genoemd, de indrukwekkende wijze waarop nieuweling Joey Veerman zich presenteert ook. De Volendammer stond aan de basis van alle vier Heerenveen-goals tegen AZ", vervolgt Van der Meer enthousiast. "Kijk ook naar de pas negentienjarige Sven Botman."

"Hij straalt als centrale verdediger de zelfverzekerdheid uit van een ervaren prof die zich door niets of niemand van de wijs laat brengen, ook al is hij bezig aan zijn eerste eredivisieseizoen. Oké, hij zat er bij de gelijkmaker van AZ (kopbal Ron Vlaar) even naast, net als doelman Warner Hahn, maar maakte opnieuw indruk. Botman maakte na een corner van Veerman bovendien zijn eerste eredivisiegoal."

"Daarmee schonk hij zijn ploeg, verreweg de jongste van alle teams op het hoogste niveau, extra geloof in een mooi resultaat", aldus Van der Meer, die trainer Johnny Jansen best kritisch vond op zijn ploeg. "Vooral over de prestatie die Heerenveen in balbezit leverde. Jansen is, ondanks de flow waarin zijn elftal zit, niet blind voor de tekortkomingen van Heerenveen."

"Wat dit moment beklijft, is de positieve atmosfeer rond het elftal. Negen punten uit de laatste drie duels, een duidelijk voetbalidee en een gezonde teamgeest: de omstandigheden waaronder Heerenveen toewerkt naar een wedstrijd tegen FC Groningen (zondag 12.15 uur) zijn weleens minder geweest", aldus Van der Meer, die hoopt dat de resultaten ook snel een hoofdsponsor gaan opleveren.

"En, even buiten de orde: als het directeur Cees Roozemond en het commerciële team nu nog niet lukt om een hoofdsponsor te strikken, dan lukt het nooit zou je zeggen", besluit Van der Meer.

]]>
Mon, 21 Oct 2019 16:10:00 +0200
''Als je niet zo'n middenvelder hebt, valt het niet zo goed in elkaar'' https://www.feanonline.nl/nieuws/eerste-elftal/255640/als-je-niet-zon-middenvelder-hebt-valt-het-niet-zo-goed-in-elkaar https://www.feanonline.nl/nieuws/eerste-elftal/255640/als-je-niet-zon-middenvelder-hebt-valt-het-niet-zo-goed-in-elkaar Het duurde even voordat de spelers aan elkaar gewend waren, maar inmiddels loopt het bij SC Heerenveen aardig op rolletjes. Met name het halen van middenvelder Joey Veerman blijkt een schot in de roos te zijn geweest, zo ziet ook FOX Sports-presentator Fresia Cousiño Arias.

"Het valt gewoon goed in elkaar. Het is echt wel knap hoe ze die groep bij elkaar hebben gekregen", begint Arias bij de Derde Helft Podcast. "Ik ga niet zeggen dat het van toevalligheden in elkaar valt, maar zo'n Ejuke halen ze bijvoorbeeld uit de Noorse competitie. Dan moet je ook maar zien hoe dat uitpakt."

"Daarnaast is Joey Veerman heel laat gehaald. Hij werd wel getipt en je zag in de Keuken Kampioen Divisie dat hij echt wel dingetjes had, maar toch durven clubs het niet direct aan om hem naar de Eredivisie te halen. Hij blijft supergoed overeind, maar voor hetzelfde geld had hij een jaar extra nodig gehad", vervolgt Arias.

In dat geval was het bij SC Heerenveen wellicht niet zo voorspoedig gegaan, meent de presentatrice. "Als je niet zo'n speler op het middenveld hebt die het spel dusdanig kan versnellen, dan krijgen die spelers voorin net niet die twee meter extra. Dan valt het niet zo in elkaar."

]]>
Mon, 21 Oct 2019 14:39:00 +0200
Sparta mist doelman tegen SC Heerenveen: ''Zeer onhandig van mij'' https://www.feanonline.nl/nieuws/hoofdnieuws/255615/sparta-mist-doelman-tegen-sc-heerenveen-zeer-onhandig-van-mij https://www.feanonline.nl/nieuws/hoofdnieuws/255615/sparta-mist-doelman-tegen-sc-heerenveen-zeer-onhandig-van-mij Sparta Rotterdam kan op 9 november in de uitwedstrijd tegen SC Heerenveen geen beroep doen op Tim Coremans. De doelman van de Rotterdammers is voor vier wedstrijden geschorst.

Coremans deelde zondagmiddag een kopstoot uit aan FC Groningen-spits Kaj Sierhuis en kreeg een directe rode kaart van scheidsrechter Kevin Blom. De aanklager betaald voetbal heeft de sluitpost nu voor vier wedstrijden geschorst. Sparta en Coremans accepteren de straf.

"Ik accepteer deze straf. Het is zeer onhandig van mij en ik herken mezelf absoluut niet in de overtreding", zegt Coremans op de officiële website van Sparta Rotterdam. De doelman mist nu de wedstrijden tegen FC Utrecht, FC Volendam (beker), PSV en SC Heerenveen.

]]>
Mon, 21 Oct 2019 13:47:00 +0200
Jansen: ''Rodney heeft een moeilijk jaar gehad, maar hij staat op'' https://www.feanonline.nl/nieuws/eerste-elftal/255578/jansen-rodney-heeft-een-moeilijk-jaar-gehad-maar-hij-staat-op https://www.feanonline.nl/nieuws/eerste-elftal/255578/jansen-rodney-heeft-een-moeilijk-jaar-gehad-maar-hij-staat-op Het eerste seizoen van Rodney Kongolo bij SC Heerenveen beperkte zich eigenlijk alleen tot wat invalbeurten en wedstrijden met Jong Heerenveen. De 21-jarige middenvelder had moeite met zijn plek in het team maar is inmiddels vaste waarde onder trainer Johnny Jansen.

"Vorig jaar moest ik de motivatie vinden bij het tweede elftal, nu ontwikkel ik me goed bij het eerste", vertelt Kongolo in de Leeuwarder Courant. De oud-speler van Manchester City gaat bovendien steeds vaker mee naar voren en dat leverde tegen AZ bovendien zijn eerste treffer op. "Dit doelpunt voelt als een beloning."

Jansen is blij met de ontwikkeling van zijn pupil in dit seizoen. "Rodney heeft een heel moeilijk jaar gehad en er zijn nog altijd dingen die beter kunnen. Maar hij staat op." Komende zondag zal Kongolo normaal gesproken opnieuw in de basis starten tegen FC Groningen, een pittige tegenstander. "Maar we zitten in een flow en hebben zelfvertrouwen", stelt Kongolo. "Het gaat een mooi potje worden."

]]>
Mon, 21 Oct 2019 12:57:00 +0200
Botman geniet van overwinning en eerste goal: ''Alles valt op z'n plek'' https://www.feanonline.nl/nieuws/eerste-elftal/255582/botman-geniet-van-overwinning-en-eerste-goal-alles-valt-op-zn-plek https://www.feanonline.nl/nieuws/eerste-elftal/255582/botman-geniet-van-overwinning-en-eerste-goal-alles-valt-op-zn-plek Net als Rodney Kongolo maakte ook Sven Botman afgelopen zaterdag zijn eerste treffer voor SC Heerenveen. De centrale verdediger, dit seizoen gehuurd van Ajax, kopte al na zeven minuten raak uit een hoekschop van Joey Veerman.

Vorige week werd er op de training al extra aandacht besteed aan corners. Ook toen stond Veerman aan de basis en moest Botman gaan afronden. "Het was vrijdag niet best wat Joey qua corners liet zien, maar nu was het perfect. Ik ben helemaal tevreden over hem", begint Botman lachend in de Leeuwarder Courant.

Je zou bijna vergeten dat Botman pas tien duels in de Eredivisie achter zijn naam heeft staan. De goal was in die zin een bekroning op een uitstekende start bij SC Heerenveen. "Ik wil lekker genieten van het moment: van de overwinning en mijn goaltje", vervolgt Botman, die opgelucht is dat het mooie voetbal dat zijn ploeg laat zien nu ook punten oplevert.

"We hebben eerder dit seizoen al veel wedstrijden gehad waarin we de betere waren en veel kansen kregen, maar geen geluk hadden. Het is lekker dat het nu prima gaat met het team en ik me goed ontwikkel. Alles valt op z’n plek", besluit Botman tevreden.

]]>
Mon, 21 Oct 2019 12:12:00 +0200
Jansen herhaalt woorden: ''De sleutel is het teamgebeuren'' https://www.feanonline.nl/nieuws/eerste-elftal/255580/jansen-herhaalt-woorden-de-sleutel-is-het-teamgebeuren https://www.feanonline.nl/nieuws/eerste-elftal/255580/jansen-herhaalt-woorden-de-sleutel-is-het-teamgebeuren SC Heerenveen speelt dit seizoen - een enkele wedstrijd daargelaten - prima voetbal onder trainer Johnny Jansen. Sinds de uitoverwinning op VVV-Venlo zijn de Friezen ook gaan winnen. Na de eerste thuisoverwinning van het seizoen op PEC Zwolle moest nu ook AZ Alkmaar eraan geloven.

"De sleutel is het teamgebeuren. De jongens spelen met energie en power en voetballen allemaal spijkerhard in de discipline", legt Jansen uit in de Leeuwarder Courant. "Ik ben hartstikke trots op wat we met elkaar doen en superwijs met mijn technische staf. De sfeer is super. Wat je als trainers uitstraalt, slaat over op de spelers. We zijn een team en belonen onszelf nu ook."

Jansen blijft ondertussen wel erg kritisch op zijn ploeg, met name als het gaat om wat de ploeg doet wanneer het balbezit heeft. "Het was wat dat betreft te slordig. Als je de bal wat langer kunt houden, kom je niet zo snel onder druk te staan en creëer je rust", aldus Jansen, die zag dat het verdedigend gelukkig goed stond. AZ kon in de tweede helft amper een uitgespeelde kans creëren.

Komende zondag (12:15 uur) wacht een thuisduel tegen FC Groningen. De afgelopen drie seizoenen eindigde het treffen in het Abe Lenstra Stadion in een gelijkspel. "Groningen is een stugge ploeg, het wordt gewoon lastig. Maar het is natuurlijk een mooi affiche", aldus Jansen.

]]>
Mon, 21 Oct 2019 11:22:00 +0200
''Wij zijn met een paar snelle gasten voorop bizar goed in de counter'' https://www.feanonline.nl/nieuws/eerste-elftal/255583/wij-zijn-met-een-paar-snelle-gasten-voorop-bizar-goed-in-de-counter https://www.feanonline.nl/nieuws/eerste-elftal/255583/wij-zijn-met-een-paar-snelle-gasten-voorop-bizar-goed-in-de-counter De afgelopen weken drukte Joey Veerman al duidelijk zijn stempel op het spel van SC Heerenveen, maar goals en assists ontbraken nog. Tegen AZ Alkmaar lukte het de 20-jarige middenvelder wel en hoe: bij alle Friese goals was hij (in)direct betrokken.

"Het voelt heerlijk. Ik vind dat ik met assists en doelpunten belangrijk moet zijn. Dat was ik bij Volendam ook. Hier was het wachten op", vertelt Veerman in gesprek met de Leeuwarder Courant. Hij gaf daarbij ook complimenten aan zijn teamgenoten. "Ik vind dat we het fantastisch en volgens plan hebben gedaan."

Toch hadden er volgens Veerman "nog wel een paar goals" bij gekund. Het aanvallende trio Mitchell van Bergen, Jens Odgaard en Chidera Ejuke kregen allen kansen om nog vaker raak te schieten. "Tegen AZ sta je best wel onder druk. Maar ik kan me voorstellen dat het strontvervelend is om tegen ons te spelen."

"Wij zijn met een paar snelle gasten voorop zo goed in de counter, dat is echt bizar", aldus Veerman, die weet dat zijn ploeg per wedstrijd gemiddeld 1,6 keer trefzeker is en 'slechts' 1,1 goal incasseert.

]]>
Mon, 21 Oct 2019 10:28:00 +0200
Eerste goal voor Kongolo: ''Ik train er vaak op en zag het gaatje'' https://www.feanonline.nl/nieuws/eerste-elftal/255575/eerste-goal-voor-kongolo-ik-train-er-vaak-op-en-zag-het-gaatje https://www.feanonline.nl/nieuws/eerste-elftal/255575/eerste-goal-voor-kongolo-ik-train-er-vaak-op-en-zag-het-gaatje Met zijn verdedigende arbeid maakte Rodney Kongolo dit seizoen al langer indruk en tegen AZ Alkmaar volgde eindelijk zijn eerste goal in Friese dienst. Voor de 21-jarige middenvelder was het loon naar werken; hij oefent al enige tijd op afronden. 

"De trainer zegt dat ik vaker moet schieten van buiten het zestienmetergebied. Ik train er wel vaak op en zag het gaatje. Het was geplaatst geschoten en tegendraads. Dan kan de keeper zo’n bal nooit pakken", constateert Kongolo tevreden in gesprek met het Friesch Dagblad.

Hoewel er genoeg geluiden opgingen om ook de 2-4 toe te kennen aan Kongolo, werd die treffer op naam gezet van AZ-middenvelder Teun Koopmeiners. Kongolo: "Het doelpunt komt niet op mijn naam. Er wordt gezegd dat de bal voorlangs zou zijn gegaan. Jammer, want ik had graag twee keer gescoord."

"Maar met één doelpunt ben ik ook blij. We gaan met drie zeges naar de derby; dat is goed voor het vertrouwen", besluit Kongolo tevreden.

]]>
Mon, 21 Oct 2019 09:48:00 +0200
SC Heerenveen op rapport: uitblinkende Veerman betrokken bij alle goals https://www.feanonline.nl/nieuws/eerste-elftal/255489/sc-heerenveen-op-rapport-uitblinkende-veerman-betrokken-bij-alle-goals https://www.feanonline.nl/nieuws/eerste-elftal/255489/sc-heerenveen-op-rapport-uitblinkende-veerman-betrokken-bij-alle-goals Het regent complimenten bij SC Heerenveen na de knappe 2-4 overwinning op AZ, waar weinig op af was te dingen. Met name middenvelder Joey Veerman (betrokken bij alle vier goals) krijgt in de landelijke media lof voor zijn spel in Den Haag.

Het Algemeen Dagblad riep hem ook uit tot Man of the Match: "Joey Veerman was betrokken bij alle vier de doelpunten van Heerenveen. Hij lijkt geen enkele moeite te hebben om zich aan te passen aan het niveau van de Eredivisie." Naast de 20-jarige Volendammer waren er ook hoge cijfers (7) voor Rodney Kongolo, Hicham Faik, Mitchell van Bergen en Jens Odgaard.

Het laagste cijfer van het AD was voor Warner Hahn: 4,5. De doelman ging bij beide tegengoals niet vrijuit maar was verder niet op een fout te betrappen. Voetbal International leek vooral het laatste te herinneren, want zij gaven Hahn een degelijke 6. Het laagste cijfer van VI was voor Lucas Woudenberg (5,5), terwijl ook hier het hoogste cijfer naar Joey Veerman (7,5) ging.

De statistieken van WhoScored laten zien dat Rodney Kongolo ook een hele goede wedstrijd speelde. De controlerende middenvelder kreeg net als Veerman een 8,3. Tevens waren er hoge cijfers voor spits Odgaard (8), Sven Botman (7,9) en Mitchell van Bergen (7,5). Hier was het laagste cijfer voor Sherel Floranus en Lucas Woudenberg (beiden een 6,7).

Cijfers Algemeen Dagblad: Hahn 4,5; Floranus 6, Dresevic 6,5, Botman 6,5, Woudenberg 6 (64. Van Rhijn -); Kongolo 7, Faik 7, Veerman 7,5; Van Bergen 7 (82. Halilovic -), Odgaard 7 (90. Dreyer -), Ejuke 6,5.

Cijfers Voetbal International: Hahn 6; Floranus 7, Dresevic 6,5, Botman 7, Woudenberg 5,5 (64' Van Rhijn -), Faik 7, Kongolo 7, Veerman 7,5; Van Bergen 7 (82' Halilovic -), Odgaard 5,5 (90' Dreyer), Ejuke 6,5.

Cijfers WhoScored: Hahn 7,4; Floranus 6,7, Dresevic 7,4, Botman 7,9, Woudenberg 6,7 (64' Van Rhijn -); Faik 7,4, Kongolo 8,3, Veerman 8,3; Van Bergen 7,5 (82' Halilovic -), Odgaard 8 (90' Dreyer -), Ejuke 7,2.

]]>
Mon, 21 Oct 2019 09:14:00 +0200
VIDEO | FeanOnline focust op... Rodney Kongolo https://www.feanonline.nl/nieuws/eerste-elftal/255525/video-feanonline-focust-op-rodney-kongolo https://www.feanonline.nl/nieuws/eerste-elftal/255525/video-feanonline-focust-op-rodney-kongolo Met een droge schuiver in de lange hoek en een kopbal uit een onmogelijke hoek was Rodney Kongolo zaterdagavond alleen al met zijn goals van grote waarde voor SC Heerenveen. Maar ook in verdedigend opzicht speelde de geboren Rotterdammer weer een goede pot.

Volgens de statistieken van WhoScored was Kongolo de belangrijkste man op het veld in het Cars Jeans Stadion. De middenvelder speelde echter niet zijn meest gelukkige wedstrijd: slechts 64,7% van zijn passes kwam bij een ploeggenoot terecht. Met drie geslaagde tackles en drie onderscheppingen was hij echter toch van grote waarde, zonder daarbij ook maar een overtreding te maken.

FeanOnline zette alle momenten waar Kongolo bij betrokken was op een rijtje in de onderstaande video.

]]>
Sun, 20 Oct 2019 20:02:00 +0200
''Dat was ook een reden waarom ze mij wilden hebben waarschijnlijk'' https://www.feanonline.nl/nieuws/eerste-elftal/255518/dat-was-ook-een-reden-waarom-ze-mij-wilden-hebben-waarschijnlijk https://www.feanonline.nl/nieuws/eerste-elftal/255518/dat-was-ook-een-reden-waarom-ze-mij-wilden-hebben-waarschijnlijk Sven Botman maakte zaterdagavond zijn eerste treffer in het shirt van SC Heerenveen. De verdediger, die wordt gehuurd van Ajax, is blij dat hij heeft kunnen bijdragen op de 2-4 zege op AZ Alkmaar.

"Ik ben er heel blij mee, het was een mooi moment. Hier staat een blij man", begint Botman in gesprek met Omrop Fryslân. "Toen ik hier kwam was de boodschap dat we minder tegendoelpunten moesten krijgen. Dat was ook een reden waarom ze mij wilden hebben waarschijnlijk."

Botman ziet hoe SC Heerenveen zich razendsnel ontwikkelt. "We zijn een voetballende ploeg. Onze middenvelders kunnen het spel goed verdelen, we hebben aanvallers die een eigen actie kunnen maken en een spits die scoort nu."

]]>
Sun, 20 Oct 2019 18:22:00 +0200
Jansen kritisch: ''Daar moeten we nog wel stapjes in maken'' https://www.feanonline.nl/nieuws/eerste-elftal/255507/jansen-kritisch-daar-moeten-we-nog-wel-stapjes-in-maken https://www.feanonline.nl/nieuws/eerste-elftal/255507/jansen-kritisch-daar-moeten-we-nog-wel-stapjes-in-maken Johnny Jansen zag zijn tactiek zaterdagavond in de wedstrijd met AZ uitstekend uitpakken. De SC Heerenveen-trainer liet de Friezen compact spelen om zo vanuit de omschakeling gevaarlijk te worden. 

"Het pakte heel goed uit. Het zat ook mee, want we hebben drie keer gescoord uit een standaardsituatie. Maar we zijn er superblij mee", vertelt Jansen tegenover FOX Sports. "We zijn een team in ontwikkeling. We hebben aan het begin van het seizoen afgesproken dat we minder doelpunten tegen willen krijgen en dat gaat heel goed."

"In voetballend opzicht willen we ook nog beter worden", vervolgt Jansen. "Als een counter er niet in zit, moet je de bal eruit halen en de bal in de ploeg houden. Daar moeten we nog wel stapjes in maken." De trainer van SC Heerenveen koos er halverwege de tweede helft om Lucas Woudenberg eruit te halen.

Jansen koos echter voor Ricardo van Rhijn als vervanger en niet Doan Van Hau. "In de linkerkant hadden we moeite met Stengs en Svensson die ons tot bepaalde keuzes dwongen. Floranus laat de laatste weken zien dat hij heel goed is in het vooruit verdedigen. Daarom maakte ik die keuze", legt Jansen uit.

]]>
Sun, 20 Oct 2019 17:24:00 +0200
''Daar was de kracht van SC Heerenveen heel goed zichtbaar'' https://www.feanonline.nl/nieuws/eerste-elftal/255492/daar-was-de-kracht-van-sc-heerenveen-heel-goed-zichtbaar https://www.feanonline.nl/nieuws/eerste-elftal/255492/daar-was-de-kracht-van-sc-heerenveen-heel-goed-zichtbaar SC Heerenveen wist zaterdag een knappe overwinning te boeken op AZ. Volgens analist Hedwiges Maduro was de zege voor de Friezen het gevolg van een slim speelplan van trainer Johnny Jansen.

"SC Heerenveen speelt heel compact, maar het is niet zo dat de verdedigende lijn heel laag staat. De afstand tussen de Friese verdediging en aanval is gewoon heel klein. Ze spelen supercompact en daar heeft AZ veel moeite mee", analyseert Maduro in de rust op FOX Sports.

"Bij elke balverovering kunnen ze Mitchell van Bergen en Chidera Ejuke in de diepte sturen. Daarom is SC Heerenveen ook heel gevaarlijk in de omschakeling", vervolgt Maduro. "Bij de 2-1 was de kracht van SC Heerenveen en tegelijkertijd de zwakte van AZ heel goed zichtbaar."

Bij de 1-1 van AZ is Maduro kritisch op SC Heerenveen-goalie Warner Hahn. "De bal in de vijf meter moet voor de keeper zijn. Hij moet zijn handen gebruiken, maar de bal viel over Hahn heen bij de tweede paal. Als verdediger kan je daar weinig aan doen, want je rekent op de doelman."

]]>
Sun, 20 Oct 2019 16:23:00 +0200
Kongolo verbaasd: ''Is het een eigen doelpunt? Nee, dat klopt niet'' https://www.feanonline.nl/nieuws/eerste-elftal/255488/kongolo-verbaasd-is-het-een-eigen-doelpunt-nee-dat-klopt-niet https://www.feanonline.nl/nieuws/eerste-elftal/255488/kongolo-verbaasd-is-het-een-eigen-doelpunt-nee-dat-klopt-niet Rodney Kongolo heeft zaterdag zijn eerste officiële treffer voor SC Heerenveen gemaakt. Tegen AZ schoof de 21-jarige middenvelder bekeken de 2-1 binnen. In de tweede helft dacht hij zelfs de 2-4 te maken, maar die kwam op naam van AZ-middenvelder Teun Koopmeiners. 

"Ik train er vaak op om de bal gewoon in de hoek te plaatsen. Ik zocht gewoon rustig een hoekje uit en de keeper kon er nooit meer bij", vertelt Kongolo bij FOX Sports. De doelpuntenmaker werd tot tweemaal toe uitstekend bediend door Joey Veerman. "Hij wist mij twee keer goed te vinden en dat leverde twee keer een doelpunt op."

Kongolo was na de wedstrijd in de veronderstelling dat hij twee doelpunten op zijn naam had. De laatste treffer kwam echter op de naam van AZ-aanvoerder Koopmeiners. "Is het een eigen doelpunt? Dat meen je niet? Nee, dat klopt niet, hoor", lacht Kongolo. "Ach, het maakt ook niet uit. We hebben nog steeds gewonnen." 

Sinds dit seizoen is Kongolo bij SC Heerenveen een onbetwiste basiskracht. De klik met de andere middenvelders is dan ook uitstekend. "We beginnen elkaar steeds beter aan te voelen. Hicham (Faik, red.) en Joey (Veerman, red.) zijn technisch hele goede voetballers, ik maak meer meters in de diepte. Het is een stuk stabieler dan vorig seizoen."

]]>
Sun, 20 Oct 2019 14:35:00 +0200
Faik waarschuwt: ''Niemand moet SC Heerenveen onderschatten'' https://www.feanonline.nl/nieuws/eerste-elftal/255474/faik-waarschuwt-niemand-moet-sc-heerenveen-onderschatten https://www.feanonline.nl/nieuws/eerste-elftal/255474/faik-waarschuwt-niemand-moet-sc-heerenveen-onderschatten Hicham Faik heeft zaterdag met SC Heerenveen op bezoek bij AZ een fraaie overwinning uit het vuur heeft weten te slepen. De aanvoerder van de Friezen is zeer te spreken over de strijdlust van zijn elftal. 

"We hebben er met z'n allen voor gevochten", begint Faik voor de camera van FOX Sports. "Vooral in de tweede helft kwamen we weinig meer aan voetballen toe. We speelden puur op de counter. En daar ligt onze kracht. Wij kunnen er met onze voorhoedespelers heel snel uit komen. Dat is heel gevaarlijk."

De sterke serie die SC Heerenveen neerzet met drie zeges op rij, komt voor Faik niet opeens uit de lucht vallen. "Vanaf het begin van het seizoen spelen we al goed voetbal. We hebben maar één of twee wedstrijden wat minder gespeeld. Het vertrouwen is er al vanaf dag 1 en het groeit met de wedstrijd."

Faik realiseert zich dat de overwinning op AZ voor het grote publiek een verrassing is, maar heeft tegelijkertijd veel vertrouwen in zijn elftal. "Niemand moet Heerenveen onderschatten. Ik zeg niet dat we een wereldploeg hebben, maar wij kunnen het elke tegenstander lastig maken", besluit de middenvelder.

]]>
Sun, 20 Oct 2019 13:30:00 +0200
Botman maakt eerste treffer in shirt Heerenveen: ''Een mooi moment'' https://www.feanonline.nl/nieuws/eerste-elftal/255460/botman-maakt-eerste-treffer-in-shirt-heerenveen-een-mooi-moment https://www.feanonline.nl/nieuws/eerste-elftal/255460/botman-maakt-eerste-treffer-in-shirt-heerenveen-een-mooi-moment Met een doelpunt had Sven Botman een aandeel in de 4-2 zege op AZ. Het was zijn eerste doelpunt in het shirt van sc Heerenveen.

"Ik ben er heel blij mee, het was een mooi moment. Hier staat een blij man", zegt de centrale verdediger tegen Omrop FryslânOok verdedigend staat Botman zijn mannetje. "Toen ik hier kwam was de boodschap dat we minder tegendoelpunten moesten krijgen. Dat was ook een reden waarom ze mij wilden hebben waarschijnlijk."

Dat AZ is verslagen, is geen verrassing voor Botman. "We zijn een voetballende ploeg. Onze middenvelders kunnen het spel goed verdelen, we hebben aanvallers die een eigen actie kunnen maken en een spits die scoort nu."

]]>
Sun, 20 Oct 2019 12:18:00 +0200
Natafelen met Redmer | Wat is het Friese woord voor catenaccio? https://www.feanonline.nl/nieuws/sfeer-supporters/255448/natafelen-met-redmer-wat-is-het-friese-woord-voor-catenaccio https://www.feanonline.nl/nieuws/sfeer-supporters/255448/natafelen-met-redmer-wat-is-het-friese-woord-voor-catenaccio Er zijn een paar zekerheden in het leven: we worden geboren, we gaan allemaal ook weer dood en daar tussenin spelen we ieder jaar een spektakelpot tegen AZ. Dus ook dit jaar. Net als vorig jaar. Toen met goals van Vlammers, helden van weleer. Zaterdag stonden er nieuwe helden op. Want wat was het een heerlijke overwinning.

Voor mij kwam de winst niet echt uit de lucht vallen. Voor velen van ons niet, want wij hebben de afgelopen weken al vaker gezien wat we kunnen. Nu we een ploeg uit de top drie een tik op de neus geven, valt het bij de rest van Nederland ook op. Nog even en we tellen voetballend ook weer helemaal mee buiten de provinciegrenzen. Den Haag hebben we al veroverd en een klein stukje Noord-Holland en passant ook.

Het begon ook gewoon echt lekker tegen AZ. Een vroege voorsprong is precies wat je altijd wilt. Daarna lieten we AZ lekker voetballen. Dat kunnen ze ook beter dan wij, dus dat was voor beide partijen wel een prima scenario. Toen werd het een kwestie van het maken van een doelpuntje op de juiste momenten. En dat deden we ook. Oftewel: alles naar wens.

Alles bleef naar wens. Het bleef niet vlekkeloos of smetteloos, maar wel volledig naar wens. Na ruim een uur spelen waren de grootste stofwolken opgetrokken en stond de eindstand op het bord. Na de vierde goal hadden we de controle. Sterker nog, toen tikten we een murw gebeukt AZ bij vlagen van het veld. Dat was weer niet helemaal representatief voor de kwaliteiten en het totale wedstrijdbeeld, maar het was wel even erg lekker om de zo bewierookte nummer drie van Nederland even te kakken te zetten.

Natuurlijk zijn we er nog niet, maar we zijn wel nog steeds op de goede weg om er te komen. Zolang we blijven benoemen wat goed is en kritisch kijken naar wat beter kan, worden we alleen maar beter.

Misschien helpt onderstaand lijstje daar een beetje bij. Tien keer mis en raak.

Tien keer mis:

1. Eigenlijk kregen we de grootste tegenvaller al,op voorhand te verduren. Er zat namelijk een bijzonder hinderlijke interlandbreak tussen de vorige wedstrijd en deze. Uiteindelijk kwam het natuurlijk goed, maar als ploeg in vorm wil je juist zo veel en vaak mogelijk spelen.

2. Voetballend zijn we duidelijk nog niet zo ver als AZ. Dat zegt niets over het resultaat, maar het is wel jammer.

3. Counterend viel er echt wel wat meer te halen in Den Haag. Vlak voor de gelijkmaker van Vlaar bijvoorbeeld. En na de 2-4 al helemaal. Zeker mee onze rappe mannen.

4. Warner Hahn ging zorgvuldig onder die corner door. Leo Driessen probeerde uit alle macht Botman de schuld te geven, maar het was toch echt een inschattingsfoutje van Hahn.

5. Een véél te vroege aansluitingstreffer in de tweede helft. En wéér mogen we best even naar Warner Hahn kijken, want deze leek prima houdbaar. Aan de andere kant ben ik blij dat hij deze twee mindere momenten had in een wedstrijd dat we zelf vier goals maakten.

6. Ik vind het echt wel sneu voor AZ dat hun dak kapot is en zo. Heus wel. Maar dat ze dan een vervangend stadion kiezen met zo’n kunstgrasmatje, vind ik dan weer bijzonder onsympathiek van ze.

7. Wanneer het leeuwendeel van de doelpunten uit corners valt (wat voor ons sowieso een rare gewaarwording is), begint voetbal wel heel erg op hockey te lijken.

8. Zaten we er allemaal mooi even naast toen we allemaal zeiden dat Hamstra een smalle, kwaliteitsarme, linkerrijtjeonwaardige selectie bij elkaar gescharreld had. Gelukkig maar, want dat is beter dan dat we ons gelijk hadden gekregen.

9. Geen idee wat die Koopmeiners bezielde, maar hij boorde wel even mooi Kongolo’s tweede doelpunt door de neus. Wat een pestkop.

10. Ik zal de allerlaatste zijn die de pret wil drukken, maarruh... hadden wij onderhand al niet een flink stukje hoger moeten staan op de ranglijst? Zul je zien dat de onnodige gelijke spelen tegen Fortuna en Twente ons het kampioenschap gaan kosten.

Tien keer raak:

1. Robotman! Natuurlijk maakt hij de 0-1. Computertaal.

2. Negenentwintig procent balbezit en toch winnen. Dat zijn statistieken waar zelfs het Dynamo Kiev van Valeri Lobanovsky niet aan kon tippen.

3. Wij in die club geworden die speelt vanuit een eigen sterke verdediging. Lees die zin nog maar eens. En vraag je dan af wat er in hemelsnaam met ons is gebeurd. Het is fantastisch. Wat is catenaccio in het Fries?

4. Tegentreffers van AZ na negen speelronden, zonder Heerenveen: vier. Tegentreffers van AZ na tien speelronden, inclusief Heerenveen: acht. Lekker dan.

5. Ja, het wordt saai. I know. Maar die Joey Veerman, joh...

6. Hoewel het eigenlijk niet helemaal eerlijk is om hem eruit te pikken. Er waren er wel meer écht goed. King Goalo bijvoorbeeld. Floranusje-van-alles ook. En Robotman. En heus nog meer, maar daar heb ik geen matige woordspelingen of bijnamen voor.

7. We staan als groep dicht bij elkaar en dat compacte mooi uit tegen AZ.

8. Ieder interview met Johnny Jansen is een verademing. Eerlijk, menselijk en vrolijk. Er is op dit moment geen betere trainer denkbaar.

9. Het is weer lekker om te gaan zitten voor een wedstrijd van Heerenveen. Voor de televisie, maar ook in het stadion. Kijkt en komt allen!

10. Hebben jullie ook zo’n ongelooflijke zin in volgend weekend? Derby, Groningen, bring it on!

Redmer Wijnsma

]]>
Sun, 20 Oct 2019 11:11:53 +0200