'Roozemond beloofde beterschap, maar het tegendeel bleek het geval''

Het kalenderjaar 2019 zal de boeken ingaan als het jaar dat Johnny Jansen hoofdtrainer werd van de Friezen, maar ook dat Cees Roozemond na een rumoerige periode werd geïnstalleerd als algemeen directeur. Hij werd ontvangen met de nodige scepsis en die heeft hij in zijn eerste periode nog niet helemaal weg kunnen nemen. 

"Het chagrijn was groot in de maanden maart, april en mei. De wijze waarop de nieuwe algemeen directeur Cees Roozemond zichzelf op het pluche had gewerkt, namelijk door zichzelf tot tweemaal toe 'omhoog te werken', riep zowel binnen als zeker ook buiten de poorten van het Abe Lenstrastadion de nodige vraagtekens op", vat sportjournalist Edward Jorna samen in het Friesch Dagblad.

"Wie was deze man die eerst als voorzitter van het Stichtingsbestuur - het hoogste cluborgaan - de raad van commissarissen (rvc) wegstuurde, vervolgens zelf voorzitter van de rvc werd en daarna ook nog eens op de directeursstoel ging zitten om de opgestapte algemeen directeur Luuc Eisenga op te volgen?", aldus Jorna, die zag dat de aanstelling van Roozemond op 5 maart officieel werd.

"Toen werd bekend dat Roozemond zijn tijdelijke directeurschap (vanaf 4 februari) om zou zetten in een contract voor onbepaalde tijd. Het tijdstip was niet toevallig gekozen. Natuurlijk: hij had de belofte gedaan dat er op 1 maart een nieuwe directeur zou zijn. Maar dat Heerenveen al meer dan een maand ongeslagen was gebleven, was ook niet onbelangrijk." Helaas duurde de opleving niet lang en werd trainer Jan Olde Riekerink uiteindelijk een maand later - op 10 april - op non-actief gezet.

Eén van de redenen waarom Roozemond en het Stichtingsbestuur begin dit jaar ingrepen, waren de slechte financiële cijfers. Het afgelopen seizoen ging er iedere week 117.000 euro meer uit dan er binnenkomt. Jorna: "Roozemond beloofde beterschap, maar het tegendeel bleek het geval. Roozemond beloofde overigens meer dingen die hij niet na kon komen. Zoals een hoofdsponsor."

"Heerenveen voetbalde de eerste seizoenshelft met Kika (Stichting Kinderen Kankervrij) op de borst. Op zichzelf uiteraard een geweldig doel en als de financiële situatie het toe zou staan dan hoefde het nooit meer anders. Maar de realiteit is anders. Heel anders, want hoewel Roozemond van mening is dat je best een beetje mag speculeren op inkomende transfergelden is en blijft het linke soep", aldus Jorna.

Hoe presteerde @scHeerenveen in 2019? Wie was de blikvanger? En wat zeggen de cijfers? Bekijk het jaaroverzicht https://t.co/OzMqYBlnk6

— FrieschDagblad SPORT (@FD_sport) D"cember 24, 2019

Foto: Omrop Fryslân

Lees meer: