Peters bewaakt balans bij SC Heerenveen: ''Doseren is heel belangrijk''

Trainen de profvoetballers in de Eredivisie niet hard genoeg? Kom er niet bij aanzetten bij Terry Peters, die sinds april van dit jaar performance manager is bij SC Heerenveen. Het komt er op neer dat hij de voetballers ondersteunt bij het optimaal voorbereiden op een wedstrijd. Peters deed dat eerder ook al bij Vitesse, waar hij samenwerkte met technisch manager Gerry Hamstra.

"De manier waarop je omgaat met trainingsprocessen wordt steeds organischer en dynamischer. Je maakt het individueler", vertelt Peters in de Leeuwarder Courant. Het doel van de performance manager is om zowel het individu als het geheel optimaal te laten presteren. Peters praat bijvoorbeeld met de spelers om te kijken hoe hun thuissituatie er voor staat en of zij eventueel baat hebben bij professionele hulp.

Toen Kik Pierie op nationale tv te horen kreeg dat hij 'kwetsbaar is met ruimte in zijn rug', gaf Peters trainer Jurgen Streppel een seintje om hem te laten zien dat er op basis van de statistieken niets mis was met de snelheid van Pierie. "De ene keer voel ik me vooral krachttrainer en een andere keer wijs ik de andere leden van de staf op specifieke stressoren (spanningsfactoren, red.) waar bepaalde spelers mee te maken hebben."

Kritiek van onder meer Arnold Bruggink dat er in Nederland niet hard genoeg getraind wordt, zijn volgens Peters 'loze kreten van populisten'. "Het gaat bij conditietraining niet alleen om pezen, botten, spieren, hart en longen, maar ook om je brein. Je hersens zijn de regisseur. Als je kleine partijtjes speelt tijdens de ochtendtraining, hoef je ’s middags geen videobeelden meer te bekijken."

"Dat heeft geen zin", vervolgt Peters. "Kleine partijen vormen een flinke belasting voor het zenuwstelsel. De buffer die dan nog over is om informatie op te nemen, is daarna nog maar heel klein. Doseren is heel belangrijk."

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
7/01
RKC Waalwijk
16:30
SC Heerenveen
za
14/01
SC Heerenveen
18:45
AZ
zo
22/01
SC Heerenveen
12:15
FC Groningen
wo
25/01
Fortuna Sittard
20:00
SC Heerenveen
za
28/01
SC Heerenveen
20:00
Vitesse
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
5 FC Twente 14 15 27
6 Sparta Rotterdam 14 9 24
7 FC Utrecht 14 2 24
8 SC Heerenveen 14 3 23
9 NEC 14 3 17
10 RKC Waalwijk 14 -3 17
11 Go Ahead Eagles 14 -3 15
Bekijk de hele stand