OVERZICHT | Tien kanshebbers om Olde Riekerink op te volgen

Na het plotselinge vertrek van Jan Olde Riekerink hangt er ineens een grote vraag boven SC Heerenveen: Welke trainer staat komend seizoen als hoofdtrainer voor de groep? FeanOnline zet een tiental mogelijke kanshebbers op een rijtje.

Bovenaan het lijstje staat een outsider, maar ook een naam die het meest voor de hand ligt: Johnny Jansen. De geboren Drent is een kind van de club. De inmiddels 44-jarige interim-trainer speelde in de jeugd van de club, maakte zijn profdebuut in het Abe Lenstra Stadion en doorliep de afgelopen jaren als trainer de jeugdopleiding. Hij staat bekend als een enthousiaste en kundige trainer.

Naast Jansen zit momenteel nog een Jansen op de bank bij SC Heerenveen: de 53-jarige Michel Jansen. De introverte Tukker was in het verleden werkzaam bij FC Twente, onder meer als hoofd jeugdopleiding en hoofdtrainer. Jansen vervult bij Heerenveen momenteel een rol op de achtergrond als spelersbegeleider. Zijn contract bij de Friezen loopt komende zomer af.

Voordat Olde Riekerink werd gepolst, sprak technisch manager vorig jaar onder meer ook met Mitchell van der Gaag. De 47-jarige trainer kende toen een succesvolle periode bij Excelsior, maar besloot NAC Breda boven SC Heerenveen te verkiezen. Na een beroerde reeks stapte Van der Gaag drie weken geleden op bij NAC Breda en is hij dus opnieuw beschikbaar.

Een jaar geleden werd ook de naam van Maurice Steijn (45) in de wandelangen genoemd, hoewel het nooit tot een gesprek is gekomen. De oefenmeester besloot zijn aflopende contract bij VVV-Venlo vervolgens te verlengen en lijkt zich ook dit seizoen weer veilig te spelen met de Limburgers. Eén iemand ziet de overstap sowieso zitten: de immer enthousiaste Harry Vermeegen.

Een naam die zeker niet in de lijstje mag ontbreken is Gertjan Verbeek (56). Sinds hij in 2008 als hoofdtrainer via de voordeur vertrok uit het Abe Lenstra Stadion, wordt er regelmatig om zijn naam geroepen. Verbeek heeft echter ambities buiten het trainingsveld en liet onlangs weten dat hij zichzelf op korte termijn nog niet ziet terugkeren bij SC Heerenveen.

De andere bekende naam op de lijst is de Harkemase Boys-trainer Tieme Klompe (43). De Drent wordt vaak genoemd als 'kroonprins' en heeft zelf ook aangegeven dat hij zijn ambities heeft. In hetzelfde interview laat hij bovendien weten open te staan voor een samenwerking met Johnny Jansen: "Dat zou kunnen als het op een normale manier past. Eén is dan de baas en de rest past zich aan."

Hoe serieus presentator Tom Egbers nu precies was, is nog altijd onbekend. Maar in maart 2018 noemde hij de naam van Trond Sollied als mogelijke opvolger van Jurgen Streppel. De 59-jarige Noor maakte later dat jaar zijn rentree als hoofdtrainer van Sporting Lokeren, maar werd daar amper drie maanden later alweer ontslagen. Sollied staat bekend als een vakman met een sterke persoonlijkheid.

Of Kasper Hjulmand nog steeds op de lijstjes staat is onbekend, maar voormalig technisch manager Hans Vonk voerde vijf jaar geleden enkele gesprekken met de Deen. De 47-jarige trainer boekte destijds successen met FC Nordsjaelland en ging later voor zijn kans bij het Duitse FSV Mainz. In 2016 keerde Hjulmand terug bij Nordsjaelland, maar na dit seizoen gaat hij de club opnieuw verlaten.

Volgens Voetbal International-journalist Reon Boeringa is Fred Rutten (56) 'de persoonlijke favoriet' op het lijstje van technisch manager Gerry Hamstra. De Tukker is momenteel hoofdtrainer van RSC Anderlecht maar staat vanwege tegenvallende resultaten flink onder druk in de Belgische hoofdstad. Eerder was hij in de Eredivisie onder meer werkzaam bij PSV en FC Twente.

Ruud van Nistelrooy (42) is misschien wel dé verpersoonlijking van de groei van SC Heerenveen eind jaren negentig. Onder de vleugels van clubicoon Foppe de Haan groeide de Brabander in Friesland uit tot een ware goalgetter. Sinds zijn actieve carrière erop zit, werkt Van Nistelrooy bij PSV aan zijn trainerscarrière. Doel daarbij is om op termijn hoofdtrainer Mark van Bommel op te volgen.

Andere oud-Heerenveners die om verschillende redenen interessant zouden kunnen zijn maar het bovenstaande lijstje net niet haalden: Ole Tobiasen (interim-hoofdtrainer Almere City), Alex Pastoor (interim-trainer SCR Altach), Jon Dahl Tomasson (assistent-trainer Denemarken), Gerald Sibon (VV Heerenveen) en Marcus Allbäck (voormalig assistent-trainer Zweden, nu zaakwaarnemer).

Een jaar geleden kwamen ook telkens dezelfde namen terug in het geruchtencircuit, maar koos Hamstra uiteindelijk voor 'dark horse' Jan Olde Riekerink. Afgelopen november werd duidelijk dat Olde Riekerink waarschijnlijk door zijn broer (en Hamstra's voormalige zaakwaarnemer) Edwin Olde Riekerink is aangedragen. Saillant detail: Edwin Olde Riekerink behartigt ook de zaken van Kik Pierie.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
25/02
FC Volendam
20:00
SC Heerenveen
zo
3/03
SC Heerenveen
14:30
PEC Zwolle
zo
10/03
NEC
16:45
SC Heerenveen
zo
17/03
SC Heerenveen
14:30
Feyenoord
za
30/03
RKC Waalwijk
20:00
SC Heerenveen
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
9 FC Utrecht 22 -2 29
10 PEC Zwolle 22 -3 27
11 Almere City 22 -15 27
12 SC Heerenveen 22 -10 25
13 Fortuna Sittard 22 -17 24
14 Heracles Almelo 22 -23 22
15 Excelsior 22 -10 21
Bekijk de hele stand