Ronald Koeman luidt noodklok voor de Eredivisie: "Zorgwekkend"

Ronald Koeman
Ronald Koeman Foto: © Pro Shots

Ronald Koeman vindt het geen goede ontwikkeling dat er steeds meer buitenlanders in de Eredivisie actief zijn. De toekomstige bondscoach van het Nederlands elftal is daar niet over te spreken.

"Zorgwekkend", tekent het Algemeen Dagblad op uit de mond van Koeman. De oud-coach van onder meer Ajax, PSV en Feyenoord ziet dat de Nederlandse topclubs nu vaker voor opties uit het buitenland kiezen in plaats van te shoppen bij Nederlandse subtoppers, die hogere prijzen hanteren.

Koeman zou het voor de spelers beter vinden dat ze vanuit de subtop eerst de overstap naar Ajax, PSV of Feyenoord maken, zoals hij zelf via FC Groningen naar Ajax ging. "Dat is goed voor spelers, daar worden ze vaak beter van", aldus Koeman.

Eredivisie-directeur Jan de Jong merkt dat veel technisch directeuren zich juist tevreden tonen met de ontwikkeling. "Het aanbod van buitenlandse spelers lijkt schier oneindig te zijn", zegt De Jong. "Er is letterlijk een digitale marktplaats voor voetballers ontstaan. Daar kun je alles vinden wat je zoekt. Inclusief allerlei huurconstructies of korte contracten waardoor deze spelers vaak goedkoper zijn dan hun Nederlandse collega's."

"Bijkomend voordeel voor technisch directeuren is dat als je spelers kan huren de kans op miskopen veel kleiner wordt", vervolgt De Jong. "Je kunt immers veel makkelijker afscheid van hen nemen als ze niet bevallen. Technisch directeuren vinden Nederlandse voetballers volgens mij ook vaak te veeleisend. Met alle statische gegevens die tegenwoordig voor handen zijn, is het makkelijk winkelen."

Daarnaast vertrouwen veel Nederlandse clubs nog niet op de jeugdopleiding en wordt er eerder gekozen voor een (buitenlandse) aanwinst. "De huidige ontwikkelingen kunnen er natuurlijk wel toe leiden dat er minder Nederlandse spelers doorbreken of actief zijn in de Eredivisie. Op de lange termijn is dat natuurlijk niet de meest wenselijke ontwikkeling", aldus De Jong.

Zet €10 euro in & ontvang €50 euro aan FREE bets!

Heb jij vertrouwen in SC Heerenveen komend weekend? Unibet heeft een mooie actie voor nieuwe spelers! Klik hier om je te registreren, zet minimaal 10 euro in op SC Heerenveen (of een andere wedstrijd) en krijg maar liefst vijf GRATIS weddenschappen van 10 euro!

Lees meer:
0 reacties
Agenda
do
7/12
PSV
18:45
SC Heerenveen
za
16/12
SC Heerenveen
21:00
FC Volendam
za
13/01
PEC Zwolle
20:00
SC Heerenveen
vr
19/01
Excelsior
20:00
SC Heerenveen
zo
28/01
SC Heerenveen
12:15
AZ
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
4 AZ 12 23 29
5 Go Ahead Eagles 14 5 22
6 Sparta Rotterdam 14 1 21
7 SC Heerenveen 14 -3 19
8 Ajax 13 3 18
9 PEC Zwolle 14 -3 17
10 Excelsior 14 -3 16
Bekijk de hele stand