Postma ging van profvoetballer naar rattenvanger: "Ben een natuurmens"

SC Heerenveen-logo
SC Heerenveen-logo Foto: © Orange Pictures

De Telegraaf zoomt in op oud-spelers en trainers wiens carrière zich niet hun leven lang in de voetballerij afspeelt. Oud SC Heerenveen-speler Meindert Postma deelde ooit de kleedkamer met Ruud van Nistelrooij, maar is nu actief als rattenvanger.

Van het profmilieu moest Postma niet zoveel hebben, hij voetbalde liever met zijn vrienden bij Friese Boys. Na een aantal omzwervingen bij onder andere SC Heerenveen, SC Cambuur en Veendam is hij inmiddels al een tijdje terug op de arbeidsmarkt. Tegenwoordig staat de voormalig buitenspeler als rattenvanger hoog op het topscorerslijstje van het Friese waterschap. Samen met zijn compagnon ving hij er dit jaar al honderd.

"Ik zal nooit een muskusrat bestellen als hij ergens op de menukaart staat", begint Postma. "Ik heb het nooit geprobeerd en dat zal ik ook niet doen. Hij mag van het Waterschap ook niet verkocht worden. Dan zou je de populatie in stand moeten houden. Wij zijn er juist om de muskusrat te bestrijden."

Hij gaat verder over hoe hij bij deze baan terecht is gekomen. "Na mijn voetballoopbaan heb ik eerst een jaar als koerier gewerkt. Familie maakte me attent op de vacature bij het Waterschap. Ik ben een natuurmens, was altijd buiten. Ik heb ooit het eerste kievitsei in Kolummerland gevonden. Ik ging ook geregeld vissen. Dan zie je muskusratten zwemmen. Een natuurmens is niet bang voor de dieren in het wild."

"Als rattenvanger doe je je werk om ervoor te zorgen dat mensen droge voeten houden", gaat hij verder. "Het geeft vooral een voldaan gevoel. Muskusratten ondermijnen dijken en kades. Als ze flink graven en je doet niks, stort zo'n dijk in."

Hoewel het een belangrijk beroep is, zijn er maar weinig mensen die het uitoefenen. "In Friesland zijn er dertig. Er staan nog geen jonge muskusrattenvangers te popelen om het werk over te nemen. Dat kan een probleem worden. Mijn collega en ik hebben dit jaar ongeveer honderd muskusratten gevangen. In totaal vangen we er in Friesland 350 in een heel jaar. Dat is heel weinig. Het betekent dat er goed werk is geleverd. Het is nu een kwestie van er bovenop blijven zitten. 'Kort dekken', in voetbaltermen. Er mogen niet teveel mensen meer wegtrekken of met pensioen gaan. De populatie is nu laag. Maar als je er weinig aan doet, dan zit er een keerzijde aan", besluit hij.

Lees meer:
0 reacties